Ha bebizonyosodik, hogy igazak a vádak a vietnami ügy kapcsán, akkor a Most-Hídnak nincs helye egy ilyen kormánykoalícióban – tette egyértelművé Bugár Béla a Pátria Rádiónak nyilatkozva hétfőn.

 

Érdekes. Amikor menyasszonyával együtt meggyilkoltak egy szlovák oknyomozó újságírót saját házában, Bugár mindenkit felszólított arra, hogy várjuk meg a nyomozóhatóságok mire jutnak és nincs ok a kormánykoalíció bukására, sőt…

 

Mára megváltozott a helyzet. Úgy tűnik, a vegyespártnak már nincs oka megkérdőjelezni a sajtóban, konkrét bizonyítékok bemutatása nélkül közzétett információkat, már el tudja képzelni, hogy kilépjen a koalícióból. Nincs trükközés egy elsunnyogott harmadik mondattal (bár még lehet) sem. Ezúttal nem burkolózik hallgatásba, hanem azonnal, a médián keresztül üzen még a Koalíciós Tanács előtt.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár Béla: Ha kiderül, hogy a vádak valóságosak, egy ilyen kormánykoalícióban nincs mit keresnünk

 

Mi változott? Az, hogy Bugár Béla államfői babérokra tör. Az államfő feladata egy parlamentáris demokráciában az ország külföldi reprezentációja. Számára a vietnami ügy rendkívül fontos téma, hogy láttassa magát és a lehető legkorrektebben és legkompetensebben eljáró politikusként tetszelegjen. A fájó kérdés mégis ott marad: miért nem lehetett ugyanezt tenni a Kuciak-gyilkosság idején?

 

Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy akkor még túl korán jött volna Bugár számára a kormányból való kilépés. Akkor még nem jelentette be az elnökjelöltségét, és akkor még esély sem volt tárgyalásokba bocsátkozni az MKP-val. Ma ez utóbbit már Menyhárt József MKP-elnök sem zárja ki.

 

Bonyolódik az államfőválasztás a felvidéki magyarok számára

 

Ha emiatt bukik a kormány, Bugár erkölcsi magaslatról vághat neki az elnökválasztásnak – legalábbis a választók egy részének így tűnhet. Sőt, a kormány megbuktatásával olyan politikai újrarendeződést is kiválthat, ami – az MKP-val kiegyezve – nem csak matematikai, hanem akár valós esélyt adhat számára az államfőválasztás megnyerésére. Legalábbis, növeli annyira annak esélyét, hogy a logika megérjen egy próbát.

 

Felvidéki magyar szemmel ez egy hatalmas dilemma. Szlovákiai szavazópolgárként ugyanakkor a jelenlegi, elburjánzott bizniszpolitika bukása jól jönne. Ha másért nem, hát azért, mert minden jel szerint Fico és Pellegrini együtt képtelenek megállítani a zuhanást, és érdemes lenne még azelőtt szétugrasztani a koalíciót, hogy az SNS és a KDH maguk mellé édesgetik a szlovák szélsőségesek színe javát. Érdemes követni a fejleményeket.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!