József, Bánk
  • HUF: 313.05
  • USD: 1.14
  • 5 °C
  • 14 °C
Vélemény

Gyurcsány egoizmusa és a Fidesz kétharmada

A hétvégén vált hivatalossá a magyarországi választások végeredménye, amely a Fidesz-KDNP egyértelmű, kétharmados győzelmét hozta! Ehhez nem kis mértékben hozzájárult Gyurcsány Ferenc is szűklátókörű egoizmusával! Megállapítható, hogy a győztes pártszövetség egyik legfontosabb kampányarca és témája Soros György mellett a baloldali Demokratikus Koalíció elnöke volt.

Együtt szerepeltek a Fidesz plakátjain, a kormányszimpatizáns médiák célkeresztjében is ők álltak, és a választókkal folytatott kommunikációban is jelen voltak. Tegyük hozzá, hogy Gyurcsány már 2010-ben és 2014-ben is aktív szerepet vállalt a Fidesz kétharmados győzelmében.

 

A 2006-os országgyűlési választási győzelmét követően miniszterelnökként elmondott hírhedt balatonőszödi, „hazudtunk reggel, délben, este” beszéde, amelyben beismerte, hogy végighazudták az előző kormányzati időszak utolsó másfél-két évet, alapozta meg a Fidesz 2010-es kétharmados győzelmét. A beszéd retorikailag rendben volt – Nádas Péter, egyik legnagyobb kortárs prózaírónk szerint a magyar retorika egyik csúcsteljesítménye volt, de a magyar nemzet átverésének beismerése számára kormányfői bukást eredményezett, Orbán számára négy év múlva fölényes győzelmet hozott.

 

forrás: blikk.hu

 

2014-ben a kétharmados Fidesz győzelem alapja a multik világával és az EU-val is szembe merni forduló nagyarányú rezsicsökkentés volt, ami nem csak a kampányígéretekben leledzett, hanem meg is valósult, és amit a „szociális érzékenységű” baloldali ellenzék, Gyurcsánnyal az élen elutasított, sőt támadott. Kormányzásuk alatt az energiaárak állandóan növekedtek, már-már a lakosság tűrőképességének határára.

 

A 2018-as választások előtt pedig jött a migránskérdés, kötelező kvótával fűszerezve. Gyurcsány nem tétovázott sokáig, személyesen vonult a felépített határkerítéshez és kerítésbontásra bújtatott akkor, amikor az országban már nagyon sokan fontosnak tartották a határok védelmének biztosítását.

 

forrás: vasarhelyitv.hu

 

Ezt fokozni tudta azzal, hogy teátrálisan menekülteket fogadott be pár napra saját lakásába. Nagy valószínűséggel a Fidesz már akkor dörzsölni kezdte a markát, hátradőlve kezdte élvezni a következő kétharmados kormányzás minden báját.

 

forrás: hir.ma

 

A határon túli magyarok körében az országgyűlési választások előtt a Fidesz-KDNP-nek nem is kellett kampányolnia. Ezen a tájon mindenkinek jól az emlékezetébe vésődött a 2004. december 5-ei népszavazást megelőző Gyurcsány- kampány. Elég volt felidézni az akkori kormány egyik kampányplakátját:

 

forrás: karpatinfo.net

 

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az április 8-ai országgyűlési választásokon a határon túliak 96,24 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazott. Az LMP a voksok 0,93, a Jobbik 0,91, az MSZP – Párbeszéd 0,55 százalékát kapta, a többi párt ennél kevesebbet, a DK 0,30 százalékot ért el, ami összesen 667 szavazatot jelent a határon túli magyaroktól!

 

A baloldal zuhanórepülése egyenes ívben folytatódik 2010 óta

 

2014-hez képest a mostani választásokon is gyengült a baloldal Gyurcsánnyal. Érthető, hogy magyarázkodik, vádaskodik, bizonyítékok nélkül választási csalásokat emleget az egész baloldali ellenzék, de még a Jobbik is. Elégedetlenségét a szombati tömegtüntetésen tette nyilvánvalóvá a Kossuth téren. Viszont azzal, hogy Gyurcsány Ferenc is megjelent a választásieredmény-ellenes, egyébként nyugodt és rendezett körülmények között megtartott demonstráción, komolytalanná vált a rendezvény, mert amíg a szónokok többsége az ellenzéki összefogást követelte, addig köztudott, hogy ő lehetetlenítette a baloldal eredeti miniszterelnök-jelöltjét, azt a Botkát, aki feltételként szabta meg a Gyurcsány nélküli baloldali összefogást. Már az az ember érzése hogy apróra zsugorodott pártjának és magának a túlélése sokkal fontosabb, mint az egész baloldal közös sikere.

 

Szombaton megkésett vagy mások szerint elhamarkodott retro buli volt a Kossuth téren Bokrossal, Bajnaival, Gyurcsánnyal és a többi leszerepelt politikussal, világító mobiltelefonokkal megidézték Horn Gyula szellemét is. Demokráciát követelték a demokratikus választásokon csúfos vereséget szenvedők! Tegyük hozzá, hogy a tüntetés tisztességes keretek között ment végbe, ami köszönhető a tüntetők valamint a rendfenntartók fegyelmezettségének és önmérsékletének egyaránt.

 

forrás: mno.hu

 

Csak a fentiek tükrében érthetetlen, mire volt jó, vagy inkább minek volt köszönhető az újabb Gyurcsány – simogatás a tömegben?

 

Gyurcsány elérte célját, április 8-án kapott egy újabb választási időszakot a parlamentben, hogy médiafényben szerepelhessen, „kígyózhasson”, törhesse a fejét azon, hogyan kerüljön politikai performenként napi rendszerességgel a híradásokba! A baloldal viszont leszegett fejjel búslakodhat egy újabb elszalasztott lehetőségen! De Gyurcsányt ez most nem érdekli, rövidtávú célját elérte, tudta, többre most nem futja! Távlati célja viszont egyértelmű: a baloldal vezéreként akar majd Orbán kihívója lenni egyszer…

 

Száraz Dénes

Nyitókép: mno.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2018. ápr. 16. 16:12

Megint elhúzták Gyurcsány nótáját,ami így hangzik: A vén legénynek nem való a május ......

Csemez László
2018. ápr. 16. 16:14

Gyurcsány csak a szemita unokatestvéreit fogadta be! Rokonokat illik befogadni.

Pétya
2018. ápr. 16. 22:00

Útálom Gyurcsányt a már említett népszavazás óta,de ő legalább bevallotta a bűnét-ezek mikor fogják?

Szóljon hozzá!

Kövessen minket

Megosztás