Vitán felül valami megváltozott Szlovákiában. A régi politikusok és pártok ideje leáldozóban van, helyüket az új projektek és egyelőre kevésbé ismert, de annál tehetségesebb közéleti szereplők veszik át. Az önkormányzati választások óta ezt látjuk Pozsonyban (Vallo), Nyitrán (Hattas), Kassán (Polaček), de említhetnénk akár Komáromot (Keszegh), vagy néhány nagyobb, magyar többségű települést is (Agócs, Kőrösi, Zupkó, Varga).

 

Elgondolkodtató ugyanakkor látni, hogy a honi magyar nagypolitika mellett mennyire elszaladt az idő. A teljesen leíródott Bugár már az utolsókat rúgja, Menyhárt alatt pedig az MKP mintha nem is létezne.

 

Nem csoda, hogy két és fél héttel az államfőválasztás első fordulója előtt a magyarság már csak passzív szemlélője a történéseknek.

 

 hirdetes_810x300  

És hogy van mire figyelni, azt az elmúlt napok eseményei is bizonyítják. Egy olyan maffiaállamban ugyanis, ahol újságírót ölnek meg, és ahol a Smer és koalíciós partnerei gátlás nélkül lopnak és teszik tönkre a jövőnket, egyre világosabb alternatíva körvonalazódik. Ráadásul a tisztességes, konzervatív polgároknak is jut választási lehetőség František Mikloško személyében.

 

De ki is a Čaputová?

 

Az új Radičová, mondhatnánk. Vagy a politika Ole Gunnar Solksjaere, aki a semmiből érkezett, és azóta mindent visz.

 

A pozsonyi születésű, Bazinban élő, 45 éves kétgyermekes Čaputová üstökösként robbant be a nagypolitikába. Aki ismerte őt már korábban mondjuk a Via Jurisból, vagy más küzdelmeiből az tudta, hogy csak idő kérdése, mikor jön el a politikai értelemben is az ideje. A jogász végzettségű, polgárjogi aktivistaként és civil szereplőként (emlékezzünk csak a bazini szeméttároló ügyére, ahol neki mert menni és legyőzte a Smert és Marian Kočnert is) már bizonyított Čaputová jó időzítéssel szállt be az államfőjelölti küzdelmekbe.

 

Liberális, de…

 

Igen, a jobbára vidéken élő, konzervatív magyar lakosság számára talán túl liberális. Az abortusz kérdésében Čaputová a status quo megtartásának híve, ugyanakkor támogatja az azonos neműek örökbe fogadását. Kérdés, hogy államfőként mennyi lehetősége lenne befolyásolni mindazt, amiért értékrendje miatt esetleg támadhatják. Ha bejut a második fordulóba, jó eséllyel a Smer jelötjével, Šefčovičcsal szemben fog kelleni világos alternatívát kínálni.

 

Kép: Instagram, Čaputová

 

Míg az egyik oldalon a migránsbarát Juncker és Fico szövetségese mosolyog majd ránk széles vigyorral, addig a másikon az államhatalommal szembeszegülő jelölt küzd majd a szavazatokért.

 

Mi a jó döntés?

 

Míg Šefčovič csapata, ugyanazok az emberek, akik Fico kormányainál is segédkeztek, fogják próbálni befeketíteni őt, hogy akár Fico is az Alkotmánybíróságra menekülhessen, addig Čaputová mögött igen, bizonyos kérdésekben liberális értékrend, ugyanakkor tisztességes karrier áll.

 

Felvidéki magyarként eldöntheti majd mindenki, hogy otthon marad, és eltűri, hogy róla (is) nélküle döntsenek, vagy szavaz a szóban ugyan keresztény, de tettekben vállalhatatlan Smer színtelen, szagtalan, uniós biztos jelöltjére (esetleg Harabinra), vagy esélyt ad a bizonyos kérdésekben ugyan vállaltan liberális, de eddigi életútja alapján tisztességes, felkészült, tehetséges ellenzéki jelöltnek.

 

A Körképen az elkövetkező hetekben azon leszünk, hogy vállalható magyar jelölt híján segítsünk a döntésben.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 36 olvasónak tetszik ez a cikk.