Nyitókép: Facebook, Zuzana Čaputová

 

Az elmúlt napokban Gombaszögön járt Zuzana Čaputová Szlovák köztársasági elnöke, ahol tett néhány, a felvidéki magyarság számára tetszetős kijelentést.

 

Az egyik a kettős állampolgárságot tiltó törvény lehetséges megváltoztatása. Ugyanis szerinte Szlovákia az ilyen törvényekkel szlovák állampolgárokat veszít.

 

A megoldatlan problémák

 hirdetes_810x300  

 

Tudjuk ugyebár, hogy Szlovákiának van egy állampolgársági törvénye, mely kimondja, hogy aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az automatikusan elveszíti a szlovákot. Bár ez a törvény bizonyos alkotmányjogászok szerint ellentmond a szlovák alkotmánynak, mely kimondja, hogy akarata ellenére senki nem veszítheti el szlovák állampolgárságát. Mindez viszont nem zavarja a szlovák belügyet, és jó néhány szlovák állampolgár veszítette el állampolgárságát az elmúlt években. Čaputová kijelentése szerint lehetségesnek tartja ezen törvény megváltoztatását.

 

A másik meglepő kijelentése, hogy elképzelhető a szlovák preambulum megváltoztatása „Mi a szlovák nemzet…”-ről, „Mi Szlovákia polgárai…”-ra.

 

Érdekes kijelentések ezek, melyek a felvidéki magyarság számára tetszetősen hathatnak, de mi lehet mindezek mögött? Gondolkozzunk kicsit politikusi fejjel!

 

A Most és az MKP elvesztette hitelét

 

A két, magát magyar képviseletnek mondó párt népszerűsége soha nem látott mélyponton van. A Most-Híd vegyespárt és a Magyar Közösség Pártja is keresi az utat a választók bizalmának visszaszerzése felé, ugyanis a legutóbbi parlamenti választásokon mindketten gyengén szerepeltek. Tudvalevő, hogy a felvidéki magyarok jelentős része távol maradt a szavazástól, ezzel is jelezve, hogy a két pártba vetett bizalmuk az elmúlt években bizony alaposan megrendült.

 

Zuzana Čaputová a Gombaszögi Nyári Táborban 2019 július 17-én. Kép: Facebook, Zuzana Čaputová

 

Ha politikusi fejjel gondolkozunk, akkor láthatjuk, hogy Čaputová kijelentései, és Robert Fico egyházkarcsai látogatása nem más, mint politikai taktika. Valószínű, hogy mindketten abban reménykednek, hogy a hezitáló magyar szavazók közül felhajthatnak néhány szavazatot a szlovák pártok részére. Ugyanis, aki eddig elkötelezett szlovák soviniszta volt és magyarellenes törvényekhez asszisztált, az miért változna most meg egyszeriben?

 

Čaputová könnyen beszél

 

Nekünk viszont tudnunk kell, hogy a köztársasági elnöknek nincs törvényalkotói jogköre! Nem vesz részt a törvényalkotásban, csak aláírja a parlament által elfogadott törvényeket, avagy nem. Tehát, bármit is jelent ki a köztársasági elnök, – bár ő a legfelsőbb közjogi méltóság – nem ő hozza a törvényeket, csak elfogadja azt.

 

Nekünk viszont magyarként pártjainkat arra kéne ösztönöznünk, hogy az ilyen és ehhez hasonló törvények beterjesztésre kerüljenek! Hiszen hiába van egy köztársasági elnök aki aláírná a törvénymódosítást, ha nincs, aki az adott törvényt beterjessze.

 

Pártjaink ugyanis választások előtt mindig azzal riogatnak minket, hogy mi lesz, ha nem lesz magyar képviselet? Kérdés, hogy eddig volt-e igazi magyar képviselet, ha az ilyen és ehhez hasonló törvénymódosítási javaslatok még csak beterjesztésre sem kerültek? És, ha mindez így van, akkor az állítólagos „magyar képviselők” kit képviselnek, ha nem a magyar embereket?

 

Ki van kiért?

 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a „miniszter” szó magyar megfelelője „szolga” és nem pedig „úr”. Ezért hát az ő dolguk a szolgálat lenne, nem pedig a gazdasági érdekből való helyezkedés. Nem mi vagyunk az ő alárendeltjeik, hanem éppen fordítva. Mi vagyunk a választók, akik a bizalmat a kezükbe helyezzük annak érdekében, hogy a mi érdekeinket képviseljék.

 

Ha tehát a preambulum megváltoztatásáról beszélünk, ideje lenne a magyarság társnemzeti státuszba emelésének. Ugyanis mi ebben az országban nem bevándorlók vagyunk, hanem államalkotó nemzet. Bizonyíthatóan itt vagyunk több mint ezer éve. Itt voltunk Csehszlovákia, sőt Szlovákia megalakulásának idején is. Vagyis továbbgondolva, idősebbek vagyunk, mint az ország, amelyben élünk. A minimum tehát az lenne, hogy társnemzetként elismerjenek minket, magyarokat. Ehelyett a Beneš-dekrétumok máig háborús bűnösként bélyegeznek meg minket.

 

Kedves Smer, Čaputová, és vegyespárt! A lehetőség jelenleg is az önök kezében van. Lehetőségük van annak bizonyítására, hogy komolyan gondolják mindazt, amit kijelentettek. Tessék, változtassák meg Szlovákia alkotmányát, az állampolgársági törvényt, a zászlótörvényt, töröljék el a Beneš-dekrétumokat és még sorolhatnám!

 

A lehetőség az önök kezében van. Szép dolog a szónoklat, de ami igazán számít, azok a tettek. Egy valódi, igaz világban a tettek beszélnek.

 

Végh Tamás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.