Április elején a hosszú hideg tél után szinte egy pillantás alatt, a tavasz langymelegének helyet sem adva ránk zúdult a nyár, és több hónapon át tartó forrósága átnyúlt az ősz időszakába is. 

 

Szeptember 21-én még lenge nyári öltözéket viselhettünk, aztán a csillagászati ősz kezdetén (szept. 23) hirtelen ránk köszöntött a hamisítatlan őszi idő. Reggel már azon töprenghettünk, vajon elég lesz-e az átmeneti kabát, vagy mindjárt a vastagabbat húzzuk-e elő.

 

Pár nappal korábban még lubickoló, napozó emberek bukkantak fel a folyópartokon, amint kiélvezik a nap utolsó sugarait, tudatában annak, hogy a hosszantartó nyár egyszerre csak  tovaröppen.

 

 hirdetes_810x300  

Valóban így lett, egyik napról a másikra lehűlt az idő, ám a perzselő hőség jeleit még most is láthatjuk a folyópartokon. A legmelegebb nyári hónapokban a Duna vízállása több helyen elérte a kritikusan alacsony vízszintet, és a kiszáradt folyómeder szélei szikkadó láppá változtak. A visszahúzódó víz nyomán száraz félszigetek keletkeztek, melyek be-benyúltak majdnem a folyó közepéig, kellemes tanyául a vízimadaraknak.

 

A folyó alacsony vízállása szinte ellehetetlenítette a hajóforgalmat, viszont semmiben sem gátolta az új közúti híd építését, megállás nélkül folynak a munkálatok a Duna mindkét oldalán. A vasúti hídon túl égbenyúló toronydaru hirdeti, hogy ott valami készül. Az elkerített területen hatalmas munkagépek dolgoznak, az észak-komáromi oldalon már látható a híd első pillére.

 

Már látható az új híf első tartópillére. Fotó: Buday Mária

 

A száraz földnyelvként behúzódó félszigeteken a vasúti híd közelében is vízimadarak tollászkodnak, ugyanúgy, ahogy a vág- dunai  szakaszon.

 

A gyalogösvények mentén még nyílnak (a völgyben) a kerti virágok, persze ez is múlandó.

 

A  Vág-Duna menti erdősáv színe itt-ott halványzöldre változik, visszaidézni próbálja a tavaszt, de éppen ebből sejthetjük, hogy nemsokára sárgára vált, amely tagadhatatlan jele az ősz eljövetelének.  Az örök körforgás hű marad önmagához … De bízhatunk benne, hogy  a vénasszonyok nyarának szelídfényű langymelege még megmutatja magát …

 

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok. Fotó: Buday Mária

 

Vízállásmérő. A Duna a 2013-as júniusi árvíz idején 842 cm-n tetőzött Komáromnál. Tehát a 8-as és a 9-es szám között. Itt a kép jobb felső sarkánál látható a folyó. Fotó: Buday Mária

 

A Dél-Komáromba átívelő Erzsébet-híd. Fotó: Buday Mária

 

A híd pillérein sötétebb árnyalattal látszik a folyó korábbi vízállása. Fotó: Buday Mária

 

Közúti híd építése. Fotó: Buday Mária

 

A Duna a vasúti híd irányába. A partmenti növényzet is kiszárad a hosszantartó hőségtől. Fotó: Buday Mária

 

Vízimadarak. Fotó: Buday Mária

 

A hídhoz tarozó építkezési terület. Fotó: Buday Mária

 

Vág-Duna a folyó jobb partjáról

 

A Vág folyó melletti erdősáv

 

Egy nagymama az unukájával lubickol

 

A vízimadarakat nem zavarja az alacsony vízállás

 

Félszigeteket alkot a kiszáradt folyómeder

 

A hosszantartó vénasszonyok nyarán még fel-fel bukkanak a starndolók

 

A Vág és a Duna összefolyásának a helyszine – a Vág folyó bal patjáról

 

Buday Mária

Nyitókép: Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!