Gyárfás
  • HUF: 323.23
  • USD: 1.12
  • 19 °C
  • 29 °C
politika

Čaputová – Mistrík: A szlovák államfőválasztás tanulságai (Gyorselemzés)

Bugár indulásával eredetileg saját pártját akarta megmenteni, de végül temetés lett belőle.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Szombaton éjjel egyelőre még csak az előszele csapott meg bennünket annak a változás-cunaminak, amely hamarosan végigsöpör az országon.

 

Zuzana Čaputová toronymagas győzelme az államfőválasztás első fordulójában már a változás kezdete, mely két hét múlva megerősítést nyerhet. Egy jogásznő és egy karrierdiplomata, egy ellenzéki és egy kormányoldali jelölt, egy nő és egy férfi mérkőzik meg tehát két hét múlva a Grassalkovich-palotáért.

 

De mi olvasható ki az első forduló eredményeiből? Körkép.sk gyorselemzés.

 

Köszönöm, üzente magyarul a szlovák államfőválasztás első fordulójának győztese a felvidéki magyaroknak. Čaputová a Körkép kérdésére elmondta azt is, hogy közös értékrendet kínál a felvidéki magyarságnak, akikre a második körben is számít.

 

Kihívója, a SMER által támogatott Maroš Šefčovič lesz, aki több mint kétszer kevesebb szavazatot kapott. A választás mégsem lefutott. Egy nagyon fontos lépésre még szükség van ahhoz, hogy a változás első kézzelfogható eredménye megszülessen.

 

Minden 4. választó fogékony az extrémizmusra

 

A két barna extrém, Harabin és Kotleba harmadik és negyedik helye annak bizonyítéka, hogy távolról sincs minden rendben ebben az országban, hiszen minden negyedik szlovákiai szavazó fogékony, mi több, igényli a mečiarista, szélsőséges, fasiszta üzeneteket. És bár ez potenciálisan nagy probléma, az elnöki palotát nem veszélyezteti.

 

A szlovák mércével mérve tisztességes politikai veterán, František Mikloško elért 5,72 százaléka megsüvegelendő. A Körképen a felvidéki magyarokat anyanyelvünkön is megszólító volt konzervatív politikus emelt fővel vonulhat végleg politikai nyugdíjba. Nem vallott szégyent.

 

Bugárnak vége

 

Nem úgy, mint a magyar egységet eláruló, a Smerrel és az SNS-szel kollaboráló Bugár Béla, aki politikai karrierjének (az MKP éléről való leváltása utáni) legnagyobb vereségét szenvedte el. Ahogy nőtt a feldolgozottság, úgy csökkent Bugár Béla eredménye, míg végül 3,1 százalékon állapodott meg.

 

Bár ő maga természetesen igyekszik bagatellizálni és mindenfélével magyarázkodik, tény, hogy Bugár ideje lejárt. A kínosan alacsony (a magyarok többsége egyébként otthon maradt), alig 66 667 szavazat csak a futottak még kategóriára elég, élő politikai hullát csinálva a Most-Híd elnökéből. Akit immár nemcsak a szlovákok, a nem a magyarok többsége is megvet.

 

Bugár indulásával eredetileg saját pártját akarta megmenteni, de végül temetés lett belőle. Minél tovább marad ezek után Bugár a politikában, annál nehezebb helyzetbe sodorja a Most-Hidat, mely a májusi Európai Parlamenti választásokat is elbukhatja.

 

A magyarok érdeke

 

Tőle nagyobbat már csak Milan Krajniak (Sme rodina) bukott, de magyar szempontból ez nem érdekes. Mint ahogy a többi nyolc jelölt eredménye sem.

 

Ami még magyar szempontból fontos és kihangsúlyozandó, főleg az elmúlt napok egyes MKP-s politikusainak nyilatkozatai alapján, hogy aki az államfőválasztás első fordulójának eredményei után is még Bugárral közösködne, az nem a felvidéki magyarság érdekeit nézi, hanem oligarcha diktátumot követ!

 

Szükség van az MKP és a Most-Híd összefogására a következő parlamenti választások előtt?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Két hét múlva jöhet a második forduló, hogy a változás szele tényleg erőre kapjon.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Janicsar
2019. Már. 18. 09:18

Magyar "közszolgálati" média már elkezdte Čaputová besározását, és Ševčovič ajnározását. Annak ellenére, hogy a felvidéki magyarok elsöprő többsége Čaputovát választotta, ma reggel gusztustalan támadást intéztek ellene. A bejátszást nem is a közmédia pozsonyi tudósítója készítette, hanem valaki más, egy olyan szerkesztő, akinek a hangját lejárató anyagokban lehet hallani (vagy ő szokta beolvasni a központ által elkészített anyagokat). Ebben a tudósításban Čaputová egy liberális LGBT és homokos párti jelöltként írták, aki az EU-t előnyben részesíti a V4-es csoport érdekeivel szemben. Valamint Kiska követője, aki 2017-ben az ENSZ közgyűlésén (itt Ficot idézték) találkozott Soros Györggyel, és nem tudni miről tárgyalt, és van egy régebbi közös képük is. Egy szó sem esett, hogy Čaputová második szava a győzelem után az volt, hogy "keszenem", hogy a felvidéki magyarok elsöprő többsége őt választotta, valamint Bugár Béla lebőgéséről sem esett egy szó sem. Ellenben kihangsúlyozták, hogy Ševčovič mennyire támogatja a V4-es együttműködést, stb. Szóval a Fidesz média arról győzködi a felvidéki magyarokat, hogy Ševčovičot válasszák a mésodik körben.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 40 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás