Beszámoltunk a Körképben arról, hogy Nagy József, a Most-Híd egyik vezető politikusa, Európa Parlamenti képviselője aggódik, hogy nem lesz meg a szükséges 1 millió aláírás a Minority Safepack aláírásgyűjtéséhez, és kudarcot vall a FUEN kezdeményezése, amely az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek jogainak védelmére és rendezésére irányul, egy uniós szintű kisebbségvédelmi  jogszabályok megalkotásával. 

 

Érezni FB-os bejegyzésében a képviselő neheztelését és sértődöttségét amiatt, hogy a FUEN az aláírásgyűjtésben nem osztott pártjára főszerepet. Ez valahol érthető is, hiszen a Most-Híd nem tagja és nem is akart tagja lenni ennek az ernyőszervezetnek, amelynek 33 európai országból 90 tagszervezete van. Köztük az MKP is.

 

Ezért tűnik képmutatásnak az a kijelentése, hogy

 

 hirdetes_810x300  

„A Híd képviselői személyes közegükben ugyan propagálják az aláírást, de természetesen kizárt és hiteltelen is lenne, ha a párt egy versenytárs párt kampányába kapcsolódna bele, méghozzá alárendelt pozícióban.“

 

Nagy József tehát hiúsági kérdésnek, pártok közti versenyhelyzetnek, előnyszerzési lehetőségnek tartja a kisebbségvédelemi jogszabályok uniós szintű rendezését ahelyett, hogy pártja alázattal kérte volna az aláírásgyűjtésbe való aktív és szervezett részvételét. Ennek épp az ellenkezője történt, a Most-Híd igazságügyi minisztere tavaly nyáron a luxemburgi bíróságon megtámadta a Minority SafePack kezdeményezést.

 

Az MKP nem is késett sokáig a válasszal:

 

Sajtónyilatkozatban reagált a vegyespárt Európa Parlamenti képviselőjének bejegyzésére:

 

Az őszi megyei választások során bemutatott támadó, kétszínű hozzáállás ebben az esetben sem hozza meg az óhajtott eredményt, épp ellenkezőleg, a visszájára fordul. A Most-Híd többé „ne arra játsszon” támadásaival és értelmezhetetlen kifogásaival, hogy mindannyiunk közösségi ügye kicsinyes pártpolitikai céljai miatt elbukjon!

 

áll többek között a nyilatkozatban.

 

Az újabb pengeváltás kapcsán a felvidéki magyar választópolgár joggal kapkodja a fejét, és kérdezi nekikeseredve, hogy egy ilyen fontos kezdeményezésnek, mint a kisebbségi jogvédelem európai szintű rendezésére kiírt aláírásgyűjtés, miért nem sikerült összefogásra  késztetnie a két magyar érdekeltségű pártunkat, miért nem lett belőle közügy? Hogy a tavaly tavasszal az MKP kezdeményezésére elindult magyar-magyar párbeszéd miért nem folytatódott ebben a rendkívül fontos témában?

 

Mert ennek az újabb egymásnak feszülésnek a tükrében a magyar-magyar párbeszéd eddigi első és utolsó fordulója (ami szlovákiai magyar oktatásügy témában valósult meg) csupán sima porhintésnek tűnik!

 

Száraz Dénes

 

Nagy József (Most-Híd) beszólt a Minority SafePack-re. Az MKP reagált

 

Nagy József: Mi lesz, ha nem jön össze az 1 millió aláírás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!