Emőke
 • HUF: 316.81
 • USD: 1.13
 • 8 °C
 • 22 °C
Vélemény

A Dal: Nehogy már egy román képviselje Magyarországot az Eurovízión!

Nyitókép: youtube (reporofoto)

 

Egy előző cikkemben, mely az “Én nem vagyok magyar?” címet viselte, azzal foglalkoztam, hogy még mindig vannak Magyarországon olyan állampolgárok, akik minket, határon túli magyarokat nem tekintenek a nemzet részének. Akkor finoman utaltam rá, hogy ezek az okoskodó, mindenkit kioktató, általában modortalan szenny-szóvívők még a kommunizmus visszamaradt melléktermékei, akik még ma is csak azt öklendezik vissza, amit Kádár papa bemagoltatott velük a legvidámabb barakk melegében.

 

Az ominózus cikkemben a következő mondatokat találtam leírni: “Tisztában vagyok vele, hogy elenyésző kisebbség az, aki adózáshoz, állandó lakhelyhez meg állampolgársághoz köti a magyarságot.(…) Mára persze ez már megváltozott, a fiatal generáció már nagyon is tisztában van vele, mi végre is vagyunk ott, ahol vagyunk. Sőt, többen nagyobb magyarnak tartanak bennünket, hiszen mi nap, mint nap megharcolunk azért, ami nekik természetes.” Megkövetem kedves olvasóimat, úgy látszik: tévedtem.

 

A hupikék közösségi oldal rengeteg témával szolgál a publicista számára, egy-egy nyilatkozat, interjú, pár elcsípett, de annál vérlázítóbb hozzászólás sokszor aranyat ér. Becsületszavamra, én nem vadászom az ilyen jellegű kommenteket, de folyton-folyvást beléjük botlom. Bár ne botlanék! Nem ingadozna annyit a vérnyomásom…

 

Szombaton tartották A Dal 2019 elődöntőjét, mely során kiderült, hogy nem az erdélyi USNK együttes fogja képviselni Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, melyet idén Izraelben rendeznek meg, mivel nem jött össze a továbbjutás. Ezt a fejleményt néhány hírportál meg is osztotta a közösségi oldalon, többek között a több mint félmilliós táborral rendelkező, Magyarországot népszerűsíteni hivatott Szeretlek Magyarország elnevezésű oldal is.

 

Mit lehet ehhez a hírhez hozzáfűzni a kommentszekcióban? Gondoltam, az egyik oldal sajnálkozását fejezi ki, mert kiestek, a másik meg pont ennek örvend. Két oldal: akik szerint jó a zenéjük, illetve akik szerint nem. Nálunk viszont minden érmének három oldala van, két magyar is tud háromfelé húzni. Buldózerként jöttek a fanyalgók, akik elővették a magyarormétert, s rövid méricskélés után megállapították, hogy azért az mégse járja, hogy románok képviseljenek minket (t. i. magyarokat – K. Cs.) az Eurovízión. Nem az zenéjükkel volt a baj, az kit érdekel…

 

S az előző írásomban vétett tévedésem itt lelhető fel, ugyanis a magyarságismeretből megbukott hozzászólók – szinte – mindegyikéről elmondható, hogy csak könyvekből ismeri a Kádár-kort.

 

Örökítsük meg az utókornak az aranyköpéseket, jöjjenek a topkommentek:

 

“Erdélyi csapat hogy képviselhetné Magyarországot? Most nem.azért de angol csapat se lephet fel francia színekben(Románia nem tiltja a kettős állampolgárságot. Honnan tudja, hogy nem rendelkeznek magyarral is? – K. Cs.)”

“Jobb lett volna ha maradt volna csángóba..:-)”

“Talán Romániát kéne nekik (képviselni – K. Cs.) !”

 “Legalább nem égetnek minket, magyarokat !”

“Ez egy dal volt? Továbbá román állampolgárok nem?”

 “Ideje lenne már feldolgozni, hogy az nem Magyarország! Már jó ideje Romániához tartozik 🙂 Ha fejen állnak és ugrálnak, akkor is Románia!”

