Amikor még magyar szakos tanárként működtem, és a szavak jelentésváltozásait, jelentésbővüléseit tanítottam, mindig a „marha” szóval példázódtam. Merthogy a „marha” szónak az eredeti, mára már elavult jelentése „kincs” volt, olyan ingó vagyontárgy, főleg arany vagy ezüst értéktárgy. Aztán jelentésbővüléssel lett belőle kérődző háziállat, majd az ezekre az állatokra vonatkozó gyűjtőszóként, csordaként is volt használatos. De a vagyont kifejező jelentése még ekkor is megvolt, mert akinek sok marhája volt, az vagyonos ember volt régen.

 

Aztán átvitt értelemben a nagytestű, erős embereket illeték szófajváltással melléknévként használva ezzel a jelzővel: a marha ember rendkívül erős embert jelentett. Később ezt a testi képességet kifejező melléknevet a szellemi képességekre is szokták használni, de ellenkező előjellel: akinek azt mondják, hogy „marha vagy”, azt nem megdicsérni akarják. Aztán fokozó értelemben, szintén jelzőként is használatos a szlengben, olyan értelemben, hogy marha jó, vagyis nagyon jó, tök jó! Dehogy marha intelligens, már kevésbé használatos…

 

Miért került mindez leírásra?

 

 hirdetes_810x300  

Fico miniszterelnök miatt, mert ő is igencsak fiatalosan szlengesedik a szóhasználatában. Azt állította a TA3 vasárnapi V politike vitaműsorában Miloṧ Zeman cseh köztársasági elnökről, hogy

 

„ Brutálisan intelligens ember”

 

A hangsúly itt a „brutális” szó megfelelő, ideillő vagy elítélendő szóhasználatán van, különösen abban az esetben, ha egy hivatalában lévő és nagy valószínűleg a cseh köztársasági elnökválasztás második fordulóját követően ott is maradó politikusról van szó.

 

Fico ugyan nem azt mondta, hogy Zeman marha intelligens, de a brutális jelző is egy sokatmondó képzavar. Mert valaki vagy brutális, vagy intelligens, a kettő nehezen vonható össze, mivel a „brutális” szó szinonimái (rokon értelmű szavai) egyelőre a következőek: durva, kegyetlen, kíméletlen, drasztikus, diktatórikus, agresszív, erőszakos, harcias, offenzív, támadó, bántó, könyörtelen, embertelen, szörnyű, borzalmas, ádáz, lélekfacsaró.

 

Fico valószínűleg nem lenne Kazinczy-díjas ezért a szókapcsolatért, de még Anton Bernolák is „brutálisan” foroghat abban a sírjában, amire egyelőre még nem sikerült rátalálni Érsekújvárban.

 

Száraz Dénes

Nyitókép: a2larm.cz

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Fico: Miloš Zeman brutálisan intelligens ember

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!