Nyitókép: origo.hu

 

Egy nagyon rövid saját történelemmel és múlttal rendelkező ország hirdetett meg egy olyan versenyt, mely elvárásainak eleve meg sem felelhetett. Így nem is csoda, hogy nevetség tárgyává vált az egész.

 

A legnagyobb szlovák című televíziós műsor az elejétől fogva ciki. Leginkább a viccbeli hídon áthaladó egér és elefánt esetére hasonlít, ahol az egér elégedettséggel nyugtázza: Te, elefánt, hallod, mennyire dübörgünk?

 

A felhívásból messzire virít a szlovák provincializmus. A viccben szereplő egér, aki az elmúlt évszázadok passzív szemlélőjeként előbb a magyar korona alatt, majd a monarchiában, vagy a csehek oldalán maga is elhitte, mekkora tényező. Hogy “nemzeti panteonjuk” tele van hősökkel.

 hirdetes_810x300  

 

Nagyot akartak fingani, csak közben…

 

A végeredményt magunk is láthatjuk. A százas lista valóban nagyjai között inkább magyarokat és más, szlovákul még csak nem is tudó történelmi szereplőket találunk. Az első tízbe több volt kommunista, egy fasiszta, vagy egy kínos betyár is bekerült. Az egész listát pedig jobb, ha fel sem soroljuk.

 

Jó, ha 2-3 tucat olyan szlovák akad, akik miatt nem kell szégyenkezniük.

 

A pontot az ire a top 10-be bekerült még élő két személy egyike tette fel, aki maga kérte levételét a listáról, mert szerinte méltatlan lenne egy ilyen címre.

 

A legnagyobb szlovák című versenyből így a mai szlovákság igazi korképe lett, mely mindennél pontosabban megrajzolja, hol is tart ma a többségi társadalom ebben az országban.

 

Kérdés, hogy maguk a szlovákok, akik ilyen versenyre és meseírásra képesek, tanulnak-e az esetből, vagy az egész nemzeti panteonépítés megmarad Mekk Elek szintjén.

 

Király Zsolt

 

További ajánlott írások:

 

Az államilag támogatott történelemhamisítás gyümölcse beérett

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.