Az ENSZ globális migrációs paktumának szlovákiai támogatói (a smeres jelölt Miroslav Lajčák külügyminiszter és a most-hidas Katarína Cséfalvayová parlamenti képviselő) szerint az egyezmény nem kényszerít senkit semmire, nem sérti az ország szuverenitását sem, ezért érdemes támogatni.

 

Az ellenzők azonban világosan fogalmaznak: szerintük a paktum ködösen fogalmaz, nem tesz különbséget a legális és az illegális migráció között. És valószínűleg nekik van igazuk.

 

Mikor először papírra vetették az Európai Unió alapszerződését, és belefogalmazták a hetes cikkely szerinti eljárás lehetőségét, elmulasztották konkrétan meghatározni, mik is azok az elvek, amelyek megsértése esetén szankcionálhatnak egy-egy uniós tagállamot. Ehelyett sokféleképpen értelmezhető fogalmakat jelöltek ki, mint a demokratikus alapelvek, jogállamiság, pluralizmus, stb.

 

 hirdetes_300x300  

Ma az átalakuló európai erőviszonyok között a baloldali erők arra használják a fenti mulasztást, hogy a nagyhangú többség diktatúrájának erejével nekik tetsző módon kiforgassák az uniós alapelveket, és felhasználják azokat olyan országok kormányai ellen, akik nem hajlandók szolgálni az ő érdekeiket.

 

Hol voltak a nagyhangú uniós parlamenti képviselők a Hedvig-ügynél, vagy az alkotmányellenes állampolgársági törvény esetében? Hova tűntek el az éterben a Robert Fico bukását követelő és diktatúrát, korrupciót üvöltő hangok a Kuciak-gyilkosság után, vagy a nyilvánvaló állami korrupció megdöbbentő esetei napvilágra kerülésekor? Nem. Szlovákia jó tanuló. Megvesztegethető politikusainak döntését nem korlátozza a hazaszeretet vagy a nép iránti kötelességtudat.

 

Ugyanez a helyzet a ENSZ migrációs paktumával is. Nem tesz egyértelmű különbséget legális és illegális migráció között, vagyis eljön majd az a pont, amikor erre hivatkozva egyes globalista politikusok az ENSZ szerződésének megsértésével vádolják majd meg azokat a kormányokat, akik feltartóztatják az illegális migránstömeget.

 

Talán épp ez a cél, a szlovák kormány vívódása és hallgatása pedig nem sok jót ígér. Bár lehet, hogy kapóra jön Fico pánikszerű népszerűséghajhászása. Addig is érdemes odafigyelni arra is, hogy az egyik, magát magyarnak valló (vegyes)párt milyen értékrendet képvisel a kérdésben, mert az sokat elárul magáról a párt államfőjelöltjéről is.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: pestisracok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!