Nyitókép: Menyhárt József Fb-oldala

 

Amint azt a Körképen jó előre jeleztük, Zuzana Čaputová államfővé választásával komoly belpolitikai változások indultak be Szlovákiában. A gond az, hogy az MKP ezúttal is csak passzív szemlélője a történéseknek, miközben a Most-Híd már az utolsókat rúgja.

 

Andrej Kiska köréből hétfő este kiszivárogtatták, hogy a leköszönő államfő Iveta Radičovával és több ismert névvel és új arccal a következő napokban zászlót bont. Az új párt az ország jelenleg leghitelesebb politikusával (gondoljunk erről mi magyarok bármit is, a szlovákok körében ettől még ez a valóság) a felmérések szerint a válaszadók negyven százaléka számára elfogadható.

 

Az új szlovák erő

 hirdetes_810x300  

 

Ráadásul a Čaputovát indító Progresszív Szlovákia sem alszik, akik épp cikkünk megjelenése előtt jelentették be, hogy Martin Štefunko pártelnököt májusban Michal Truban váltja. A Pozsony főpolgármesterét és az államfőt is adó pártban ugyanis kiértékelték, hogy Štefunko helyett más vezér kell, és úgy néz ki meg is találták. Truban az átlag felvidéki magyarnak szintén nem mond semmit, de beleillik a Vallo – Čaputová tengelybe (őket sem ismerte a felvidéki magyarok többsége, mégis hamar felragyogott a csillaguk). Fiatal, sikeres, hiteles, jó megjelenésű, anyagilag a politikától független személy.

 

És mit csinál közben a magyar oldal?

Töketlenkedik.

Kép: Menyhárt József fb-oldala

 

Az MKP elnöke néhány napja nyilatkozta épp a magyar sajtóban, hogy nyárig ki kellene egyezni a Bugár vezette Most-Híddal, „különben elveszünk“. A javaslat mondanunk sem kell, a közös politizálásból hosszú ciklusokon keresztül hasznot húzó, és közben mesésen meggazdagodott Világi Oszkár és oligarcha köre érdekeinek megfelelő. 2006-ban pont emiatt került leváltásra Bugár az MKP éléről és jött helyébe Csáky. Menyhárt javaslata – azon túl, hogy elárulta magát, ki áll mögötte – úgy párton belül, mint az MKP választók körében sem aratott osztatlan sikert.

 

Majd jött az államfőválasztás, ahol Menyhárt csúfosan megfutamodott, amikor egy nappal a szlovák köztévében való megszólalási lehetőség helyett inkább úgy döntött, visszalép. Az MKP elnöke azóta teljesen eltűnt a közvélemény elől. Hogy mit gondolnak róla a választók, jól lemérhető saját és a magyar párt közösségi oldalán, ahol tucatszám kapja a kritikus megjegyzéseket. Nehezen is viseli.

 

Menyhárt bujkál, Berényi és Csáky ötletel

 

A leszerepelt pártelnök helyett Berényi és Csáky vette át a pártkommunikációt. Berényi lényegében azt javasolja, hogy Bárdos vezetésével kellene összefogni a Most-Híddal, de Bugár nélkül. Csáky szintén erről tett említést, de számára ez csak az egyik lehetőség, ő maga ugyanis inkább egyfajta ellenzéki koalícióban látná a jövőt, ahol az MKP is helyet kap.

 

Csakhogy a gond ott van, hogy úgy néz ki, lesz ellenzéki koalíció, csak az nem az OĽaNO és társai, hanem a Progesszív Szlovákia, az Együtt, esetleg Kiska új pártja részéről. Maradt ugye még az SaS, akik Sulík által már jó előre jelezték, hogy az egyedül indulásban érdekeltek. A KDH pedig Hlina vezetésével annyira kiismerhetetlen és magyarellenes, hogy elképzelhetetlen bármilyen összefogás. Ráadásul épp Matovičtól távozott anno, kettejük kapcsolata azóta sem felhőtlen.

 

Bugár az MKP ellen áskálódik

 

Hab a tortán, hogy Csáky javaslatát azonnal megszondáztatta a szlovák sajtó is. Mégpedig Matovič jobbkezénél, az OĽaNO második emberénél, Veronika Remišovánál. Aki az egyértelmű kérdésre, hogy mit gondol az MKP-OĽaNO esetleges együttműködőséről, ahogy arról Csáky beszélt, szó szerint ezt mondta:

 

„Nagyon fontos, hogy a szlovákiai magyarok parlamenti képviselettel rendelkezzenek. Hiteles képviselettel. Személy szerint fontosnak tartom, hogy az MKP kapcsán cáfolásra kerüljön a gyanú, hogy a pártot külföldről finanszírozzák. Számomra ez kulcsfontosságú.“

 

Az épp Kiskához tartó Grendel Gábor is ott állt mellette, és egyetértően hallgatot. És hogy csavarjunk még egyet a történteken, az MKP finanszírozásával kapcsolatos gyanúsítgatást Bugár Béla élteti szorgalmasan a parlamentben. Az a Bugár, akivel Menyhárt mielőbb kiegyezne, és akiről Csáky és Berényi, az MKP két EP-képviselőjelöltje hallani sem akar.

 

Quo vadis szlovákiai magyar politika?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.