Dalma, Izabella
  • HUF: 353.70
  • USD: 1.13
  • 14 °C
  • 26 °C
Vélemény

A szombati választások tétje

Drukkoljunk Európának, drukkoljunk a Fidesznek, és drukkoljunk önmagunknak, hogy rendbe tehessük a dolgainkat

Nyitókép: bloomberg.com

 

Európa újra választ. Ezúttal a brüsszeli képviselet összetételéről, azokról az EP-képviselőkről dönthetünk, akik jól vagy rosszul, az elkövetkező öt évben havi 15 ezer euróért képviselhetnek bennünket (öt év alatt ez kereken 900 ezer eurót, régi pénzben 27 millió koronát jelent).

 

A szombati választás több szempontból is vízválasztó. Tétje van összeurópai, Kárpát-medencei, és felvidéki magyar szempontból is. Mindhárom különböző okokból fontos, mindhárom más és más eredményt hozhat.

 

Összeurópai szempont

 

Ez a választás Európa jövőjéről szól. Arról, hogy a jelenleg tapasztalható migránsbarát, avagy a nemzetállamokra épülő, a tagállamok szuverén akaratához igazodó uniós képviselet alakul-e.

 

Mondhatjuk azt is, hogy a választások tétje az, bukik-e a Juncker – Merkel – Macron képviselte irányzat, illetve mennyire erősödik meg a Salvini – Orbán tengely. Ez utóbbihoz nyilván újak is csatlakozhatnak, számunkra az lenne a legjobb, ha ez a vonal nyerné a választásokat.

 

Kárpát-medencei szempont

 

A magyarországi, erdélyi, felvidéki EP-képviselet eddig is összehangoltan működött, ebben vélhetően a választások után sem lesz változás. Legrosszabb esetben a felvidéki magyarság uniós képviselet nélkül marad. Ami túlélhető, lásd 9 év szlovák törvényhozáson kívüli lét.

 

Ami azonban sokkal fontosabb, hogy az EP-választás a V4-ek szintjén is változást hozhat. A visegrádi együttműködés eddig azért volt kulcsfontosságú Orbán Viktor számára, hogy politikája kellő geopolitikai súllyal rendelkezzen a nagyokkal szembeni érdekérvényesítésben.

 

És igen, ki kell mondani, gyakran a felvidéki magyarsággal kapcsolatos megoldatlan ügyek kárára. Emiatt voltak jegelve az évek óta problémás, jelenleg is tapasztalható jogsértései (állampolgárság, himnuszügy, zászlótörvény, magyar nyelv visszaszorítása, stb.), emiatt kapott a Fico-kormányzat Budapestről jóval nagyobb elnézést.

 

Egy kedvező EP-választási eredmény ezen is változtathat. A Fidesznek ugyanis már nem lesz szüksége arra, hogy a Brüsszellel szembeni harcban kompromisszumokat kössön és cserébe elnézze Pozsonynak mindazt, amivel végső soron a honi magyarságot asszimilálja. Egy jó választási eredmény kellő legitimációt adhat összeurópai szinten is mindannak, amit Orbán hangoztat, és amivel a Fidesz politikája európai szintre lépett. Így végre sorra kerülhetnek a mi megoldatlan kérdéseink is.

 

Felvidéki magyar szempont

 

Mindehhez elengedhetetlen a felkészült, felvidéki magyar politikai képviselet. Pont az, aminek Bugár Béla és Menyhárt József vezetésével jelenleg híre hamva sincs. Az egyik elárulta a magyarságot, a másik eleve teljesen alkalmatlan bármilyen politikai érdekképviseletre.

 

Ha a Magyar Közösség Pártja a csúfos leégést hozó államfőválasztás után elbukja az EP-választásokat is (a Most-Hídon a himnusztörvény óta eleve már csak a csoda segíthet), a felvidéki magyarság és a magyar kormányzat érdeke is lesz, hogy újradefiniálja a helyzetet. Ellenkező esetben maga a közösség ihatja meg a levét.

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit az EP-választások várható kimenetelével kapcsolatban

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A helyzet annyira kilátástalan, hogy függetlenül attól, kijut-e vagy sem Csáky, Berényi az EP-be, földrengésszerű változásokra számíthatunk. A szlovák parlamentbe való bejutás ugyanis jelenleg már csak utópia.

 

Erről szól tehát a szombati EP-választás. Drukkoljunk Európának, drukkoljunk a Fidesznek, és drukkoljunk önmagunknak, hogy szombat után ne csak Brüsszelben, de végre a Felvidéken is elkezdhessük rendbe tenni a dolgainkat.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Janicsar
2019. máj. 23. 11:28

Amilyen nagy szája volt a Fidesznek 2010 előtt, úgy kussol azóta a felvidéki témákban. Mindannyian emlékszünk rá, hogy tépték a szájukat, hogy majd ők megmutatják Ficonak... Aztán azon kívül, hogy kilőtték az MKP-t a parlamentből az állampolgársági tövény szerencsétlen időzítésével (ezt nemrég Duray is elismerte a Körképnek...) nem tettek semmit. Jó, a haveroknak nyomják a milliókat, amiből csurran-cseppen oda is, ahol nagyon hiányzik, stadiont is építenek ("...meg kéne menteni a gadóci sulit... Te, építsünk inkább egy új stadion Komáromba?"). De a lényeg, hogy a szétesett felvidéki helyzetért nagymértékben a Fidesz a felelős. Miatta szív az MKP kilenc éve, és megint miatta fog. Nem mindenkit lehet migránsozással, sorosozással félrevezetni, megetetni, van, aki látja a párhzamot a szlovákiai Mečiar korszak, és a NER működése között. Sajnos most nekünk vannak demokrata nagymamáink, akik imába foglalják a szuverén Szlovákia, ja nem, hanem a szuverén Magyarország megmentőjét az EU-val szemben. Szomorú reggelre fogunk hétfőn ébredni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket