Andrej Danko törvénnyel tiltatná be Marián Kotleba pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot. Kicsit sem szimpatizálok Kotlebáékkal, de Danko terve csak azt bizonyítja, hogy az SNS ugyanarról a tőről fakad, mint az ĽSNS.

 

Értem én, hogy nehéz Kotlebával versenyre kelni a nagy orosz testvér kegyeiért folytatott küzdelemben, így a törvény bizonyára részben a konkurencia eltávolításáról is szól. Egy párt betiltása azonban nem oldja meg a problémát.

 

Kotlebáék azért kerülhettek be a parlamentbe olyan jó eredménnyel, és ma azért lehetnek a 3-4. legnépszerűbb politikai párt, mert az elmúlt egy évtizedben, beleértve ezt a választási ciklust is, a hatalmon lévő politikusok jobban el voltak foglalva saját és közeli ismerőseik zsebének megtömésével, mint az ország régióit kínzó problémákkal. Minden kezdeményezés, amit mostanában tesznek és ami ésszerűnek tűnik, már megkésett próbálkozás a népszerűségi hanyatlás megállítására.

 

 hirdetes_810x300  

És amikor a hatalmon lévő elit saját tehetségéből képtelen megfelelni a kihívásoknak, erőhöz folyamodik. Ilyen volt a transzparensek, fotók, képek, ábrák kitiltása a parlamentből, természetesen a kormánytagokra vonatkozó kivételekkel, ilyen volt az összeesküvés elméletek gyártása és az is, hogy a Smer újabban azt a retorikát alkalmazza, hogy ha valaki felrója nekik a korrupciót és az elkövetett égbekiáltó hibákat, azt azonnal az egész ország elleni támadásnak minősíti.

 

Úgy tűnik tehát, hogy Szlovákia a szélsőségesek országa. Az ĽSNS szélsőségesen…orosz, az SNS szélsőségesen logikátlan, a Smer szélsőségesen korrupt, az SaS túlzottan liberális, a KDH túlontúl szlovák, a Most-Híd radikálisan megalkuvó, az MKP pedig szélsőségesen kisebbségi – bár jobban örülhetnénk, ha inkább magyar nemzeti lenne.

 

Tetszik, nem tetszik, Kotlebáék a választópolgárok egy részének akaratából kerültek oda. Szélsőségesek, igen, és nem épp a demokrácia hívei – bár pont emiatt kerülhettek be a parlamentbe

 

Ám betiltásukkal nem oldódik meg a probléma. Az igényt kell a szélsőségekre megszüntetni. Ehhez a kormányzó pártoknak le kellene mondani a korrupcióról, az államkassza megdézsmálásáról, és valódi, kézzelfogható eredményeket kellene felmutatniuk.  Nem arra van szükség, amit Pellegrini kormányfő szajkóz minduntalan a tévés szerepléseiben, „hogy mi azért dolgozunk“. Volt rá tíz évük, ezzel már elkéstek. Magyarul, illenék elkezdeni dolgoznia politikum teljes spektrumának.

 

Persze, a húsosfazékról lemondani nehéz. Ezért inkább a szlovákiai demokratikus intézmények alapvető hibáit kihasználva szüntetnék meg a konkurenciát – Kotlebáékat. Azon sem kell csodálkozni, hogy ezt épp az SNS kezdeményezi. Ha megszűnik az ĽSNS, szavazói zöme az SNS-hez és a KDH-hoz tér vissza, akik megerősödve kerülhetnek be a parlamentbe a következő választásokon, és kormányozhatnak a… Smerrel.

 

E sorok írója korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy nem elképzelhetetlen egy Smer-SNS-KDH-ĽSNS koalíció 2020-ban. Ha Danko véghezvinné a tervét, akkor ez a forgatókönyv úgy változna, hogy a Smer egy jócskán megerősödött KDH-val és SNS-szel kerülne kormányra. Visszasírnánk az I. Fico-kormányt? Illenék keményebben dolgozni a demokratikus jobboldalon – az MKP-val egyetemben.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!