Egy olyan öt és fél milliós lélekszámú, 49 ezer négyzetkilométeren elterülő  mini ország honatyáinak, mint Szlovákia, melynek közel háromnegyed részét hegyes-dombos területek képzik, a rendszerváltás után úgy kellett volna vigyázniuk a mindannyiunk kenyerét előteremtő földvagyonra, mint a szemük fényére.

 

Hogy az újra pozícióba került, zömükben volt elvtársak milyen szemét módon herdálták el a jó bonitású termőföldek jelentős részét, erre Ján Kuciak tényfeltáró újságíró adta meg az aktuális választ az életével fizetve érte.

 

Most érett be igazán kis hazánk földvagyona szétlopásának „gyümölcse”

 

 hirdetes_300x300  

Ha Szlovákia polgárai közül valakiket zsigerileg érintett az említett földvagyon szétherdálása, akkor azok közvetve, vagy közvetlenül bizony mi, nemzetiségiek vagyunk. Hiszen több mint egy évezreden keresztül tartotta szülőföldjén, s adott kenyeret a kezébe minden itt élő magyarnak, s nem magyarnak.

 

Új szelek jöttek, s felvidéki falvaink, városaink népei – a kegyetlenül „kacskaringós” új törvények, s lehetőségek hiánya révén – egyszer csak azt vették észre, kiüresedett a földvagyon. Saját községük, lakóhelyük körül a fejetlenség következtében hatalmas földterületek olyanok, sok esetben kft-ket alakító, „névtelen” idegenek kezébe kerültek, akiknek semmi közük nem volt az adott lakókörnyezethez, élettérhez.

 

Mindannyian tudjuk, mi is történt valójában

 

Emlékeztetőül néhány mondat erejével vázolnám azokat a szerencsétlen történéseket, amelyek „kifehérítették” nemzetiségi falvaink körül az ott élők felmenői által évszázadok óta művelt, megélhetést biztosító földterületeket.

 

Történt ugyanis annak idején, hogy a rendszerváltás után visszaszolgáltatták a korábban a kommunista rezsim által elkobzott termőterületeket a felmenőik utáni örökösöknek

 

S, hogy mennyire nem voltak okosan megteremtve sem a törvényi, sem az anyagi feltételei annak, hogy az emberek hasznosíthassák, vagy közeli gazdáknak, helyi gazdaszövetkezeteknek adják el vagy adják bérbe, mindez ma már sajnos közismert tény.

 

Nagy kár, ugyanis a Felvidék valóban kiváló, képzett, tapasztalt mezőgazdasági szakemberekkel rendelkezett, akik idősebb koruk ellenére is számos nagyszerű családi gazdálkodást, helyi gazdaszövetkezeteket tudtak volna beindítani. Megállítva ezzel a falvak elszegényedését, a fiatalok egy részének szülőföldön való maradását.

 

A kilencvenes években gazdálkodni kívánó emberek zöme kegyetlenül rossz helyzetbe került, hiszen nem teremtődtek meg a gazdálkodás feltételei, a kölcsönök – ha végképp hozzá jutottak a kérvényezők – hatalmas kamatokkal voltak terhelve, a terményfelvásárlás a spekulánsok kezébe került. Csakis a mezőgazdasági minisztérium, ennek helyi szervei körül sunnyogók kerültek jó pozícióba, kihasználva korábbi, „jó elvtársi” kapcsolataikat.

 

Az akkori Devín bank szétlopása is sok kormány, s minisztérium, pártok közeli kiváltságost juttatott olyan hatalmas „kölcsönökhöz,” amelyeket telek, s termőföld vásárlásába fektettek be, majd később ezeket hatalmas összegekért áruba bocsátották – sok esetben – külföldiek számára.

