Nyitókép: körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Amikor 2004-ben a kelet-európai országok többsége belépett az Európai Unióba, a Visegrádi Négyek formációját senki sem vette komolyan.

 

Az érdekérvényesítésük miatt aggódó választópolgárokat persze azzal nyugtatgatták, hogy a V4 majd ad olyan súlyt a négy közép-kelet-európai országnak, hogy ne csak Franciaország és Németország dominanciája érvényesüljön.

 

Ebből jó ideig semmi sem teljesült. Mégpedig jellemzően a szocialista kormányok térnyerése miatt. A visegrádi kapcsolatok elmélyítéséért egyik sem tett túl sokat, inkább a nyugati hatalmak kegyeit keresték. Szlovákia, Csehország és Magyarország kapcsolatát történelmi kérdések terhelték, sokan ezeket meglovagolva próbáltak éket verni az országok közé.

 hirdetes_810x300  

 

A migránsválság mindezt megváltoztatta. Egy olyan korszak kezdődött, ahol az illegális bevándorlás közös ellenségként jelent meg. Ezzel párhuzamosan az EU keleti felében folytatódott a politikai súlypont jobbra tolódása, amivel a V4 súlya és jelentősége megnőtt.

 

A nyugati hatalmak érdekeinek megfelelően tollnokoskodó liberális sajtó két évvel ezelőtt még mindig lesajnálta a V4-et, arról cikkeztek, hamarosan megszűnik a szövetség.

 

A magyar-szlovák kapcsolatokról is szó volt a Kárpát-medencei Geopolitikai Konferencián

 

Ezzel szemben ma azt látjuk, hogy a Visegrádi Négyek jelentős eredményeket érnek el az EU legfőbb vezető tisztségeiről szóló vitában. És bár egyelőre az EU csúcstalálkozója nem zárult le, és végeredmény sem született, az, hogy Frans Timmermans holland szocialista, migrációt támogató csúcsjelölt EB-elnöki kinevezését sikerült elkerülni, önmagában is a V4 egyik legnagyobb sikere.

 

Ami talán még ennél is fontosabb, hogy ma az EU-csúcson az egyetlen, politikai irányultságon felül álló tömb a V4. Kormánypártjai négy különböző frakciót erősítenek. A Fidesz néppárti, a Smer szocialista, a lengyel PiS reformista, a cseh ANO pedig a liberális ALDE-hoz tartozik. Ennek ellenére közös érdekeiket felismerve képesek egyöntetű döntést hozni és emellett kitartani.

 

Igaz, nem is olyan régen Szlovákia még kilógott a sorból, és Csehország is mérsékeltebb retorikát próbált követni az EU-val szemben. Az Európai Bizottság vezetéséről szóló vita azonban összekovácsolta őket.

 

A V4 egyöntetűen ellenzi, hogy Timmermans legyen az Európai Bizottság új elnöke (Frissítve)

 

Ez azt is jelenti, hogy ma Európában az egyetlen racionális politikát követő, földrajzi és gazdasági kapcsolatokra épülő érdekérvényesítő szövetség a Visegrádi Négyek. Jelenleg ráadásul úgy tűnik, hogy érdekérvényesítésüket nem torzítják el az európai pártcsaládokon belüli politikai alkuk és ajánlatok, még a leggyengébb láncszemnek tartott Szlovákiát sem tudták a nyugatiak kivásárolni a csoportból.

 

Természetesen koránt sem mondhatjuk azt, hogy elértük az üdvösséget. Lesznek a szövetségnek nagyon nehéz időszakai is, és tekintve a kormányokra nehezedő külső és belső nyomást (például a közelgő szlovákiai parlamenti választásokat, ahol magyarellenes koalíció is létrejöhet), a közeljövőben súrlódásokra is számíthatunk.

 

De ahogy az a történelemben lenni szokott, ami egyszer létrejön és működik, annak nyoma marad. Nem lehet meg nem történté tenni a V4 mostani sikereit, és a pozitív tapasztalatra a döntéshozók is építhetnek.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.