Év végi sorozatunkban 2017-ben a Körképen megjelent legnépszerűbb, legolvasottabb cikkekből szemlézünk.

 

Mondja büszkén a magyar mise után a templomból kijövet az egyik nagymama a másiknak. Az unokájával dicsekedett, aki szerinte szépen töri a magyar nyelvet, de inkább már csak a nagyszülők kedvéért, hogy szót értsenek egymással. Az se baj, ha szlovákul mondja, teszi hozzá a másik, legalább mi is megtanulunk rendesen, mert mi ugye még magyarba jártunk annak idején.

 

Akkoriban az volt a divat, ma már nem az! Jól van ez így, ebben a munkanélküli betyár világban érvényesülni kell valahogy, ne érezze magát hátrányban a szegény gyerek a magyar iskoláival! Akkoriban mindenkinek volt munkája, magyarnak is, szlováknak is, mindegy volt.

 

 hirdetes_810x300  

A gyerekeket már szlovákba írattuk

 

A gyerekeket mi azért már szlovákba írattuk, de ők még igen szépen beszélnek magyarul, hiszen otthon csak úgy beszéltünk, meg ugye, magyar tévét néztünk. Ők viszont már szlovákul beszélnek otthon egymás között is az asszonnyal a gyerekek kedvéért, hogy értsék. Amit tudnak a kicsik magyarul, azt tőlünk tudják, a nagyszülőktől. Jól van ez így, hiszen Szlovákiában élünk elvégre! Ha meg átmennek valamit vásárolni Magyarba, azért megértetik magukat, az unokák is.

 

A magyar rokonokkal sem igen tartják már a kapcsolatot, a fiamék még sokat játszottak gyerekkorukban az ottani unokatestvéreikkel, vittük őket oda nyaralni is, de a gyerekek az unokákat már nem igen viszik, mert szégyellik, hogy nem beszélnek szépen magyarul. Meg aztán az az Orbán is mit akar? Csak szítja a tüzet az állampolgársággal, minek nekünk kettő, egy is elég. Hogy most jóban van Ficoval? Hát legyen, kit érdekel! Nekünk itt kell boldogulni valahogy!

 

A fiam annak idején a szlovák alapsuliban először nem érezte jól magát, mindig egyedül játszott a szünetben az udvaron, néha meglestem őt a kerítésen át, meg a napköziben se találta a helyét. Egyedül ült a padban is. Mondta is a párom, hogy valami baja lehet, el kellene vinni őt orvoshoz, de minek, majd megszokja. Igaz, a tanító se segített neki sokat, nem volt rá külön ideje, foglalkozni kellett a többiekkel. De szépen elvégezte a kilencet, csak egyszer ismételt, rögtön az elsőt, mert mondtam, nem igen találta a helyét. Aztán elment inasnak, cukrásznak, odatettük, mert gondoltam, ott nem kell neki sokat beszélni, csak sütni. Hogy nem is volt a faluban cukrászda? Majd lesz, gondoltuk.

 

Hiába, ez azért magyar falu volt eléggé!

 

Most nincs munkája, a menyemnek se nagyon, pedig ő is szlovákba járt. De van egy kis háztáji, veteményes, meg ott a szőlő is. Valahogy eléldegélnek! Az unokáknak már biztos jobb lesz, lehet, hogy kimennek a nyáron Norvégiába. Húsgyárban dolgozhatnak, hentesnek tanult mindkettő. Szlovák hentesnek! Most aztán jól jön nekik, hogy nem jártak magyar iskolákba, mert mire mennének vele? Csak gond lenne belőle!

 

Meg nézd a politikát is! Milyen szép szál ember az a Bugár Béla! Ő is azt mondja, hogy ki kell jönnünk a szlovákokkal, másképp nem lehet! Mind rá szavaztunk meg a Hídra, még a gyerekek is, mert azért valahol éppolyan magyarok vagyunk, mint ő! Járt is a faluban az egyik kampányban, valami fórum volt, mondta is, hogy mindenkire szükség van, mindenki menjen el szavazni rá, szót is fogadtunk!

 

A temetőben jártál mostanában? Múltkor ott voltam, jól körülnéztem, mert volt időm, és úgy meglepődtem, hogy alig van szlovák sírfelirat, csupa magyar sír. Hiába, ez azért magyar falu volt eléggé! Még most tartjuk ám a magyar ünnepeket! Március 15-én is ott voltam a kopjafánál, milyen szépen énekelte a Józsi azokat a magyar nótákat, kár, hogy a polgármester nemigen tud magyarul, de azért szépen beszélt.

 

Mondta, hogy Petőfi is Petrovics volt, jól össze kell fogni magyaroknak és szlovákoknak, mert csak úgy lehet! Nem tudod, mi lesz a magyar iskola épületében, amit nemrég bezártak? Én úgy hallottam, hogy kínai üzlet vagy pártház, úgy hallottam. A kínai jobb lenne, minek a pártház, hisz ott a Csemadok! Hogy omladozik?

 

Száraz Dénes

(borítókép: spreadshirtmedia.com)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!