Nyitókép: Zuzana Čaputová Fb-oldala

 

Aggodalmának adott hangot Duray Miklós amiatt, hogy a szlovák pártok és politikusok megkezdték a liberálisabb gondolkodású felvidéki magyar választók lehalászását.

 

Félelme abból adódik, hogy Zuzana Čaputová államfő ellátogatott az egyik felvidéki magyar nyári ifjúsági táborba, ahol nem szerepelt rosszul, mi több, szeretettel fogadták.

 

Durayra még mindig szükség volna

 hirdetes_400x285  

 

Bár megtehetné, és nagy szükséges volna rá, ritkán szólal meg politikai ügyekben a közéleti szerepvállalástól visszavonult, az MKP jelenlegi vezetése által méltánytalanul mellőzött Duray Miklós. Felemás megítélése ellenére továbbra is közösségünk egyik fontos gondolkodója, akinek tanácsairól lemondani jelenlegi helyzetünkben luxus.

 

Legutóbbi megnyilvánulása mégsem elsősorban Čaputová miatt érdekes. Sokkal inkább a felvidéki magyar politika leszerepelt vezetőinek pillanatnyi súlyáról állít ki sokadik korképet. A szlovákok ugyanis már régóta itt udvarolnak közöttünk, a jelenlegi ellenzék pedig nagyban készül is a magyarok megszólítására. Nincs ebben semmi meglepő.

 

A meglepő az egészben az, hogy a Most és az MKP mennyire tehetetlen ennek megakadályozására. Félelmükben a hiteltelen Bugár és az alkalmatlan Menyhárt inkább egymás karjaiba rohan, ami csak még jobban a szlovák ellenzék malmára hajtja a vizet.

 

A nagy öreg rossz helyen retteg

 

Duray pedig ahelyett, hogy odahatna ennek ellensúlyozására, inkább a szlovák hatástól retteg.

 

Rossz irányba haladunk, váltani kell – Duray Miklós a Körképnek (Nagyinterjú)

 

A fő gond ugyanis egyáltalán nem Čaputová meghívásában, vagy az államfői látogatásban van. A probléma ott van, hogy a felvidéki magyarok kétharmada a jelenlegi magyar kínálatot látva ma már inkább el sem megy szavazni. Ez a mintegy kétszázezres tábor tökéletes célpont a szlovák ellenzéki pártok számára, akik élnek is a lehetőséggel.

 

Az elmúlt évek kiüresedett felvidéki magyar politizálásának hatására pontos stratégiát alkottak, kínálatot fogalmaztak meg, és hamarosan zászlót is bontanak. Úgy a Progresszív Szlovákia, mint Kiska pártja, az SaS, vagy éppen Matovičék.

 

Nem a meghívás és annak elfogadása a gond

 

Duray félelme tehát indokolt, de a felelősöket, következtetéseket rossz helyen keresi. Nem a magyar meghívás, vagy annak szlovák elfogadása miatt van félnivaló. A felvidéki magyarokból élő politikusoknak elsősorban önmaguk miatt van aggódnivalójuk.

 

Duray Miklós 2019-ben. Kép: Körkép.sk

 

A helyzet ugyanis kiábrándító a magyar választók számára, akik egy része inkább érdeklődve fordul másfelé. Így ahelyett, hogy azt számolgatnánk, hány, a magyarok között élő szlovák szavaz erre vagy arra a magyarul beszélő politikai szubjektumra, inkább attól rettegünk, hogy a szlovákok elviszik a magyar tábor egy részét. Mert Bugár, Menyhárt, vagy épp a miattuk eleve hiteltelen összefogás lista erre nem képes.

 

Ha én lennék Duray Miklós politikai tanácsadó, sokkal inkább ezen gondolkodnék.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.