Nyitókép: rtvs/reprofotó

 

A hét legfontosabb felvidéki magyar közéleti híre: Menyhárt József visszalépett az elnökjelöltségtől Robert Mistrík javára. A lépés nem volt meglepő, a módja azonban joggal háborította fel a magyar közvélemény jó részét.

 

Leginkább azért, mert Menyhárt az esélytelenek nyugalmával vállalta a megmérettetést, elmondása szerint azzal a céllal, hogy a kampány során minél több helyen beszélhessen a magyarok problémáiról és ügyeiről. Amit láttunk tőle, az kimerült az óriásplakátokban és néhány régiós szereplésben.

 

És épp akkor dobta be a törölközőt, amikor a legnagyobb lehetősége adódott volna arra, hogy az egész ország előtt érveljen a magyarok érdekei mellett: az RTVS elnökválasztási műsorának megjelenésekor.

 hirdetes_300x300  

 

Hiába kapta meg a műsorban felmerülő kérdéseket előre, még csak el sem ment a felvételre, hogy – ha már egyszer így döntött – ott jelentse be szándékát és magyarázza meg választóinak döntését. Helyette egy hirtelen összehívott sajtótájékoztatón mondta el – szigorúan papírról olvasva – álláspontját.

 

Hivatalos: Menyhárt visszalépett az államfő-jelöltségtől

 

Talán sokan emlékszünk még, hogy a tavalyi megyei választások alkalmával, a rekordszámú megyefőnök-jelöltet felvonultató Besztercebányai kerület indulói közül sokan az RTVS műsorában jelentették be, visszalépnek valaki javára, és közben elmondhatták, miért döntöttek így, illetve azt is, mit tartanak fontosnak megyéjük jövőjét illetően. Hasonló lépést hiába vártunk Menyhárttól.

 

Indoklásként ehelyett Harabin emlegetése átlátszó kifogás csupán, a balliberális értékeket valló Mistrík támogatása pedig egyenesen baklövés. De ha az egész képet nézzük: bebizonyosodott, hogy az MKP-ban a politikai alkalmatlanság és a személyhiány miatti belső válság egyre láthatóbban körvonalazódik a hétköznapi választó előtt is.

 

Menyhárt József a 2014-es önkormányzati választásokon sikertelenül pályázta meg saját faluja polgármesteri posztját. A 2016-os, MKP-számára áttörést nem hozó parlamenti választások után a viszonylag tűrhetően politizáló és szereplő Berényi Józsefet váltotta az elnöki székben. Nagyon sokan – köztük én is – meg voltunk győződve arról, hogy Menyhárt erre a posztra alkalmatlan. De ettől még alakulhattak volna másképp a dolgok. Trump sem egy lángész, de olyan emberekkel veszi magát körül, akik ezt képesek ellensúlyozni.

 

Az MKP Menyhárt megválasztása óta látványosan épül le. Nem tudott kitörni a súlyosbodó jelentéktelenség bűvköréből. Nem tudta meglovagolni a magyar kormány segítő kezének növekvő jelenlétét a déli járásokban, pedig minden feltétel adott volt hozzá, kivéve a személyi kvalitást. Üres nyilatkozatok helyett tevékeny politizálásra lett volna és lenne szükség.

 

Beszédes, hogy Menyhárt pártelnöksége alatt egyszer sem szerepelt a szlovák televízióban, az MKP tagjai közül talán csak az EP-képviselő Csáky Pált láthattuk a tévében vagy a szlovák sajtóban. A megyei választásokkor Farkas Iván és Berényi József megyeelnök-jelöltek éltek még a lehetőséggel. Új arcokat, akiket a generációváltás jegyében ígért a párt, csak akkor látunk, ha egy Magyarországról érkező kezdeményezés kapcsán alkalmuk adódik mondani pár frázist és a seggük alá nyomják a sajtótájékoztatót.

 

Bugár koalíciós szerepével és Menyhárt tehetetlenségével soha nem látott mélységekbe jutott a felvidéki magyar politikai érdekérvényesítés. Mert próbálkozni és elbukni egy dolog – legalább érezzük, hogy élünk –, de jelentéktelenül, lassan kimúlni – ez ellentmond minden nemzeti erényünknek, amit a történelmünk során elsajátítottunk.

 

A Körkép.sk szerkesztőségének véleménye az MKP jelenlegi pártvezetéséről végig egyértelmű volt. Személyes ellentéteket félretéve érdemes lenne feltenni a kérdést, hogyan akarunk majd eljutni a jelenlegi helyzetből az egységes (nem feltétlenül közös) nemzeti (nem nemzetiségi és nem polgári) magyar képviselethez és érdekérvényesítéshez Szlovákiában.

 

Hogy Menyhárt hogyan képzeli el a jövőjét, jó kérdés. Le kéne mondania? Valószínű. Nehezebb kérdés annak megválaszolása, hogy ki kerüljön a helyére. De ez egy másik írás témája lesz.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.