Nyitókép forrása: hirado.hu

 

Maroš Šefčovič kedd délutáni sajtótájékoztatóján egyértelműen enyhébb hangnemben nyilatkozott Čaputováról, és visszafogta antiliberális kampányát. Sőt, első néhány mondata után az embernek az volt az érzése, hogy visszalép Čaputová javára.

 

A mérsékeltebb hangnem egyértelműen jelzi: a Smer elnökjelöltje elfogadta, hogy – ha csak ellenfele nem követ el ormótlan hibákat – elveszti az államfőválasztás második fordulóját, és már inkább a jövőre gondol. Merthogy, az még talán van neki.

 

Šefčovič eleve egy feloldhatatlan dilemmával vágott neki ennek a választásnak. Ha kampányát továbbra is az antiliberális, keresztény-konzervatív vonalon viszi, személye túl kínossá válhat Brüsszel és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke számára (is), mikor visszatér az eurokraták fellegvárába korábbi munkájához. Timmermans és az EB nagy része ugyanis épp azokat az „értékeket” támogatja és használja kampányában, amelyeket most Šefčovič támad – és épp azokat támadják, amelyeket Šefčovič védelmezni akar.

 hirdetes_300x300  

 

A lovak megregulázása Šefčovič részéről várható volt. Ha bekeményít, és az EP választási kampány kellős közepén baloldali politikus létére a keresztény értékekről, a hagyományos családmodellről szónokol a Smerrel a háta mögött, azzal aláássa brüsszeli munkaadói pozícióját – fertőzötté válik, akár csak a Smer, és elveszti pozícióját az Európai Szocialisták berkeiben. Ha viszont nem keményít be, nem tudja megszerezni a keresztény-konzervatív szavazók voksait, azok nélkül pedig nem győzhet.

 

Az óvatos hátrálásnak a keddi sajtótájékoztatón túl egyéb előjelei is voltak. Hétfőn a Smer egy egyik jelöltet sem támogató, erős Szlovákiáról álmodó nyilatkozatot tett. Nyilván felfogták, hogy Šefčovič a fenti okok miatt nem fog olyan messzire elmenni, mint ami a győzelemhez kell. Ráadásul nem várt probléma adódott: mi lesz, ha Harabin fogja az államfőjelöltként szerzett 14 százalékát, és új pártot alapít, amivel ezúttal nem az ellenzéki, hanem a szlovák népi-nemzeti-szocialista tábor osztódik majd meg?

 

Ebben a kontextusban az államfőválasztás kimenetele lesz a kormánypártok legkisebb gondja. A héten elkezdődik az alkotmánybíró-jelöltek rostálása is, vele a koalíciós huzavona, miközben Bugár Béla most-hidas pártelnök műtét utáni lábadozása miatt a vegyespárt második és harmadik embere ül tárgyalóasztalhoz az SNS-szel és a Smerrel.

 

Komjtáhy Lóránt

 

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a „Vélemény” rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.