Nyitókép: Körkép.sk

 

Feissítve: 23.06 Pontról pontra kezd megvalósulni a Czucz – Világi féle oligarcha terv, melynek kiszivárgásáról a Körképen már hónapokkal ezelőtt beszámoltunk. Célja, hogy átmentse a biznisz alapú magyar politizálást a parlamenti választások utánra.

 

Kiszivárgott az oligarchák terve: Íme, az EP-választások utáni felvidéki magyar “összefogás” receptje

 

A fő üzenet a választók felé ezúttal is az összefogás. „Hogy legyen magyar képviselet a parlamentben.“  De hogy az milyen minőségű,  tud- e egyáltalán szlovákul, korrupt-e vagy tisztességes, az most mellékes. A 30 éve a politikából élő gazdasági-politikai elit számára a túlélés a tét, mely minden pénzt megér.

 hirdetes_300x300  

 

A választók akaratával szemben

 

Ehhez azonban a felvidéki magyaroknak is lesz még szavuk. Kétharmaduk ugyanis az elmúlt választási ciklusok alibi politizálását, eredménytelenségét látva ma már inkább nem szavaz. Nem kér a jelenlegi politikai vezetőkből és lábbal szavaz, azaz otthon marad. A maradék egyharmad pedig kevés a konc megszerzéséhez, így látszólag patthelyzet alakult.

 

A Most és az MKP is érzékeli a problémát, így kétségbeesésükben közös listán való indulást terveznek. A különbség (egyelőre) csak abban van, hogy milyen listán. Bugárék vegyespártjukat nyitnák meg mindenki számára, bezsebelve annak előnyét. A médiában a Most neve forogna, a választási eredmények után járó penzbevételt a párt kapná, és ők osztanák a pozíciókat is. Míg az MKP egyelőre elég homályosan választási pártban, vagy koalícióban gondolkodik.

 

Bugár “k.rvát” csinálna a Menyhárt vezette MKP-ból?

 

Az első verzió úgy néz ki, az MKP számára elfogadhatatlan, a második verzió pedig a jóérzésű magyarok számára lehet vállalhatatlan. Ha másért nem, hát Bugár Béla miatt.

 

Menyhártnak Bugár is elfogadható

 

Menyhárt ugyanis nem káderezne, számára (és gazdája számára) Bugár természetesen elfogadható. Ami figyelmeztető jelzésű, hogy Csáky-Őry sem jelezte,hogy egy Bugár Bélával való közös lista elfogadhatatlan lenne számukra. Egyelőre ők is kivárnak.

 

Megkezdődött a harc az etnikai politizálás túlélésért. Az ok: Bugár Béla és az oligarchák

 

De nézzük meg közelebbről, mit is jelentene a gyakorlatban egy ilyen választási lista. Egy régi, levitézlett politikusokból (tisztelet a kivételeknek, akikből továbbra is akad szép számmal) verbuvált új választási párt felállítását, melyet megnyitnának a magyar közösség tagjai előtt is. Azaz párton kívülieknek, illetve a szlovákoknak és a romáknak is.

 

Cinkossá tenni mindenkit

 

Bár egyelőre nem merik kimondani, de a terv egyértelmű. Bugár – Menyhárt – Bárdos (Csemadok), valamint a diákszervezetek vezetői, párt-ifik, nyári táborok szervezői, különböző érdekvédelmi szervezetek, kiemelt intézményekként állami támogatásban részesülő szervezetek tagjai, szlovákok és romák közösen indulnának. Hogy cinkossá téve szétterítsék a politikai felelősséget köztük az elmúlt harminc év eredménytelenségéért. (Az ilyen listán való indulás kockázatáról a potenciális cinkosok számára későbbi cikkünkben térünk.)

 

Miért csinálnák? Hogy ne maradjon kritikus hang, különböző támogatási megoldásokkal fognák be az érintettek száját legalább a választásokig.

 

Választási párt. Már az elnevezés is jelzi, hogy nem érték, hanem érdek alapú összefogásról lenne szó a hatalom érdekében. Közös cálasztási lista, mely a választások után, célját elérve, azonnal szét is eshet. Elvégre az MKP-nak és a Mostnak teljesen más elképzelései vannak az érdekképviseletről.

 

Elvek helyett csak gazdasági érdekek

 

Míg Bugár nyíltan hangoztatja, hogy az etnikai alapú politizálás túlhaladott, nem lehet vele eredményeket elérni, és nem kérnek az Orbán-kormányból, addig az MKP egyértelműen épp emellett teszi le a garast. (Kivéve, ha megnézzük a sok-sok helyi gyakorlati példát, amikor a régiókban a mindennapok szintjén épp az etnikai politizálással ellentétesen cselekednek. Lásd például a gútai magyar iskolabezárás ügyét, mert valaki kinézte magának az épületet, stb.)

 

Ráadásul mintegy 160-180 ezer felvidéki magyart kellene meggyőzniük arról, hogy elveikről lemondjanak. Ennyi fog kelleni előreláthatóan az öt százalékos parlamenti küszöbhöz. Csakhogy mint tudjuk, a honi magyarok kétharmada már most sem kér a jelenlegi kínálatból.

 

Egy Bugár Bélával fémjelzett közös lista nagy valószínűséggel még kevésbé lesz lenyomható a polgárok torkán.

 

Így az oligarcha-lista akarva-akaratlanul megnyitja a lehetőséget az új alternatívák számára. A politikai megtisztulás, egy új, valóban etnikai kérdéseket felvállaló politikai képviselet felé, mely nagyon gyorsan komoly, hiteles(ebb) tényezővé válhat.

 

Erről fog szólni a nyári politikai holtszezon. Hogy aztán az eddigi legforróbb politikai ősz következzen a felvidéki magyarság számára, mely afféle tisztítótüzet is jelenthet.

 

Király Zsolt

 

Megosztás:
Címkék: összefogás lista

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.