Nyitókép forrása: dnesky.sk

 

Csütörtökön egyik sajtótájékoztató érte a másikat. A Denník N és az Aktuality.sk által közzétett Kočner-féle üzenetváltások szó szerint politikai földrengést indítottak el, amelynek hullámai megrengették a felszín alatt ezer sebből vérző „elitet”.

 

Érdemes kiemelni Robert Fico kijelentéseit, aki Bugár Bélával, Robert Kaliňákkal és Andrej Dankoval ellentétben az üzenetek szerint legalábbis egyelőre nem került közvetlen kapcsolatba Kočnerrel (nem volt szó bennük arról, hogy Kočner tárgyalt vele).

 

Robert Fico csütörtöki sajtótájékoztatója a szokásos hangnemben zajlott. Mindenről a Dzurinda-kormányok, Radičová, az ellenzék, Soros gyermekei, de legfőképp a média tehet, akik dzsihádot hirdettek „a szociális államot építő” Smer ellen.

 hirdetes_300x300  

 

Fico a Kočner-féle Threemáról: Ez az egész nem más, mint a Smer ellen indított dzsihád

 

Komolyan a politikusokat kell félteni

 

Fico azonban gyűlöletkeltéssel vádolta meg a sajtót, és azt mondta, hogy „ha netalántán meggyilkolnak egy politikust Szlovákiában, azért a sajtó gyűlöletkeltése” lesz a felelős. Magas labda volt ez, amit a jelenlévő kollégák elfelejtettek lecsapni.

 

Ugyanis ha a sajtó felelős lehet egy politikus meggyilkolásáért, akkor a politikusok is felelősségre vonhatók, ha valaki meggyilkol(tat) egy újságírót.

 

Fico arroganciájának határtalanságát pedig az is jól mutatja, hogy a politikus meggyilkolásának lehetőségét úgy dobta fel, hogy Szlovákia alig három évtizednyi fennállása óta nem hogy nem gyilkoltak meg kormánypárti politikust, de mindössze kettő alkalommal ítélték el őket korrupcióért a tömérdek eset közül.

 

„Megyek, jól seggbe rúgom Hasábot” – Kočner és Zsuzsová Ficoról is váltottak üzeneteket

 

Átlátszó érvelések

 

Robert Fico azzal is védekezett, hogy épp az ő kormányzása alatt, 2017-ben indult el két, nagy horderejű vádemelés Kočner ellen.

 

Ám nem az a lényeg, hogy vádat emelnek-e, hanem hogy hogyan végződik az ügy.

 

A vádemelés azért is történhetett, hogy végül politikai nyomásra a bíróság Kočner javára döntsön, jogerősen, akinek így végleg lezárulnak viselt dolgai, amelyeket nagyon nehéz lett volna újra megnyitni.

 

Emlékezzünk vissza, milyen átlátszó szakmaiatlansággal próbálta beszüntetni Jaromír Čižnár főügyészsége az ĽSNS-t. A betiltásra tett kezdeményezést a bíróság végül bizonyítékok hiányában elutasította,

 

amivel Kotlebáék nem csak kaptak egy hivatalos végzést, hogy törvényesen működnek, hanem minden akadály elhárult az elől, hogy koalícióra léphessenek a Smerrel.

 

Robert Ficonak valójában nem sikerült cáfolnia kapcsolatát Kočnerrel, nem sikerült cáfolnia azt sem, hogy az üzeneteknek valóságtartalma van. Az a kifogás, hogy még nem hitelesítették bizonyítékként a leiratokat, Fico esetében nem kifogás.

 

Mindannyian emlékszünk még rá, hogyan vették ki és mutogatták törvényellenesen Robert Kaliňákkal együtt Malina Hedvig ügyének bizonyítékait, megsértve minden létező emberjogi és eljárásjogi előírást. Csupán azért, mert megvolt hozzá a hatalmuk. A dolgok jelen állása szerint már nem sokáig tetszeleghetnek ebben a pozícióban.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.