Az irónia nyelvén kijelenthető, hogy hat millió „politikából teljesen kiábrándult ” magyarországi választópolgár, a választók közel  70 százaléka ment el szavazni vasárnap az országgyűlési választások alkalmával. Csupán ennyien éltek az ellenzék szerint nyolc év alatt sárba tiport demokrácia legnagyobb véleménynyilvánítási lehetőségével. Ki azért, hogy kormányt váltson, ki azért, hogy további bizalmat szavazzon a Fidesz-KDNP pártszövetségnek. Mindenki ismeri a végeredményt, Orbánék kormányozhatnak tovább az EU vezetőinek nagy bánatára és az európai közvélemény nagy örömére. A rendszerváltás utáni Magyarországon még soha nem nyert egy politikai erő háromszor egymásután!

 

Még a vesztes pártokra szavazók is joggal várták el, hogy az ellenzéki pártok vezetői a sportszerűség szellemében gratulálnak a győztesnek. Egy frászt! Fittyet hánytak a politikai etikett alapvető és íratlan szabályára! Elismerték ugyan az országgyűlési választás eredményét (mi mást tehettek volna?), de a győztes pártnak esetleg vezetőjének szándékosan rühelltek gratulálni a választások éjszakáján! Sőt a budapesti rendezésű olimpiai játékok meghiúsításában érdekelt és azóta „szárnyaló”Momentum Mozgalom elnöke személyesen ki is jelentette, hogy nem fog gratulálni a Fidesznek és Orbánnak sem!

 

Pedig 2006-ban Orbán Viktor amellett, hogy elismerte a balliberális erők győzelmét, vesztesként gratulálni is tudott a győztesnek, mint ahogy ugyanezt megtette 2010-ben Mesterházy Attila is, az MSZP akkori elnökeként. Bár kétségkívül, hogy ez a mostani választási kampány volt a magyarországi politikai kultúra legalja, ezért nehezen elvárható, hogy az ellenzék a béka feneke alól felegyenesedve emelt fővel gratuláljon a győztes pártnak!

 

 hirdetes_400x285  

A gratuláció ugyan elmaradt, a sárdobálás viszont rögvest elkezdődött (folytatódott) már a választások éjszakáján:

 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: Egy kétharmados, „fékeveszett Fidesz” folytatja majd a „határtalan agresszió és az embertelenség politikáját”.

 

Fekete-Győr András (Momentum elnöke) szerint az emberek rettegnek (sicc!), a miniszterelnök és a kormánypárt „politikai bűnt követett el”.

 

A Jobbik elnökeként rezignáló Vona Gábor is kijelentette, hogy a Fidesz újabb győzelem még arrogánsabbá és agresszívebbé fogja tenni a hatalmat.

 

Szél Bernadett szerint a Fidesz Magyarországon színtiszta rasszista kampányt folytatott, társelnöke, Hadházy Ákos szerint a választások nem hoztak tisztességes versenyt.

 

Talán csak Karácsony Gergely az MSZP- Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje gratulált nagy nehezen oly módon, hogy közben a Fideszt és annak elnökét egyszer sem nevezte meg az éjszaka során utolsóként tartott sajtótájékoztatóján.

 

A magyarországi választások eredményével kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Ezért joggal lehet tartani attól, hogy a konstruktív ellenzéki politizálás helyett a következő kormányzási időszakban is folytatódik majd a gyűlölködés és vádaskodás. Viszont ezzel összefüggésben nem árt leszögezni azt sem, hogy a kormányerők és az politikai ellenzék közti minimális szintű párbeszéd kialakítása érdekében nagyon sokat tehet a régi-új kormánypárti szövetség is! Persze, amennyiben lesz erre akarat az ellenzéki oldalon, amely úgy tűnik, hogy az idei választások alkalmával is elsősorban a túlélést tűzte ki célul. A merészebbek pedig a legerősebb ellenzéki párt büszke címéért viaskodtak!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: MTI fotó/Koszticsák Szilárd

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!