Nyitókép: Körkép.sk

 

A mai napon nem csak új államfőt választunk, hanem a szlovákiai magyar politika is egy új fejezetéhez érkezik.

 

Ennek jeleit már most látni, említsünk meg hármat belőlük:

 

  1. Menyhárt megfutamodása az államfőválasztás első körében a pártelnök elégtelen szlovák tudása miatt azt mutatja, hogy politikai vezetőnek alkalmatlan, és vele az MKP a jövőben is képtelen lesz az országos érdekképviseletre.
  2. Bugár 3,1 százaléka annak bizonyítéka, hogy az árulóból már a szlovákiai magyarok sem kérnek, a mögötte álló oligarchák ellenben még annál inkább.
  3. A választásokon folyamatosan Dél-Szlovákiában mérik a legalacsonyabb választási részvételt, ami azt erősíti, hogy az itt élő magyarok valami másra várnak.

 

 hirdetes_810x300  

De mi lehet az a más?

 

Míg a leíródott Menyhárt József a belőlünk megtollasodott, leggazdagabb szlovákiai magyar, Világi Oszkár érdekeinek megfelelően nyárig kiegyezne a Bugár vezette Most-Híddal, Berényi József lényegében azt mondja, hogy választási együttműködésre van szükség a Most-Híd és az MKP között, de Bugár nélkül. Az MKP korábbi elnöke odáig ment, hogy a személyt is megnevezte, akinek a vezetésével (szerinte) összefogható lenne a szlovákiai magyarság. Ez a személy Berényi javaslatára a Csemadok elnöke, az MKP országos elnökségének tagja, Bárdos Gyula…

 

Csakhogy Bugár már jó előre lenyilatkozta, hogy a következő parlamenti választásokon is ő lesz a vegyes párt listavezetője. A helyzet tehát patt, és felemás eredménnyel kecsegtet.

 

Látva a nihilt a magyarok körében a szlovák pártok is ébredeznek, és érzékelik a piaci rést, a valami másra vágyó, mintegy 200 ezer felvidéki magyar választót.

 

Az SaS már jó ideje magyarul kommunikál, Matovič az MKP-nak udvarol, Zuzana Čaputová pedig már az első körben is igyekezett megszólítani a felvidéki magyarokat. Ha ma nyer, az sok magyar szavazatának is lesz köszönhető.

 

A felvidéki magyar politika kétségtelenül választóúthoz érkezett és hamarosan döntésre kényszerül. Ehhez lényegében három forgatókönyv közül lehet választani:

 

1. Most-Híd – MKP összefogás, melynek ha Bugár is részese lesz, olyan, mintha meg sem történne. Kifelé ugyan sokan igyekeznek majd csokiként eladni a becsomagolt kakit, de a választópolgár az elmúlt évek tapasztalataiból már tudja, hogy ez ugyanaz az oligarchák által irányított, sehová sem vezető önző politika, mely 2006-ban Bugár leváltásához vezetett. És jó, ha a magyar választó figyeli azt is, kik erőltetik a Bugárral való megélhetési összefogást. Ők azok, akik nem szabad emberek, hanem az oligarchák játékszerei.

 

2. A második forgatókönyvet hamarosan a szlovák pártok fogják felkínálni a magyar választóknak. Az eddigi elnyomó, magyarellenes hozzáállást némileg átkódolva megszólítják az itteni magyarokat. Akár egy-egy ismertebb magyarral is a soraikban (erről szól az OĽaNO – MKP összefogás, melyben a jelek szerint már Berényi sem hisz, pedig Nagyszombat megyében épp velük együtt kormányoz). Hogy egy ilyen forgatókönyv egyáltalán felmerülhet, az a felvidéki magyar politika elmúlt 30 évének teljes csődjét jelenti. Túl sok eredményt ne is várjunk ettől, hiszen elég, ha csak a Most-Híd tevékenységét nézzük a jelenlegi kormányban.

 

3. A harmadik forgatókönyv még csak körvonalazódik, de csírái már észlelhetők. Ez pedig nem más, mint a magyar gyökerekhez való visszatérés. Megfogalmazva azt a programot, mely a mindenkori kormányba lépések oltárán az elmúlt ciklusokban sorra feláldozásra került. Bázisa az otthon maradt magyar választók és az eddigi kínálatban csalódottak tábora lehet. Azok, akik pontosan tudják, itt már a saját jövőnk a tét, a felvidéki magyar közösség asszimilációjának, teljes felszámolásának megakadályozása.

 

A politika lényegében a társadalom lélektana. Aki felismeri a közösségünkben zajló folyamatokat, kínálatot tud megalkotni, majd választ is adni az elvárásokra, az kaphat bizalmat az elkövetkező időszakban.

 

Ellenkező esetben marad a lassú nemzethalál a Felvidéken.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.