Nyitókép: MKP Fb-oldala

 

Derült égből a villámcsapásként érkezett az EP-választás óta tetszhalott állapotában levő MKP számára az újabb hír, hogy Igor Matovič a magyar párttal fogna össze.

 

Remišová távozik, Kušnírová erkezik. Matovič az MKP-val fogna össze

 

A felméréseken rendre a parlamenti küszöb alatt mért MKP, és a távozók miatt is gyengülő, de még kellően erős OĽaNO összefogása új lehetőség a magyar párt számára.

 hirdetes_810x300  

 

Mindez akkor, amikor csallóközi oligarchák, a befolyásuk alatt álló sajtó, és a Most, illetve MKP egyes politikusai már az egymáshoz való közeledés lehetőségeit keresi. Készül az a forgatókönyv, melyről a Körképen már beszámoltunk.

 

Megkezdődött a harc az etnikai politizálás túlélésért. Az ok: Bugár Béla és az oligarchák

 

A gond ott van, hogy a választópolgárok mára már átlátnak a szitán, és jól tudják, hogy egy ilyen összeborulás csak saját politikai túlélésük érdekében történne, és nélkülöz mindenféle értéket. Elvégre az MKP etnikai politizálást hirdet, a Most-Híd pedig minden mást.

 

Legutóbb Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is beállt az MKP-Most közös listát sürgetők közé. Alibista módon kerülve az olyan kardinális kérdéseket, hogy mi legyen Bugárral, Menyhárttal, és egyáltalán, miben tudna megegyezni e két különböző világ (legalábbis reméljük, hogy különböznek.)

 

Matovič ugyanakkor már régóta udvarol az MKP-nak, tudja ugyanis, hogy a magyarokkal csak nyerhet. Kelle(né)nek a kormányváltáshoz, és saját listája is erősödhet. Főleg most, amikor Kiska hívó szavára jobbkeze, Veronia Remišová is távozik további négy frakciótaggal együtt.

 

De miben lenne más egy OĽaNO – MKP összefogás, mint a sokak által leírt és kritizált Smer-SNS-Most hármas? Nagyon sok mindenben. Leginkább abban, hogy a magyar párt nem egy korrupciótól bűzlő szlovák együttműködésben venne részt. Matovičra ugyanis lehet sok mindent mondani, de soha nem volt még a hatalom közelében sem. Így eleve más megítélés alá esik, mint akik miatt Bugár eladta a lelkét.

 

Az MKP-nak ha túl akar élni, látszólag a Matovičcsal való összefogás lehet a megoldás. Mely vélhetően jóval több, a pártra szavazó magyar számára lenne elfogadhatóbb, mint egy Világi-Czucz diktálta vegyespárti-magyar összefogás, kizárólag a politikai túlélés és a biznisz folytatása érdekében.

 

A probléma azonban ettől még nem oldódik meg. Matovičcsal ugyanis előbb utóbb konfliktus várható. Mert ezt az utat járja be mindenki, aki együttműködik vele. Márpedig egy etnikai politizálást hirdető MKP-ban eleve kódolva van a konfliktus.

 

A cikk címében megfogalmazott állításhoz visszatérve, a párt túlélése, és 4-5 magyar politikus parlamenti képviselői székhez jutásához a legrövidebb út az OĽaNO-val való összefogás.

 

A gond ott van, hogy ettől még a magyar közösség problémái, ami miatt a felvidéki magyarság kétharmada jelenleg otthon marad és nem szavaz, nem oldódnak meg.

 

Nem irigyeljük a magyar érdekképviseletet az elmúlt 30 évben zsákutcában vezető politikusokat.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.