Nyitókép: Körkép.sk

 

Akik esetleg nem tudnák, Dušan Tittel korábbi válogatott futballista, a Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője, jelenleg a Rózsahegy, a Fortuna-liga harmadik helyén végzett, és ezzel nemzetközi kupaindulást kiharcolt csapatának sportigazgatója.

 

Ő volt az, aki többek között a Fradit is megjárt Tibor Jančula futballista-politikussal javasolta a magyar himnusz betiltását tartalmazó törvényt.

 

Tittel volt az egyedüli SNS-es képviselő, aki a probléma megoldása helyett másodszor is a magyar himnusz betiltására szavazott.

 hirdetes_810x300  

 

DAC-meccs előtt

 

Ezt a Tittelt kereste fel több száz DAC-szurkoló a hétvégi Rózsahegy – Dunaszerdahely mérkőzésen. Még akkor is, ha tudtuk, a Fortuna-ligában már csak így megy, hogy Világiék odaadják a hazaiaknak a mérkőzést, mivel kellett nekik a kupainduláshoz.

 

Kép: Körkép.sk

 

Jóval a meccs előtt érkezünk, előtte még a várostáblánál fotózkodunk. A stadionban sincs még szinte senki. Így könnyen lejutunk a pályára, ahol szóba elegyedünk a szervezők egyikével. Tudjak, hogy van a himnuszügy, tudja, hogy jönnek a magyarok, mint ahogy azzal is tisztában van, hogy hmnuszéneklés is lesz, és a piros-fehér színekre is fel vannak készülve.

 

Mikor megkérdezzük tőle, hogy szerinte rendben van-e más nemzet himnuszát betiltani, vonakodva ugyan, de igazat ad nekünk. Ekkor érkezik meg a pálya szélére Tittel. Megragadjuk az alkalmat, bemutatkozunk neki is, és folytatjuk a probléma taglalását.

 

A szlovákok szernt a Nélküled a magyar Himnusz?

 

Tittel leginkább handabandázik, hogy miért provokálunk, hogy Szlovákiában élünk, satöbbi. Csak a jól ismert szlovák nacionalista szöveg. Emlékeztetjük őt arra, hogy válogatott szintű játékosként, idegenlégiósként is több helyen megfordult, ismernie kellene a szurkolók magatartását, hogy a nemzet és az ország határai nem mindenhol esnek egybe. Így van ez Szlovákiában is.

 

Válaszaiból kiderül, hogy leginkább a magyar összetartás zavarja őt. Ami leginkább félelem a részéről (is). Meglepetésünkre Tittel azzal sincs tisztában, hogy a DAC szurkolók a meccs előtt a Nélküledet éneklik, amit ő a magyar himnusznak hisz.

 

Majd rátérünk a parlamenti cirkuszra, és felhozzuk Dostál példáját, aki egyedüli szlovákként állt ki mellettünk, megértve a problémát.

 

– Dostál egy f.sz. – Veti oda különösebb probléma nélkül a Rózsahegy sportigazgatója, a politikus Tittel.

 

–  Ön pedig akkor egy überf.sz – reagálunk Tittel szemébe mondva, amit derekasan visel.

 

A végén még megköszöntük neki is, csakúgy, mint pártelnökének, Andrej Dankonak, hogy hozzájárultak a magyar összefogás megteremtéséhez, ami szemlátomást a leginkább zavarta.

 

Majd szépen lekísérnek a pályáról, közös szelfire már nem kerül sor. Kezdődik a találkozó, nekünk pedig a lelátón a helyünk.

 

A DAC ugyan kikapott, de a szurkolók megtették, amit magyarként meg kellett tenniük, A piros-fehér-zöld színek még sokáig, a meccs után is a lelátón maradtak.

 

A rózsahegyiek is biztosították helyüket az Európa-ligában, kikapott a DAC

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 37 olvasónak tetszik ez a cikk.