 

Konklúzió: az erdélyiek nem magyarok, román állampolgárok, tehát románok. Ki nem számít még magyarnak? Esetleg Mátyás király, aki Kolozsváron született? Hisz Kolozsvár ma – sajnos – Románia része. Ő még magyar? Vagy már nem az? A szlovákok már bejelentkeztek érte. Vihetik? Tamási Áron? Benedek Elek? Sütő András? Akikkel találkozhattok a magyarországi történelem- és irodalomkönyvek lapjain, ők mik voltak? Ti döntitek el?

 

Ha focicsapatról, ételről, zenéről vagy bármiről van szó, mindenben és mindenhol vannak kedvenceim. Ez most sincs másképp. Az én liblingem a következő, fenti hozzászólás: angol csapat se léphet fel francia színekben.

 

Hasonló megállapítást sokszor hallottam már olyan szlovák honfitársaimtól is, akik a szlovák-magyar nyelvhatár felett élnek, s csak fényképen láttak felvidéki magyart. Esetleg híradóban. Na, ők is pont azt hiszik, hogy égből pottyant magyarok vagyunk, véletlenül se őshonos kisebbség. Fogalmuk sincs arról, hogy hogyan kerültünk ide. Azt hiszik, valamikor átköltöztünk Magyarországról Szlovákiába, aztán csak úgy követelgetjük itt (ha követeljük egyáltalán) az autonómiát meg a nyelvi jogokat.

 

Hallottam én már szlovák polgártársaimtól hajmeresztő analógiákat. Például: “Ha kimegy egy szlovák Londonba, nem várja el, hogy szlovákul beszéljenek vele a munkahelyén vagy a hivatalokban. Akkor ti mit akartok itt?” Tudatlanság a köbön, vitába szállni értelmetlen. De a kedvenc történetem az tizennyolc éves koromban játszódott le, amikor felutaztam Lévára átvenni a friss, ropogós “hajtásimat” (magyarországi olvasóink kedvéért: GKI járművezetői igazolvány). Léva ősi magyar város, bár ma a 10%-ot sem éri el a magyarok aránya.

 

A környező falvakból azonban rengeteg magyar utazik nap mint nap a járási székhelyre – dolgozni, tanulni, bevásárolni stb. Mivel gyakran hallani magyar szót a városban, betérvén a rendőrségre magyarul kértem információt a recepción arról, melyik ajtó mögött vehetném át az igazolványomat. És ekkor jött a “hidegzuhany”…

 

A recepción szolgálatot teljesítő rendőr elvörösödött képpel üvöltött, hogy mit képzelek én, hogy magyarul merek megszólani Léván, Budapesten rácsapnák (nem pont ezt a szót használta) az ajtót, ha szlovákul beszélne egy hivatalban – ja, ez teljesen ugyanaz, amikor Pesten annyi szlovák él, hogy az egy könyökömön meg tudnám számolni. Végül közölte, hogy nem árulja el, merre kell mennem, keressem meg. Mikor elindultam a lépcső felé, utánam böffentette, hogy nem arra. Szolgálunk és védünk! Kis felvidéki magyar abszurd.

 

Na, de vissza az Eurovízióhoz, Magyarországra, mégiscsak az fáj jobban. Beismerem, előző cikkemben tévedtem, van még mit tenni a tévhitek, rossz illúziók eloszlatása érdekében. Ki kell gyomlálni minden csökevényes, kommunista berögződést. Csak azért, nehogy szó érje a ház elejét, hogy most miért írtam hasonló témában cikket: most egy megoldással is előállok. Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében többek között bejelentette, hogy a magyar diákok a 9. és a 11. évfolyamot követő nyáron lehetőséget kapnak kétszer két hetes külföldi nyelvtanfolyamra, amit az állam finanszíroz.

 

Jó ötlet, le vagyunk maradva idegennyelv-ismeret terén. Én kibővíteném még azzal, hogy minden tanulónak legalább kétszer két hét magyarság-tanfolyam is járjon valamelyik elszakított országrészben, hogy kiirtsuk a téves hiedelmeket, s végre mindenki megtanulja: mi is magyarok vagyunk!

