Nyitókép: Körkép.sk

 

Szombaton éjjel egyelőre még csak az előszele csapott meg bennünket annak a változás-cunaminak, amely hamarosan végigsöpör az országon.

 

Zuzana Čaputová toronymagas győzelme az államfőválasztás első fordulójában már a változás kezdete, mely két hét múlva megerősítést nyerhet. Egy jogásznő és egy karrierdiplomata, egy ellenzéki és egy kormányoldali jelölt, egy nő és egy férfi mérkőzik meg tehát két hét múlva a Grassalkovich-palotáért.

 

De mi olvasható ki az első forduló eredményeiből? Körkép.sk gyorselemzés.

 hirdetes_300x300  

 

Köszönöm, üzente magyarul a szlovák államfőválasztás első fordulójának győztese a felvidéki magyaroknak. Čaputová a Körkép kérdésére elmondta azt is, hogy közös értékrendet kínál a felvidéki magyarságnak, akikre a második körben is számít.

 

Kihívója, a SMER által támogatott Maroš Šefčovič lesz, aki több mint kétszer kevesebb szavazatot kapott. A választás mégsem lefutott. Egy nagyon fontos lépésre még szükség van ahhoz, hogy a változás első kézzelfogható eredménye megszülessen.

 

Minden 4. választó fogékony az extrémizmusra

 

A két barna extrém, Harabin és Kotleba harmadik és negyedik helye annak bizonyítéka, hogy távolról sincs minden rendben ebben az országban, hiszen minden negyedik szlovákiai szavazó fogékony, mi több, igényli a mečiarista, szélsőséges, fasiszta üzeneteket. És bár ez potenciálisan nagy probléma, az elnöki palotát nem veszélyezteti.

 

A szlovák mércével mérve tisztességes politikai veterán, František Mikloško elért 5,72 százaléka megsüvegelendő. A Körképen a felvidéki magyarokat anyanyelvünkön is megszólító volt konzervatív politikus emelt fővel vonulhat végleg politikai nyugdíjba. Nem vallott szégyent.

 

Bugárnak vége

 

Nem úgy, mint a magyar egységet eláruló, a Smerrel és az SNS-szel kollaboráló Bugár Béla, aki politikai karrierjének (az MKP éléről való leváltása utáni) legnagyobb vereségét szenvedte el. Ahogy nőtt a feldolgozottság, úgy csökkent Bugár Béla eredménye, míg végül 3,1 százalékon állapodott meg.

 

Bár ő maga természetesen igyekszik bagatellizálni és mindenfélével magyarázkodik, tény, hogy Bugár ideje lejárt. A kínosan alacsony (a magyarok többsége egyébként otthon maradt), alig 66 667 szavazat csak a futottak még kategóriára elég, élő politikai hullát csinálva a Most-Híd elnökéből. Akit immár nemcsak a szlovákok, a nem a magyarok többsége is megvet.

 

Bugár indulásával eredetileg saját pártját akarta megmenteni, de végül temetés lett belőle. Minél tovább marad ezek után Bugár a politikában, annál nehezebb helyzetbe sodorja a Most-Hidat, mely a májusi Európai Parlamenti választásokat is elbukhatja.

 

A magyarok érdeke

 

Tőle nagyobbat már csak Milan Krajniak (Sme rodina) bukott, de magyar szempontból ez nem érdekes. Mint ahogy a többi nyolc jelölt eredménye sem.

 

Ami még magyar szempontból fontos és kihangsúlyozandó, főleg az elmúlt napok egyes MKP-s politikusainak nyilatkozatai alapján, hogy aki az államfőválasztás első fordulójának eredményei után is még Bugárral közösködne, az nem a felvidéki magyarság érdekeit nézi, hanem oligarcha diktátumot követ!

 

Szükség van az MKP és a Most-Híd összefogására a következő parlamenti választások előtt?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Két hét múlva jöhet a második forduló, hogy a változás szele tényleg erőre kapjon.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.