Nyitókép: körkép.sk/kollázs

 

Ostobák, idióták, őrültek. Nagyjából így jellemeznek minket, felvidéki magyarokat is az anyaországi nemzettársak (tisztelet a kivételnek) a magyar konzervatív hírportálok facebook-oldalán, a Zuzana Čaputová győzelméről szóló cikkek alatt. Elszomorító és lesújtó.

 

Hát akkor vegyük sorra, miért is méltatlan ostobasággal vádolni minket, felvidéki magyarokat az elnökválasztás kimenetelét illetően.

 

Tény, hogy a Čaputovát indító Progresívne Slovensko balliberális, macronista, a magyarországi Momentum szlovák megfelelője. Tény, hogy a jelenlegi nyugati-liberális „establishement” embere, és valószínű, hogy osztja Soros György elképzeléseit Európa jövőjéről. És tény, hogy a felvidéki magyarok nagy többsége – már aki elment szavazni – Čaputovára szavazott.

 hirdetes_810x300  

 

De ezzel nem ért véget a történet. Tény, hogy Maroš Šefčovič, az állítólagosan jobb választás, az Európai Bizottság egyik alelnöke, annak az Európai Bizottságnak, amely minden eszközt bevetett a kötelező kvóták ránk erőltetése érdekében. Tény, hogy Šefčovičnak, a Smer jelöltjének a kampányig nem volt gondja sem az LGBTI jogokkal, sem a migrációval.

 

Tény, hogy napok alatt vedlett át brüsszeli eurokratából és a mélyebb EU hívőjéből hithű kereszténnyé, aki a családokért tevékenykedne. És az is tény, hogy pár hónapja még a magyarokat állandóan bíráló Frans Timmermans javára lépett vissza a szocialisták csúcsjelöltségéért folyó versenyében, most pedig a V4-eket akarta – megint csak minden előzmény nélkül, a kampány erejéig – támogatni. És tény, hogy az állítólagosan jobb jelölt Šefčovič részt vállalt az isztambuli egyezmény kidolgozásában.

 

Tény, hogy Šefčovič a szocdem Smer párt embere, azé a Smeré (Robert Ficoval az élén), amely felelős Malina Hedvig megalázásáért, a dunaszerdahelyi szurkolóverésért, a kettős állampolgárság lehetőségének megtorpedózásáért. Azé a Smeré, amelynek harmadik kormányzása idején (vagyis napjainkban) történt meg az is, hogy egy nappal a Malina Hedvig ügyét lezáró magyar döntés után másfélszáz kommandóst küldtek rá 14 szerencsétlen DAC drukkerre, így ellensúlyozva a Hedvig felmentése miatti arcvesztést.

 

Tény, hogy a Sorossal szimpatizáló EP-képviselők listáján (Soros-leaks) több smeres is szerepel. És tény, hogy a V4-ek leggyengébb láncszeme Szlovákia, és hogy Robert Fico és pártja, a Smer most a magyargyűlölet előszobájában lévő szélsőségesekkel kötne szövetséget. Mert egyébként bárkivel hajlandó, maga is baloldali köpönyegforgató lévén.

 

Szlovákiában nem volt, és egyelőre nem is lesz ideális választása a felvidéki magyarságnak. Ha a szavazni hajlandó magyarok körében nyert is a liberális jelölt, az nem azért történt, mert liberális érzelműek vagyunk, hanem mert ellensúlyt, fékezőerőt kellett adnunk egy mindenre képes kormányzatnak, amely magyarellenességre hajlamos.

 

És miért volt Čaputová a kisebbik rossz? Mert a felvidéki magyarság nem felejti a kitelepítéseket, sem Malina Hedviget, sem a dunaszerdahelyi szurkolóverést, sem az őseink által felépített örökség helyenként gyors máshol lassú elpusztítását, sem a magyar állampolgárság lehetőségének elvételét, sem a nyelvtörvényeket, sem az iskoláink ellehetetlenítését.

 

Ahogy nem feledjük, kedves nemzettestvéreim, december 5-ét sem.

 

Ha már nem értitek, mi zajlik tőletek északra, hát kérdezzetek, és hallgassatok meg minket. Vagy, ha erre már nem futja, méltatlan megjegyzések helyett nézzetek félre, ahogy félrenéztetek Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai idején. És adjatok hálát Orbán Viktorért, mert neki hála ti már jövőt építhettek, miközben mi még mindig csak túlélünk.

 

Hát, ennyire vagyunk mi ostobák.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 57 olvasónak tetszik ez a cikk.