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 61 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2019. feb. 11. 09:24

Nagyszerű cikk,akár alap-és közpfokú magyar iskolákban is,az osztályfőnöki,magyar nyelv és irodalom,valamint történelem órán is fel lehetne olvasni és megbeszélni a tanulókkal. A másik része a cikknek,amely a külhoni magyarságról szól azt mondhatom: Isten barmai mindig voltak és mindig is lesznek. Viszont a magyarországi helyzet az fejlődésképtelen.A gőgösségből kicsit le kellene engedni tisztelt múlt rendszerbeliek.Nem vagytok Ti osztályfelüliek!

Mihályi Molnár László
2019. feb. 11. 16:54

Vagy 10 éve az Új Szó nevű szennylap kioktatott, hogy szabad-e a Felvidéket idegenek által megszállt magyar területnek nevezni. De nagyon nem következetesek, mert ők sem írták azt, hogy a Kárpát-medence egyharmada Törökország lett volna másfél évszázadon át, hanem azt, hogy török megszállás alatt ... Valahogy ennyire hülyére próbálták nevelni Csonkaország népét is a Lenin fiúk... van még mit tenni! Ha valaki arra büszke, hogy Szlovákiában él, azzal máris elismeri, elfogadja az erőszakkal megrajzolt és megszálló hadsereggel, sortüzekkel biztosított trianoni határokat. Nem mindegy, hogyan fogalmazunk, mit minek nevezünk.

Szalay ferenc
2019. feb. 11. 17:36

Nem elég nektek bocskorosok az a rengeteg közpénz amit az a tetves orsós kiküldött nektek?? Azért hogy ide gyertek szavazni rà! Ezért utálnak titeket sok millió Magyar!!!

  Dian Csaba
  2019. feb. 11. 20:17

  Szalay te agyhalott. Olyan sötét proli vagy,hogy hozzád képest egy néger farok egy atomvillanás. Ha a köpködésen kívül tájékozòdnál egy kicsit a csonkahoni választási rendszerről ilyen baromságot biztos nem ìrnál le de lehet csak azért tetted,hogy más is lássa milyen egy isten barma vagy. Tudniillik a külhoni magyarok szavazati csak egyetlen egy képviselő személyéről döntenek. De az ilyen bolsevik taplòt mint te biztos ez a tény nem érdekel. Lényeg,hogy a fitymaszűkületed és egysejtűek szintjén tengetett életed máson kérd számon. Fotelhuszár.

  Barta László
  2019. feb. 11. 22:32

  Szalaikám! Rosszul írtad a neved. Azt csupa kisbetűvel kell...

  Balogh
  2019. feb. 12. 08:45

  Hülye vagy.

  Feleki István
  2019. feb. 12. 17:01

  Te miről beszélsz ? Hány százalékot hozott az erdélyi magyarság ? Elég kevesen mentek el anélkül is meglett volna a kétharmad! Elég kár hogy nem mentek el mind! Garantáltan elfognak majd mind és végre a selejt gerinctelen csúszó mászó nemzet árulok elszakadnak a magyar nemzetről! A szemétbe mind veletek mocskosak!! Piszkos komcsi fajzat!

  Horthy
  2019. feb. 13. 11:26

  Szalay te majom .nem is vagy magyar!Te egy undoritó patkány renegát vagy!

  Andrfás László
  2019. feb. 18. 00:43

  Maga egy tudatlan bunkó!

Szabó Sándor
2019. feb. 11. 19:54

Jó nagy marha vagy Szalay ferenc! Még a nevedet sem tudod leírni helyesen, Te páros ujjú patás!

Tar Dénes
2019. feb. 11. 20:04

Bocskoros az aki téged a világra sz.rt te tetü komcsi.Ezek a kolozsvári srácok magyarok,míg te csak egy tetves állampolgár.Több csonka honi úgy kategorizálja a magadfajtát hogy csak magyarul beszélő idegenszívűek vagytok,ami tény.Anno ha te is a határ túloldalára kerültél volna,te lettél volna az első aki eladta volna magát egy szelet kenyérért.

