Nyitókép: körkép.sk

 

Május 5-e három fontos üzenetet és cél is hordoz magában. Egyrészt Zsolnán a DAC ma biztosíthatja helyét az európai kupaporondon. Másrészt ma köszöntjük az édesanyákat. Harmadrészt pedig ma  ismét magyar lesz a szlovák főváros.

 

Bár elsőre talán úgy tűnik, hogy a három téma nem függ össze, ez nem így van. 2019. május 5-e beíródik a felvidéki magyarság történelmébe. A himnusztörvény, amely miatt ma remélhetőleg több ezer magyar árasztja el Pozsonyt egy közös himnuszéneklésre, épp a DAC magyar szurkolói miatt született. A Most-Híd magyar képviselői által is támogatott törvény az anyanyelvünket és nemzeti öntudatunkat megalapozó imádság éneklését szankcionálná. Márcsak emiatt sem lehet e három témát különválasztani.

 

A himnusztörvény egyértelmű üzenet a felvidéki magyarság számára. Azt üzeni, hogy el akarnak nyomni bennünket. És azt is elárulja, hogy félnek az esetlegesen feltámadó magyar tengertől. Talán nem is indokolatlanul. A törvény egy olyan lavinát indított el, amelyben pártoknak nincs helye, amelyben csak a magyar virtus, a nemzeti öntudat a mérvadó.

 hirdetes_400x285  

 

A Most-Híd a törvény megszavazásával elárulta magyar választóit, és azokat a magyarokat is, akik nem támogatták, de akiket a párt elvileg próbált magához édesgetni és azzal áltatni, hogy képviseli érdekeit.

 

Az MKP újfent megmutatta, hogy vezetése képtelen bármilyen ügyben is megfelelően és gyorsan reagálni, ráadásul a Losoncon tartandó Pro Probitate ünnepségével részben azt üzeni választóinak, hogy vannak fontosabb dolgok is a pozsonyi himnuszéneklésnél.

 

Az, hogy ma Pozsonyban több száz, több ezer felvidéki magyarnak megadatik nemzeti imádságunk közös eléneklése, bizonyítja, hogy az asszimiláció ellenére van jövőnk itt a Felvidéken. Összefogással jobban tudjuk hallatni hangunkat, mint ahogy bármelyik, magát nemzetinek valló párt tenné helyettünk.

 

Épp ezért: Talpra Magyar! Szóljon ma minden eddiginél hangosabban a himnusz Pozsonyban, Zsolnán, és minden anyák napi ünnepségen szerte a Felvidéken! Mutassuk meg, hogy él még a magyar, hogy történjen bármi, amíg élünk, s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk. Isten áldja meg a Magyart!

 

Komjáthy Petőcz Andrea 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.