Emánuel
  • HUF: 316.18
  • USD: 1.13
  • 6 °C
  • 14 °C
Vélemény

Legnagyobb szlovák? Hagyni kéne már inkább ezt az egész bohózatot

Nyitókép: origo.hu

 

Egy nagyon rövid saját történelemmel és múlttal rendelkező ország hirdetett meg egy olyan versenyt, mely elvárásainak eleve meg sem felelhetett. Így nem is csoda, hogy nevetség tárgyává vált az egész.

 

A legnagyobb szlovák című televíziós műsor az elejétől fogva ciki. Leginkább a viccbeli hídon áthaladó egér és elefánt esetére hasonlít, ahol az egér elégedettséggel nyugtázza: Te, elefánt, hallod, mennyire dübörgünk?

 

A felhívásból messzire virít a szlovák provincializmus. A viccben szereplő egér, aki az elmúlt évszázadok passzív szemlélőjeként előbb a magyar korona alatt, majd a monarchiában, vagy a csehek oldalán maga is elhitte, mekkora tényező. Hogy “nemzeti panteonjuk” tele van hősökkel.

 

Nagyot akartak fingani, csak közben…

 

A végeredményt magunk is láthatjuk. A százas lista valóban nagyjai között inkább magyarokat és más, szlovákul még csak nem is tudó történelmi szereplőket találunk. Az első tízbe több volt kommunista, egy fasiszta, vagy egy kínos betyár is bekerült. Az egész listát pedig jobb, ha fel sem soroljuk.

 

Jó, ha 2-3 tucat olyan szlovák akad, akik miatt nem kell szégyenkezniük.

 

A pontot az ire a top 10-be bekerült még élő két személy egyike tette fel, aki maga kérte levételét a listáról, mert szerinte méltatlan lenne egy ilyen címre.

 

A legnagyobb szlovák című versenyből így a mai szlovákság igazi korképe lett, mely mindennél pontosabban megrajzolja, hol is tart ma a többségi társadalom ebben az országban.

 

Kérdés, hogy maguk a szlovákok, akik ilyen versenyre és meseírásra képesek, tanulnak-e az esetből, vagy az egész nemzeti panteonépítés megmarad Mekk Elek szintjén.

 

Király Zsolt

 

További ajánlott írások:

 

Az államilag támogatott történelemhamisítás gyümölcse beérett

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Molnár József
2019. jan. 05. 11:19

Brittek és a németek is buktak a 100-as összeállításuk miatt, akik azért nagyobb történelmi múlttal rendelkeznek, tehát nem nehéz belerúgni a "kicsi" szlovákokba ugye ?! "Király"...

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 40 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás