Bugár Béla a Tablet tévén adott interjújában gyakorlatilag besorakozott a Smer védelmében összezáró kormánypolitikusok közé, ráadásul mindezt úgy, hogy a jelenlegi államfőnek is nekiment, amivel egyértelműen Fico malmára hajtja a vizet. A vegyespárt elnöke úgy véli, hogy jobb elnök lenne, mint Kiska. Miért is? Mert mindent megtenne, hogy valódi megoldás helyett a szőnyeg alá söpörjék a konfliktusok okait.

 

Nem meglepő, hogy Bugár ezt a vonalat kívánja képviselni az elnökválasztási kampány során. Az egész Most-Híd-projekt és Bugár sikere is alapvetően a konfliktuskerülésen alapul. Ne firtassuk a szlovák-magyar ellentétek okait, inkább tegyünk úgy, mintha minden rendben lenne, és akkor nem csak anyagilag járunk jól, de még a politikusok is közelebb kerülhetnek a húsosfazékhoz…

 

Ez a politika éveken át sikeres tudott lenni, mert a felvidéki magyarság nagy része ennyivel megelégedett, másik része pedig látva az ellentéteket inkább el sem ment szavazni. A harmadik rész pedig, amely kitartott az egyetlen magyar párt mellett, egyre fogy. Ez utóbbi körülmény már nem csak Bugárék felelőssége, de az MKP-é is.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár Béla nagyon sok érdekességet mondott a Tablet tévében. Az ő szájából legalábbis érdekesen hangzott. Vegyük például azt, hogy elnökként ő inkább az indulatok fölé emelkedne, és nem folyna bele a dolgokba, ahogy azt Kiska tette. A Kuciak-gyilkosságnál tárgyalóasztalhoz ültette volna a parlamenti pártokat, hogy egyikük se kovácsoljon az esetből politikai tőkét. Mert hagyni kell az ügyet tisztességesen kivizsgálni.

 

Bugár Kiskát kritizálja, szerinte ő jobb elnök lenne, aki felül tud emelkedni a dolgokon

 

Aligha hiszem, hogy Bugár a 29 éves politikai tapasztalatával ne tudná, hogy a vizsgálat évekig húzódhat, és mire kiderül az igazság egy része, és a politikusok esetleges felelőssége, azok már rég nyugdíjban lesznek, vagy Belizén napoznak összeharácsolt vagyonukból. De nyilván számára az volt a lényeg, hogy ne legyen feszültség, mert akkor döntésre kényszerül.

 

Bugár említett interjúja elsősorban a szlovák választóknak szól. Az MKP-val való kiegyezés még kétséges, Simon Zsolt is belerondított az elképzelésbe, így a magyar választók gyarapítása vegyes oldalon zéró kilátásokkal rendelkezik. Maradnak a szlovákok, így az interjúban olyan szóösszetételeket hallhattunk, mint hogy a sajtónak, Kiskának és az ellenzéknek adott esetben „bocsánatot kell majd kérnie a nemzettől” Szlovákia hírnevének rontása miatt.

 

Nem tudom, hogy Bugárnak a Smerrel való kormányralépése és az emlékezetes harmadik mondata után van-e még elég hitele, hogy akár viszonylagos jó eredményt érjen el az államfőválasztáson. Ennyi köpönyegforgatás után…

 

Az AKO ügynökség igazgatója: A Most-Híd valódi népszerűsége akár már 5 százalék alatt is lehet

 

Én azonban úgy látom, hogy nem alapvetően Bugár hitelével van a fő probléma (korábban sem volt neki sokkal több, mint most), hanem azzal, hogy az elmúlt hónapok politikai válságai után egyre kevesebb az olyan választó, aki még hajlandó nem tudomást venni a konfliktusokról és a problémákról. És ahogy fogynak a konfliktuskerülők, úgy csappan meg a vegyespárt támogatottsága és vele Bugár népszerűsége. A békeidőben sikeres politika válságos időkben hasztalan.

 

A sors humorérzéke, hogy Bugár csak úgy tudná visszatornázni magát, ha végre rendezné a belpolitikai válságot, amire a legjobb esélyt az előrehozott választások nyújtanák, majd a viszonylagos nyugalom helyreállása után folytathatná a szemet szúró problémahegyek eltüntetését – Nézzétek emberek, az ott nem egy bordély, hanem politikai és gazdasági sikereink eredménye…

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: zoom.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!