Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter hétfőn keményen bírálta Emmanuel Macron francia elnököt és annak gazdaságpolitikáját. Mint ismeretes, Macron az országos szintű sárgamellényes megmozdulások nyomására visszavonta korábbi megszorítóintézkedéseit, sőt, új kedvezményeket helyezett kilátásba, hogy lenyugtassa kedélyeket. Ezzel a francia deficit az Unió által előírt 3 százalékot 0,2 százalékponttal túllépi.

 

Lengyelországot nyilván hidegen hagyja a francia költségvetés állapota, ami mellett azonban nem tudnak szó nélkül elmenni, az a nyilvánvaló kettős mérce. Lengyelország ellen ugyanis lehet hetes cikkely szerinti eljárást indítani olyan jogszabályok tervezett bevezetése miatt, amelyek más uniós tagállamokban is működnek, Franciaország ellenben büntetlenül megszegheti azokat a szabályokat, amelyekre hivatkozva nemrég Olaszországot hurcolták meg.

 

Hát igen, amit lehet Jupiternek, ugye… Vagy inkább, amit lehet Európa magjának, sőt, inkább, amit lehet a globalista baloldalnak, azt nem lehet a csatlósszámba vett Közép-Kelet-Európának.

 

 hirdetes_810x300  

Akárhogy is, ha a felszín alá nézünk, és levetkőzzük az illúziókat (ha esetleg lenne még valaki, aki ezt nem tette meg), tisztán látható, hogy az EU sosem az egyenlőségről szólt, hanem a francia és német dominancia fenntartásáról.

 

De hogy ne csak negatívan szóljunk, érdemes megemlíteni a francia sárgamellényes akciók eredményét is. Merthogy azok egész Európára hatással vannak, azon egyszerű oknál fogva, hogy Macron nagy tervei a közös költségvetésről és a mélyebb unióról egycsapásra szertefoszlottak (egy időre), amint meg kellett hajolnia a francia nép akarata előtt. Idén aligha léphet előre a szorosabb EU felé, miközben nagyon nagy szüksége lenne végre valami kézzelfogható eredményre.

 

Akárhogy hirdeti a balliberális média, hogy Macron példaértékű harcot folytat a populizmus ellen, ennek semmi látszatja. Sőt, a lakossági energiaárak befagyasztása és a minimálbér emelése a népszerűség megóvása érdekében épp egy szlovákiai populista exkormányfővel, potenciális alkotmánybíróval helyezi egy szintre. Vive la France!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.