Nyitókép: facebook.com

 

Nem szeretem a reklámokat, sem a hirdetéseket. Általában unalmasak, s csak arra jók, hogy kizökkentsék az embert a tevékenységéből, amit éppen végezni szeretne. Pár napja azonban minden megváltozott, valószínűleg nem szórakoztam még ilyen jót egy Facebook-hirdetésnek hála.

 

Történt ugyanis, hogy egy telefonra telepíthető játékot kívánt népszerűsíteni a gyártó a közösségi térben, s ezzel kíméletlenül gázolt bele a román néplélekbe. Íme, a fel nem dolgozott történelmi komplexusokat felszínre hozó térkép a hirdetésből:

 

(Forrás: facebook.com)

 

 hirdetes_810x300  

Nem tudom, a kedves olvasó elsőre kapcsolt-e, hogy kinek és mivel lehetett baja. Én egyből elkezdtem gyanakodni, ezért rögtön kattintottam is a hozzászólásokért.

 

Mert a magyarok…

 

Az alapprobléma természetesen az volt, hogy Európa térképén Magyarországot a 15. századi, trianon előtti teljes valójában ábrázolták, Romániát pedig leradírozták a térképről. Pontosabban, az az adott korban nem létezett. Botrány! Rögvest megérkeztek az oláh nethuszárok történelemhamisítást kiáltva.

 

Különösen pikáns, mikor a történelemhamisító csapkodja az asztalt történelemhamisítást kiáltva. Andrei például az iránt érdeklődött, vajon mennyit fizetett Magyarország ezért a térképért. Az illető rendhagyó történelemórát is tartott, ti. Magyarország a 15. századtól nem létezett (sic!), a 13. századtól magyar királyok sem voltak (sic!), meg amúgy is: dákoromán elmélet, Dracula és a többi. Kár a gőzért, lásd. Úz-völgy.

 

Egy hazánkfia, Gergely, lelkesen próbálta felvenni a kesztyűt, mondván, a térkép azt az időszakot mutatja, amikor Havasalföld és Moldva nem volt független, vazallus államok, fejedelemségek voltak, Bulgária pedig az Oszmán Birodalom része. De hiába! A válasz csak annyi volt: „ha véget ért a pannóniai nyaralásotok (mármint a magyaroknak – K. Cs.), vegyétek meg az első jegyeket vissza az Urálhoz.” További vitának helye nincs!

 

Bolgár-török csörte

 

A bolgárok is hiába keresték Bulgáriát a térképen. Ezen felháborodva egy bolgár legény felvilágosította a játék alkotóit, hogy Bulgária bizony sose volt az Ottomán Birodalom része. A török Onurnak viszont ez szakította át az ingerküszöbét, s a meccsbe beszállva tudatta, Bulgária nem csak ottomán volt, de ottomán is lesz. Hát, Erdogan ambícióit látva ez sincs kizárva.

 

Épp kéznél volt az egyik kedvenc atlaszom, amit a Brit Királyi Földrajzi Társaság is jó szívvel ajánl. Gondoltam, az már csak nem hazudhat. Bizony, a tények makacs dolgok! A játék hirdetéséhez használt térkép apró eltérésektől eltekintve a 15. századi Európát ábrázolja, nagyjából helyesen.

 

Mi a hiszti gyökere?

 

Gyanítom, hogy a probléma gyökere valószínűleg román és bolgár történelemoktatásban keresendő, bár életemben nem láttam még sem román, sem bolgár történelemkönyvet. Szlovákot azonban igen. S a szlovák állami történelemtankönyvek előszeretettel ábrázolják Szlovákiát akár a dinoszauruszok idejében is. Aztán szegény szerencsétlen hazánkfia hiába keresi hőn szeretett hazáját az idegennyelvű könyvekben (vagy a világhálón) mellékelt történelmi térképeken.

 

Persze a magyar történelem sem mentes a mítoszoktól, de senkit sem láttam még hisztizni azért, mert a Magyar Királyságot a 16. században három részben ábrázolták. Vannak ugyanis megcáfolhatatlan tények. De nem győzhet mindig a józan ész!

 

A finn modell sem csak éltanulókat szül

 

Aztán mikor napokkal később épp magamhoz tértem volna, jött az újabb hirdetés, a következő térképpel:

 

(Fotó: facebook.com)

 

Itt már a finnek és az ukránok is beszálltak a buliba. Egyik sem találta hazáját. Az ukránt illetőn nem lepődtem meg, hisz Ukrajna ma egy elég zűrzavaros ország, máig keresi identitását. Na, de az oktatásügyben éllovas Finnország olyan felnőtteket nevel ki, akik nem tudják, hogy bizony a mai Finnország egykor a Svéd Királyság része volt?

 

Mikko ugyanis az iránt érdeklődött a hirdetés alatt, hogy melyik retardált csinált Finnországból Svédországot. Amikor az éltanuló mellébeszél, az már nekem is sok. Kit érdekel az igazság, ha lehet álmodni helyette szebbet?

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 62 olvasónak tetszik ez a cikk.