Nyitókép: teraz.sk

 

Egyre inkább szembe fordul a V4-ekkel és Orbán Viktorral a leköszönő szlovák államfő. A hamarosan pártot alapító és kormányfői babérokra törő Andrej Kiska egy ideje mintha Juncker vagy Macron kottájából olvasna.

 

Bár rosszakarói inkább a frissen megválasztott Zuzana Čaputovábban látták a fő veszélyt, Szlovákia beiktatásra váró új államfője egyelőre igazodik a térség által eddig vallott politikai értékrendhez. Első külföldi útján, Csehországban a stabil V4-es Andrej Babišt dicsérte, némi meglepetést okozva ezzel az őt indító progresszívok körében.

 

Kiska: Szembe a V4-ekkel

  hirdetes_300x300   

 

Andrej Kiska ezzel szemben egyre gyakrabban, nyíltan és célzatosan kritizálja a V4-eket. Azon belül is a térségen mára túlnőtt, európai szintű politikussá vált Orbán Viktort.

 

A pártpolitikába átnyergelő szlovák államfő szerint szükség van a V4-ekre, de még nagyobb szükség van a Brüsszel által elvárt eszmék támogatására. Mégpedig a migránsválság kapcsán is. Egészen pontosan azt mondta, hogy problémát jelent számára a V4-ek kedvezőtlen megítélése a migránstémában, ami szerinte „egyes vezetők egoizmusa miatt történt, akik jogtalanul bújtak a V4 mögé”.

 

Kiska a cseh Lidové Novinynek adott, pénteken megjelent interjújában úgy fogalmazott, hogy az az érzése, mintha Európának ez a része kisebb komplexusokkal küzdene, amiért az uniós integráció nélkülük indult meg. „Ezért van az, hogy egyesek ujjal mutogatnak, hogy majd ők megmutatják Brüsszelnek“ – szólt a talán leginkább a magyar kormányra érthető célzás.

 

A kínai beruházásokat is kritizálja

 

Kiska a térségbe irányuló kínai tőkét és gazdasági törekvéseket is kritizálta. Szerinte ugyanis a kínai befektetések általában semmi újat nem jelentenek, mivel gyakran csak felvásárolják azt, ami már létezik.

 

Andrej Kiska a Visegrádi Négyeket kritizálta: Meg akarják mutatni, hogy majd ők megmutatják

 

Az éppen Kínában, a világ legnagyobb gazdasági találkozóján tartózkodó Orbán Viktor szemlélete ettől gyökeresen eltérő képet mutat. A magyar kormányfő éppen azon munkálkodik, hogy az Ázsiát Európával összekötő útvonalak Magyarországon keresztül haladjanak, melytől gazdasági növekedést, újabb munkahelyeket és sikeresebb magyar gazdaságot remélnek.

 

 

Míg tehát a magyar kormány üdvözli a Kínából a térségbe érkező beruházásokat, az onnan érkező csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban pedig optimista, addig a szlovák államfő ezek veszélyére figyelmeztet.

 

Éles különbség Kiska és Orbán látásmódja között

 

Rég volt ilyen éles különbség napjaink aktuális kérdései között két V4-es politikus között, mint Kiska és Orbán viszonylatában.

 

Mindez jó, ha kellő óvatosságra int bennünket, felvidéki magyarokat is. Főleg amiatt, mert ha mi nem vagyunk, akkor öt éve Andrej Kiska jóval szorosabb meccset vívott volna Ficoval az elnöki palotáért. Cserébe szinte semmit sem kaptunk az elmúlt években, leszámítva nemrég a himnusztörvény visszaadását. Formája miatt azt is leginkább a Kiska-párt érdekeinek megfelelően, hogy a kormánypártok között feszültséget keltsen.

 

Jó ez nekünk?

 

Csakhogy Kiska érdekei eddig sem egyeztek a felvidéki magyarság érdekeivel. Számára ugyanis jórészt nem is léteztünk. Most pedig, miután úgy döntött, az elnöki palotát a parlamentre, vagy a kormányhivatalra cserélné, immár a V4-ek egységét is megbontaná. Mintha ezzel próbálna helyet szorítani magának a politikai paletta baloldali, liberális térfelén.

 

Kiskával a felvidéki magyarok egyszer már megégették magukat. Jó, ha az új pártjára való esetleges szavazás előtt mostani nyilatkozatai kapcsán mindezt szem előtt tartjuk.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.