Nyitókép: MKP Fb-oldala

 

Csalódás, csalódás, csalódás. Leginkább így jellemezhető az Európai Parlamenti választásokon elért eredmény felvidéki magyar szempontból. De valóban ennyire meglepetést jelentett, hogy Bugárék (nagyobbat) és Menyhárték (fájdalmasabbat) is elhasaltak a parlamenti küszöb előtt?

 

Hat pontban adunk magyarázatot az okokra:

 

Kampány és változás

 hirdetes_300x300  

 

A szlovákiai társadalom változást akar. Így büntetett mindenkit, akikből az elmúlt évek botrányai miatt elegük lett. Ennek esett áldozatául mindhárom kormánypárt. A Most-Híd (még nagyobbat buktak, mint az államfőválasztáson) és az SNS is kiesett,  a Smer pedig története leggyengébb választási eredményével először nem nyert választást.

 

Helyettük a nép azokra szavazott, akik új, friss erőként alternatívát tudtak kínálni, vagy ellenzéki erőként keményen végigdolgozták a kampányt. A KDH mellett ugyanúgy jó eredményt ért el az SaS is, mely megduplázta EP-mandátumainak számát.

 

Az igazi győztese a választásoknak azonban a PS/Spolu. A baloldali-liberális koalíció az önkormányzati választások után (övék Pozsony, Nyitra és Kassa is) az államfőválasztást (Čaputová) és az EP-választást is megnyerték, Michal Truban és Miroslav Beblavý pedig potenciális kormányfőjelöltként léptek elő.

 

Az MKP megfáradt, harminc éve leragadt, a kört bővíteni képtelen kampányolási technikáival (falunapok, kultúrházak unalomig ismert fellépései) várt a csodára. Mellettük szinte felüdülést jelentett látni, hogyan hasít a kampányban a PS/Spolu felméréseket használó, aktivistáik százaival a modern elemeket az utcai, személyes politizálással ötvöző gépezete.

 

2019-ben már sehol sem lehet a kilencvenes évek latymatag megoldásaival eredményt elérni. Legfeljebb családtagokkal és párttagokkal megtölteni félig a kultúrházakat. Aminek sok értelme nincs, csak a pénzt viszi. A Fidesz überprofi, az RMDSZ modern kampánymegoldásai nélkül az MKP felett kárpát-medencei szinten is elszállt az idő.

 

 

Az Unióban a migránsválság, Szlovákiában a kormányellenesség adta magasabb részvétel okozta az MKP kiesését. A változás iránti vágy növelte a részvételt, mely emelte a választási küszöböt. Mivel az MKP nem tudott kellően mozgósítani, elbukott. Mindennél beszédesebb tehát, hogy a szlovák társadalom változás iránti vágya miatt megnövekedett választási részvétel az, ami parlamenten kívülre taszította az MKP-t.

 

Másoknak sikerül, az MKP-nak soha

 

Hiába sír az MKP, hogy nagyon kevésen múlott a bejutás, a KDH példája (akikkel 3 éve egy rajtvonalról indultak) mutatja, hogy parlamenten kívülről is vissza lehet kerülni az élbolyba. Ami a kereszténydemokratáknak Hlinával sorozatban sikerül, az Menyhárttal sorozatban bukás.

 

Pedig a KDH-ból is léptek ki politikusok és új pártot alapítottak, a Kereszténydemokrata Unió ráadásul 3,9 százalékot ért el Bugárék 2,9 százalékához képest. Hlináéknak mégis sikerült a negyedik erőként visszatérniük a nagyok közé. Ami megint csak a szlovákul nem tudó, Világi Oszkár csicskásaként, önálló politikai gondolkodásra képtelen Menyhárt alkalmatlanságának újabb bizonyítéka.

 

Hiába adja a Fidesz a mindenki által irigyelt hátszelet, hiába a pártmédiára szánt évi másfél millió euró, a templom-, óvoda-, iskolafelújítások adta lehetőségek, hiába a Baross-pályázatókon támogatott több száz felvidéki magyar vállalkozó, vagy a himnusztörvény körüli gigabotrány.

