Június közepén a Felvidéki Magyar Sziget közéleti kerekasztal-beszélgetésén mondtuk ki azt, hogy az EP-választásokon elszenvedett vereség az MKP részéről egyáltalán nem tekinthető meglepetésnek. Meglepetésnek inkább az minősült, hogy milyen kevés hiányzott, melyet a párt sikerként próbál eladni Budapesten. Teljes önbecsapásként. A szlovák parlamenti küszöbhöz ugyanis nem 396, hanem legalább 50-80 ezer (országos választási részvételtől függően) szavazat hiányzik az MKP-nak. Mely napról napra esik szét.

 

Jó tíz nappal később szavainknak maga az MKP EP-listavezetője, Csáky Pál adott igazat.

 

Fájó, de igaz kritika

 

 hirdetes_300x300  

Független véleményként tálalt, saját közösségi oldalán a párt belső viszonyaira rámutató, szokatlanul tárgyilagos elemzés lényegében kimondta, hogy a brüsszeli mandátum elvesztésének oka a rossz EP-kampány volt.

 

Az EP-kampányt Menyhárt József pártelnök legközelebbi bizalmi embere, minden (pénzügyi) titkának tudója, vőfély kollégája, a „pártigazgatóként“ ma is lagzikat vállaló korábbi Új Szós, Kocur László“ vezette.

 

Vőfély tandem: Menyhárt József (balra), és "pártigazgatója" Kocur László. Kép: Facebook

 

Azt a kampányt, melyet (saját kiadásain túl) maga Csáky majd egy havi fizetésével, 10 ezer euróval támogatott. További 10 ezer eurót adott Csáky Menyhárt József csúfos megfutamodással végződött államfőjelölti kampányára is. Mindezt akkor, amikor az MKP Országos Tanácsa (OT) az EP-lista sorrendjéről döntött.

 

Alkalmatlan pártelnök, alkalmatlan „pártigazgató”

 

Ilyen szempontból tehát jogos a Csáky közösségi oldalán megjelent kritika. Melyet, ha elolvasunk, lényegében fehéren feketén elénk tárul, hogy Kocur „pártigazgató” kampányfőnök teljesen alkalmatlan feladata ellátására.

 

Mindez a szombati OT ülés előtt 4 nappal jelent meg Csáky közösségi oldalán. Az OT-n az EP-választások kiértékelése mellett a párt jövőbeli sorsa, és a parlamenti választásokon való indulás lehetőségei is terítékre kerül. Mind mind olyan téma, melyben a párt egyre kevésbé egységes.

 

Érdekes figyelni azt is, mely szintén az MKP-n belül állapotokat jellemzi, hogy a párton felül fel sem merült Menyhárt menesztése, a sorozatos bukások ellenére sem. Mi több, ő maga sem ajánlotta fel lemondását a sorozatos választási kudarcok után.

 

Lesz tisztújítás az OT-n?

 

Pedig a párt alapszabálya világosan kimondja a helyi, járási, megyei és parlamenti választások kapcsán, hogy ha az MKP eredménye, azaz a megválasztott képviselők aránya 25 százalékkal csökken az előző választásokhoz képest, tisztújítást kell tartani.

 

Nos, az EP-választásokon az MKP megválasztott képviselőinek aránya kereken 100 százalékkal csökkent. Mégis úgy néz ki, Menyhártra mégsem vonatkozik a tisztújítási elvárás.

 

Elvégre akkor nem lenne, aki Világi utasítására a Bugárral való közeledést levezényelné (bár ennek ellenzői a párton belül egyre erősödnek.)

 

Nem mindenki tette oda magát

 

Csáky védelmében el kell mondani, hogy rajta valóban nem múlott az eredmény. Gondoljunk bármit is róla, lehet szimpatikus vagy sem a személye, de vitán felül odatette magát a kampányban. Pénzt, energiát nem sajnálva. Ha mindenki hozzá hasonlóan húz, és ha Menyhárt az elmúlt években, hónapokban nem haragítja magára a fél magyar közösséget, vélhetően simán megvan az öt év alatt 1 millió eurót érő EP-mandátum.

 

Csáky Pál az EP-kampányban. Kép: Facebook

 

Csakhogy nem jött össze, ami rendkívül frusztráló. Csáky nem is rejtette véka alá véleményét, a forrásmegjelölés nélkül közzétett elemzéssel.

 

A csicskamédia szerző nélküli cikkben követel

 

A párton belül láthatóan nyílt háború zajlik. A megmosolyogtató az egészben, hogy az MKP csicskamédiája szerző nélküli cikkben kéri számon Csákyn a forrás feltüntetését. Mint ahogy szokatlan az is, hogy a párt Országos Elnökségének tagja, Furík Csaba a közösségi oldalon követeli Csákyn a szerző kilétének felfedését.

 

Amire Csáky csak annyit mondott, az elemzést a lakájmédia, azaz az évi másfél millió euróval kitömött ma7 pártmédia egyik munkatársa készítette. Kész lakadáré, miközben az MKP elnöke kerek egy hete hallgat.

 

Menyhárt József és a maci. Kép: Facebook

 

Érdekes fejlemények várhatók a napokban még és az Országos Tanács ülésén.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Csákynak igaza van: Tudjuk, ki írhatta az MKP EP-kampányát kritizáló jogos elemzést

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.