Ildikó
2019. feb. 11. 22:07

Te beteg vagy. Sosem szavaztam, és nem is szeretnék, de te olyan sajnálni való vagy hogy rád szavaznák...

dr. Kovács Pál
2019. feb. 11. 23:46

Kedves felvidéki és egyéb külhoni magyar honfitársak! Bocsássatok meg a hülyeségeinkért! Nagyobb magyarok vagytok mint mi. Sokkal. Büszkék vagyunk és leszünk mindig rátok innen Hódmezővásárhelyről! Köszönet a kitartásotokért!

Gabor
2019. feb. 12. 10:41

Te torzsgyoker magyar.Nem a mi hibank.higy mit osztogat a miniszter.az politika....te Agyokereid nagyon melyen vannak.te tanulatlan.

Elisabeth Flesch
2019. feb. 12. 17:16

Mint német származásu Erdélyi köszönöm Toncsinak és a többi pártfogónk jó szivét elfogadását. BÉCSBÖL

Szabados István
2019. feb. 12. 17:26

Sajnos csonka országban tudatosan hergelik az embereket saját Testvéreink ellen.Ezzel is próbálják gyengiteni a magyarságot.Erre jó példa a mostani rabló diktatúra is.Pedig mi egy nemzet vagyunk és azok is maradunk.Akik szidják gúnyhatáron túl élő Testvéreinket,azok sajnos agy mosott buta,tudatlan emberek.

Székely Noemi
2019. feb. 12. 22:48

Most őszintén mindjárt meg lehet számolni hány tiszta vérű eredeti magyar van Magyarországon....tv meg minden tele van “romákkal” egyszóval tiszta cigány ország lett.... ok mi Erdélyiek románok vagyunk de ti Mik vagytok ? Lusta cigányok akik más sem tudtok csak panaszkodni és ócsmarolni egymást....👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

Szekely :D
2019. feb. 13. 17:49

Szopjon le mindenki aki minket romanoz mi szekelyek vagyunk es buszkek is arra h reg itt elunk es igen... SZekely szarta a magyart ne felejtsetek el ti szasz,zsido nepseg vagytok magyar nevetek sincs akkor mit TOPDOSTPOK OSSZE VISZA FOLEG UGY HOGY NEM IS MAGYAROK VAGYTOK HANEM CSAK JOVEVENYEK MIND GYULCSANYNAK A FELESEGE AKI DOBREV NEVEZETU SZOPOS BULGAR es meg o mondja h veszelyt jelent a kulhoni magyarsag magyarorszagra mert ossze vissza szavazunk mert nem tudjuk mi van ott... hat higyetek el mi ERDELYIEK 85% jart mar magyarorszagon vagy dolgozott is ott vagy ott ell... mig ti inkabb elmentek gorogorszagba torokorszagba baszkodni minden fele penzes idgenekel akkor ne jarjon a szatok legyszives !!!!!!!!!!!!! Es legyunk osszinten h mindig is ki zsakmanyoltatok minket ahogy mas is teszi... a haborukban is orroke az erde;lyiek altak a csata elen es oket oltek le a leghamarabb mert mi mindig mindenkinek csak arra vagyunk jok h kihasznaljanak mert olyan nepseg vagyunk!!!! DE HA VISSZA NEZUNK A TORTENELEMBEN SOK TUDOS KIRALY STB VAN ERDELYBOL UGYHOGY KUSSS GECI MAGYAROK(TISZTELET A KIVETELNEK)

x
2019. feb. 15. 20:12

x

Fekete Julianna
2019. Már. 04. 08:17

Sajnos amíg a poitika színtiszta gyűlöletkeltésre épül addig mi nem lehetünk testvérek. A buta magyarok akik idejöttek mocskolódni és lecigányozni azt a maroknyi magyart aki "az itt élned halnod kell" szerint próbál boldogulni az elmebeteg. Én Tudom, hogy az intelligensebb külhoni magyarok nem szavaztak a felcsúti nyomira. Nálunk is csak a bumburnyákok hiszik el a kormányzati rizsát.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket

Megosztás