Nyitókép: domov.sme.sk

 

Egy hosszú, kimerítő munkanap után hazaérkezve megálltam a ház előtt, zsebemben kulcsaim után kotorászva egy pillanatra a postaládán akadt meg tekintetem. Már régebben néztem bele, gondoltam, belekukkantok, hátha találok benne valami fontosat.

 

Kinyitottam, s lám: egy csinos, szőke arc tekint rám vissza. Hamarosan azonban csalódnom kellett, ugyanis a bizalomgerjesztő, visszafogott mosoly alatt a Kotleba-párt emblémája éktelenkedett a szórólapon. Persze a jóérzésű magyar ember reflexből a szemetest nyitja, ha az ĽSNS vagy a Most-Híd szórólapjait látja a postaládában (egyébként krumplipucoláshoz is kiválóan hasznosítható), most mégis kivételt tettem.

 

Egyrészt megfogott a jelölt, Lenka Bočkayová (egykor Bocskay) magyaros csengésű vezetékneve, másrészt kíváncsi voltam, milyen étlapot kínálnak a jónépnek. Sajnos, az előző választások alkalmavál is bebizonyosodott, hogy a jónép már nem csak a szlovák nemzetiségű választópolgárokat fogalja magába az ĽSNS számára, hanem a magyar szavazókat is.

 hirdetes_400x285  

 

Kotleba kiszagolta a piaci rést, rárepült a felvidéki magyarokra is, erőteljes kampányt folytat a déli járásokban is. Az is el tudom képzelni, hogy legközelebb majd magyarul is olvashatjuk politikai hirdetéseit. Hol vannak azok a régi szép pospolitosťos idők?

 

Programjuk merő demagógia, populizmus és önellentmondás

 

Íme az ajánlat: szabad, nemzeti és keresztény Európa. európai színvonalú béreket és nyugdíjakat Szlovákiában, hagyományos oktatás, európai támogatások a mezőgazdászoknak, továbbá harcolni szeretnének a szlovákok diszkriminációja ellen az EU-ban.

 

Szép, szép, de kilóg a lóláb. Lenne pár kérdésem. Az ĽSNS képviselői elhozzák-e a felvidéki magyaroknak is a szabad és nemzeti Európát, ha bejutnak az Európai Parlamentbe? A hagyományos oktatás azt jelenti, hogy a magyar és a szlovák iskolákban továbbra is elhazudott történelmet kell oktatni a nebulóknak? Nem Kotleba volt az véletlenül, aki az EU-s alapok merítését elutasította megyeelnökként? Most a mezőgazdászokért harcolnának? A nyugdíjakért és a bérekért az EU-ban akarnak harcolni?

 

Rossz ajtón kopogtatnak, hiszen egyelőre még mindkettő tagállami hatáskör. Esetleg átadná az EU-nak? Az ĽSNS akkor mégsem szuverenitáspárt, ahogy pár sorral feljebb taglalják? Teljes képzavar, erre mondják azt, hogy kaki (nevezzük csak demagógiának) van a palacsintában.

 

A Hlinka Gárda emblémája szolgált alapul a Kotleba-féle szervezetek jelképeinek megalkotásához. (fici.sme.sk)

 

Ne borítsunk fátylat a múltra!

 

Az sem mellékes, hogy Kotleba volt az, aki 2003-tól a Hlinka Gárdát éltető Szlovák Testvériség nevezetű neonáci csoportosulást vezette, ekkoriban a magyarellenes szólamok sem álltak messze tőle. Jozef Tiso örökségét éltetve a tiszta szlovák nemzetállam kialakítását tűzték ki célul, amibe ugye nem csak a romák meg a zsidók nem fértek bele, de a magyarok se. A Hlinka Gárda eszmeisége mentén megalapította új pártját, az ĽSNS-t, melynek elnöke lett. A magyarellenes szólamok utóbbi időkben érezhetően alábbhagytak a felsővezetésben, de a tagság körében és a párthoz köthető blogokon újra és újra előbukkan a hungarofóbia.

 

Úgy gondolom, felvidéki magyarként, de jóérzésű európai polgárként sem adhatunk esélyt egy olyan pártnak, mely a szlovák felsőbbrendűséget, illetve más szlovákiai nemzetiségek diszkriminációját hirdeti és élteti. Aki rá szavaz, kígyót melenget a mellén. Bár Kotleba is elindult az elcukisodás útján, de a politikában is igaz a mondás: kutyából nem lesz szalonna!

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.