 

A gyakorlat azt igazolja, hogy azoknak a polgármester ismerőseimnek a legtalálóbbak a véleményeik, akik bátran kimondják: korábban a padlássöprő komiszárok, a kommunista párt legkegyetlenebb talpnyalói szedték el az emberektől a földeket. A változás után, kapcsolataik révén szintén a korábban a vörös vályú közelében tülekedők  „érdeme” az, hogy ma, a magyarok lakta falvaink környezetében „ki tudja, honnan jött,” ismeretlen „tulajok” a legjobb termők tulajdonosai.

 

Sáskák módjára lepték el tájainkat a mobiltelefonos strómanok

 

A fentiekben jellemzett kedvezőtlen helyzetet használták ki azok a kufár gondolkodású, kapzsi „életművészek,” akik életfilozófiájukat keményen arra építették: a szegénységen lehet a legtöbbet keresni.

 

A földkupecek, akiknek többsége – amint már ezt taglaltam, a kommunizmus feketegazdaságában meggazdagodott rendszerszolgák voltak, akik amolyan marionett bábuk – mozgatásával gyűjtöttek be hatalmas területű, első osztályú szántókat, ezeket fillérekért felvásárolva.

 

Korábban számos cikkben figyelmeztettem az illetékes képviselőinket, politikusainkat a földvesztés tragikus következményeire, s csupán egy ilyen értekezést kiragadva – „Strómanok lepték el a Kárpát-medencét” című írásomban is részletesen taglaltam az említett téma körüli, fekete színű történéseket.

 

Jól emlékszem azokra az időkre, amikor Mečiar megtagadta a kétnyelvű helységtáblák alkalmazását a magyarok lakta vidékeinken, s  kvázi jó néhány kört futtatott az ezt követelő politikusainkkal, amíg engedett az alkotmányba foglaltatott törvényhatározatnak.

 

A dörzsöltségéről elhíresült mufti figyelemelterelő stratégiája tökéletesen „bejött,” mármint neki és többnyire régi, vörös káderekből összetákolt csapatának, hiszen ez idő tájt került sor Felvidék déli részein is azokra a földlopásokra, amikor egyben lévő, vagy a volt állami gazdaságok hatalmas földterületeit osztott szét – ide számítva a nevesítetlen földterületeket is.

 

Hogy kiknek is?  Többnyire pártjutalomként azon ügybuzgó párttársai számára, akik a kávét főzték neki, s – képletesen szólva – tartották a hátát, no meg az esernyőt a feje fölött – „monszun” idején.

 

Számos nemzetiségi „közszereplő” is segítette a földtolvajlásokat

 

Sajnos, nemzetiségi politikusaink, az önkormányzatok helyi képviselői sem mérték fel jól – már a kormánypárti jelenlétük idején sem –  a később komoly problémákat okozó tékozlást, s nem léptek fel keményen a sorozatos igazságtalanságok ellen. A kataszteri hivatalokba bejáratos magyarjaink – egy-egy odavetett konc, földterület fejében – olyan falurészek melletti termőföldeket juttattak – helyi információik révén – idegen strómanok kezére, aki aztán politikai, banki befolyásaik révén már háztelkekként adták el – milliókat keresve ezen – főleg a nagyvárosok közeli, korábbi szántóföldeket.

 

Riportútjaim során korábban számos olyan korábbi gazdával beszélgettem, akik képzett mérnök emberek révén kénytelenek voltak felszámolni családi gazdaságaikat a mindannyiunk által jól ismert fejetlenségek, s hiányosságok, az elburjánzott klientelizmus, protekcionizmus miatt.

 

Ennek következményei ma már igencsak „látványosak.” Falvaink közösségei – főleg a keleti országrészeken – képtelenek voltak otthon tartani fiataljaik zömét, akik közül sokan külföldön jutottak munkához, s tartósan külhonban élnek.

 

A helyi munkalehetőségek hiánya, az üresen maradt házak, csődbe ment családi gazdaságok égbekiáltó mementói azoknak a bűnöknek, melyek a földcsalások következtében álltak elő.

 

Ma már nem egy, korábban magyarjaink lakta falu polgármesterének, polgárainak vannak álmatlan éjszakái amiatt, hogy folyamatosan, s  drasztikusan változik a nemzetiségi arány községükben. Vagyis, lehet a jövőben már csak a polgármesteri hivatal, vagy a hagyományőrzők házának emléktárgyai között szerepel majd a magyar szövegű helységtábla – a korábban szabadon rabló földkufárok, s ezek strómanjainak jóvoltából is.

 

Nagymihály, Eperjes, Tőketerebes vidékén megjelent a  N´drangheta

 

Ján Kuciak, tényfeltáró újságíró legutolsó, befejezetlen írásában – foglalkozott Olaszország egyik legbefolyásosabb maffia hálózatának, a N´drangheta szlovákiai jelenlétével, melynek tagjai a mezőgazdaság területén „vállalkoztak,” s „csápjaik” egészen a kormányhivatalig értek el.

 

Ma már köztudott, hogy az Antonio Vadala, s Diego Roda családjai köré csoportosult vállalkozások 2004 óta összesen 68 millió euró /!/ EU-s támogatásban részesültek. Diego Rodát például negyvennél több esetben idézte be a szlovákiai bíróság – adócsalás gyanúja miatt, s más számos – bűnügy miatt.

 

Nemcsak a becsületes szlovák, de a magyar ajkú gazdálkodóink álla is leeshetett a számok olvastán, hiszen semmi újat nem írok le az által, ha azt állítom: mennyire körülményes  ma is a megvesztegetést, klientelizmust elutasító mezőgazdászainknak jelentősebb összegű támogatásokhoz jutniuk.

 

De. Miért kerülhetett sor arra, hogy a pénzmosással, drogkereskedéssel, s más bűntényekkel is megvádolt olasz maffiózók letelepedhettek, s hatalmas földterületekhez juthattak kis hazánk olyan területein, ahol a megélhetésükkel, a mindennapi betevő előteremtésével küszködnek elkeseredett emberek tízezrei?

 

A válasz egyszerű:  a korábban többnyire vörös zászlót lengető, a változás után ismét a vályú mellett tipegő, pofátlan föld kufárék – strómanjaik által fillérekért begyűjtött – termőföldjeiket később jó pénzért – külföldieknek adták el, sok esetben az álcát szolgáló zsebszerződések révén.

 

Tehát nem a helyi gazdákat juttatta az állam okos, előre látó szervezés által földhöz, családi vállalkozások révén megélhetéshez, hanem – a fentiekben tárgyalt esetben – nemzetközi bűnöző bandák hálózatát.

 

Persze hasonló esetek egész sorát idézhetném. Léva környékbeli polgármester barátaim például nem egyszer emlegetik keserű mosolyok közepette azt az – ez esetben – igaz viccet, miszerint járásukban már lassan meg lehetne alakítani a dán királyság gyarmatát, hiszen – sok esetben zsebszerződések révén – hatalmas szántók vannak már dán tulajdonban.

 

De főleg Pozsony közelében történt, spekulánsok révén háztelkekké „varázsolt” mezőgazdasági területek körüli, kínos botrányok mellett keserűen „vigadhatott” a becsületes adófizető polgár azon, miként is jutottak politikusok, pártokhoz közeli táskahordozók „véletlenül” azokhoz a földterületekhez, amelyek a fővárosból kivezető bekötőutak alatt helyezkednek el. A fillérekért megvásárolt szántókért „véletlenül” hatalmas pénzeket kaszáltak, mert ugye a karakter – mindenek felett!

 

Zárszó helyett, hadd idézzem írásom címét: – Jól élnek ma a degeszre gazdagodott föld kufárok. Ján Kuciak, s menyasszonya – már nem él. Megölték őket.

 

Mindannyian őrizzük örök emléküket!

 

Kalita Gábor 

Nyitókép: agrarszektor.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.