 

Az MKP nem és nem tud élni a lehetőséggel. Mert a párt szellemileg kiürült, személyzetileg elöregedett, a jelenlegi vezetés pedig már csak a túlélésre és a stratégiai partnerség adta kényelmes létre rendezkedett be. Hogy ez mire elég, sorozatban láthatjuk.

 

Az alig pár száz hiányzott szavazat mantrája

 

Igen, valóban kevés hiányzott a pártnak ahhoz, hogy megugorja az öt százalékos küszöböt. Az eredmény szempontjából azonban ez teljesen mellékes. Eddig volt EP-mandátum, az elkövetkező öt évben pedig nem lesz. Feltéve, ha a párt sikertelenségét látva a Fidesz listáján induló Gubík Lászlónak Orbán Viktorék nem ajándékozzák oda a 13-ból az egyik brüsszeli széket.

 

Gyorselemzésünkben vasárnap már leírtuk, hogy Menyhárt nélkül sikeresebb a párt, mint Menyhárttal. Ezt mutatták a helyhatósági választások, ahol az MKP regionális politikusainak köszönhetően elfogadhatóan szerepelt és ezt mutatja most is a fiatalok Csákyval, Berényivel kiegészült csapatának eredménye.

 

A márciusi államfőválasztáson megfutamodásával csúfosan leszerepelt Menyhárt ezúttal nem mutatkozott az óriásplakátokon, arca nem húzta le a párt imázsát, ami valamelyest segített. Az MKP-ban tehát továbbra is van potenciál, amire lehet építeni. Mi több, hozzáértő mediális hátszéllel, intellektuális infúzióval a pártban akár az önálló parlamenti bejutás lehetősége is benne lehet…

 

A sors paradoxona, hogy nagy valószínűséggel most is meglett volna az EP-mandátum, ha a párt elnöke az elmúlt hónapokban nem robbant ki nyílt háborút addigi szövetségeseivel szemben úgy mediális értelemben, mint a régiókban, melynek a levét végül ő itta meg.

 

Kárpát-medence: A Fidesz és az RMDSZ hozta az elvártat

 

Az MKP sikertelensége az összmagyar uniós fellépést is gyengítette. Szerencsére a Fidesz erősödése kompenzálta a kiesést, és az RMDSZ is hozhatja az eddigi két mandátumot.

 

 

Késő esti számok alapján 200 párt versenyében a Fidesz európai ezüstérmes, a Néppárton belül pedig egyértelműen a legsikeresebb politikai szubjektum. Nincs más jobboldali párt ma Európában, mely el tudná érni az 50 százalékos eredményt. A Fidesz ráadásul közel fél millió szavazattal szerzett többet, mint a teljes ellenzék együttvéve. Az RMDSZ (mint írtuk, az MKP-hoz képest jóval szervezettebb és profibb kampánya) szintén hozni tudta az elvárt eredményt, bár ott sem volt egyszerű ennek elérése.

 

Orbán már az EP-választások előtt látványosan kerülte az MKP egyre cikibb elnökét, a felvidéki pártsajtó kínosan sietve még azt is írta, hogy a miniszterelnök Bősre jön. Ebből végül semmi sem lett, helyette Menyhárt kapott pár percet egy közös fotózásra valahol Orbán előszobájában. Tovább rontva csak renoméján a választási eredménnyel.

 

Most-Híd

 

Az EP-választások megmutatták azt is, hogy Bugár Bélának vége. A Most-Hídnak ez volt az utolsó önálló indulása. Csákyék minden magyarlakta járásban megverték Nagy Józseféket. Ha az MKP Menyhárttal az élen oligarcha sugallatra (hogy 2020 után is folytatódhasson a biznisz) mentőövet nyújt Bugárnak, Simonnak, az az MKP végét jelentheti.

 

Új politikai erő?

 

Jelenleg az otthon maradottak tábora a legnépesebb a felvidéki magyarok körében. Azok, akik új, hiteles, a magyar megmaradást biztosító hiteles kínálatra várnak. A szlovák társadalom ezt már meglépte és jelenleg a győztesek között, győzelmi hullámon ülnek.

 

Felvidéki magyar vonalon őszig eldőlhet, lesz-e valami hasonló, esetleg az MKP-n belüli használható mag és az újak egyvelegével és megerősített háttérrel, vagy marad a jelenlegi kínálat oligarcha diktátummal.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.