RTVS, Új Szó, ma7.sk Az elmúlt napokban, hetekben mindhárom, más-más tulajdonosi háttérrel rendelkező szlovákiai médium kapcsán nyugtalanító hírek jutottak felszínre. Forrnak az indulatok, többen távoztak is az egyes szerkesztőségekből. Az RTVS és az Új Szó esetében a probléma közös nevezője, hogy odáig jutott a politikai befolyásolás mértéke, hogy abból már maguk az újságírók sem kérnek. Az ma7.sk-nál pedig az MKP mondja meg, miről írhatnak, vagy nem írhatnak.

 

Vegyük csak sorjában.

 

RTVS

 

 hirdetes_810x300  

Az elmúlt időszakban több tulajdonosi változás történt a szlovákiai  sajtóban. Václav Mika, az RTVS előző vezérigazgatója alatt a közmédia színvonala érezhetően emelkedett. Hosszú idő után újra nézhető lett, presztízse, függetlensége növekedett. Jaroslav Rezník érkezésével, aki a jelenlegi kormánypártok (azon belül is elsősorban az SNS) bábja, a feszültség odáig nőtt, hogy a napokban a hírszerkesztőség 12 tagja kollektívan felmondott. Nem kérnek ugyanis a politikai nyomásgyakorlásból, a közmédia pártmédiává való lezüllesztéséből.

 

A szintén állami Pátria rádió szerkesztőségének tagjai csendben maradtak, annak működésére ugyanis a Most-Híd szabad kezet kapott Jaroslav Rezník támogatásáért cserébe. Lovász Attila vezetésével a rádió status quója változatlan: a politika kritikátlan kiszolgálása olyan szerkesztőkkel az élen, mint Vasik János, akik családi vonalon is a vegyespárthoz kötődnek.

 

Új Szó

 

Hasonló a helyzet az Új Szóban is. A magyar nyelvű napilap már a kommunizmus alatt is az állampárt érdekinek feltétlen kiszolgálója volt. Az elmúlt 25 évben Bugár Béla pártjainak (korábbi nagy, közös MKP, majd annak vegyes változata) szekerét tolta. Olyannyira, hogy a szerkesztőségből többen, amikor a Most-Híd épp kormányon volt, államigazgatási szerepet vállaltak, majd amikor változott a széljárás és ellenzékbe kerültek, mintha mi sem történt volna, visszaültek a szerkesztőségbe.

 

A hosszú névsorból csak néhány név: Lajos P. János, Nagy András, Molnár Norbert, Veres István, Juhász Katalin, Szalay Zoltán…Az Új Szót azóta megvette a talán legrosszabb nevű pénzügyi befektetői csoport, a Gorilla-ügyből (is) elhíresült Penta. A helyzet idén májusban odáig romlott, hogy már Szalay Zoltán főszerkesztő is lemondott, mert a Most-Híd elérte, hogy az ujszo.com főszerkesztője a nem is olyan régen még a párt szóvívője, A. Nagy László korábbi vegyespárti politikus fia, Nagy András legyen. Szalayt a Körkép.sk információi szerint Finta Márk is követte.

 

(Mellékszál, de a történet kapcsán említést érdemel, hogy az MKP jelenlegi elnöke, Menyhárt József is az Új Szóból igazolt munkatársat. Jobb keze és minden titkának tudója Kocur László, aki hosszú éveket töltött a napilapban.)

 

MKP-s pártmédia

 

És végül itt van a nemrég másfél millió euróból elindított, formálisan a Pro Média Alapítvány, valójában azonban Menyhárt József és emberei által irányított ma7.sk, Magyar7 hetilap médiacsalád, mely annyira az MKP pártmédiája, hogy egyenesen Menyhárt József pártelnök mondja meg, milyen témákról írhatnak, és melyekről nem.

 

Példa erre a szlovákiai gazdák, köztük az Élő Vidék Gazda Platform tagjának minapi brüsszeli útja is. A gazdák az agráriumban uralkodó tarthatatlan helyzetről tájékoztatták a szlovákiai, magyarországi, német, holland, dán, svéd, stb. EP-képviselőket, de az MKP elnökének utasítására – értesülésünket, több, egymástól független forrás és maguk az érintettek is megerősítették – a Menyhárt József befolyása alatt álló pártmédiában (ma7.skhírek.skfelvidek.ma, melyből az utóbbi kettő év végével vélhetően vélhetően megszűnik) még csak nem is írtak. Az összes többi felvidéki magyar sajtóorgánum szerencsére tisztességgel beszámolt róla. Így támogatja az MKP-elnöke a magyar gazdákat, miközben sok MKP-tag maga is ott ült a traktorokban a tüntetéseken?

 

Itt tart tehát 2018 júniusában a szlovákiai sajtó. A közmédiából a pártukázokat elutasító szerkesztők inkább távoztak, a felvidéki magyar sajtó pedig egyre inkább a Most-Híd és az MKP befolyása alá került.

 

Szlovákiai gazdák az EP-ben: Hány traktorral kell még az utcákra mennünk, hogy Matečná meghallgasson bennünket?

 

Hogyan tovább?

 

Az immár havi 120 ezer egyedi olvasóval rendelkező Körkép.sk országos hírportálként nem áll egyik szlovákiai párt befolyása alatt sem.

 

Hogy milyen irányt vesz a későbbiekben a honi média, azt bár lehet, hogy az olvasók még kevésbé tudatosítják, de nagyban tőlük függ. A szlovák médiában több projekt is bizonyítja, hogy ha kellő olvasói tábor áll be egy online médium mögé, és a hírfogyasztók hajlandók havonta néhány eurót áldozni az általuk olvasott portálon megjelenő hírekre, akkor politikai befolyásolási kísérletektől függetlenül az adott médium szabadon működhet.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Az MKP elnöke az új pártsajtó előfizetésére biztat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!