Nyitókép: hírek.sk (archív)

 

Frissítve: 13.36 Az elmúlt hetekben publicisztikai cikksorozatban foglalkoztunk azzal, mi is zajlik a felvidéki magyar politikában. Igyekezve világossá tenni a Körkép.sk olvasói számára a háttéregyezségek, politikai téblábolás, oligarcha-lobbi értelmét, céljait, várható következményeit.

 

Mai cikkünk az összefogás verseny eredményéről és annak olvasatáról szól.

 

Az elmúlt hónapokban két vonalon zajlott az MKP választói bázisának becsatornázása. Az egyiket Összefogás néven, – Őry Péter szerint Alapszabály ellenesen – MKP tagok (Bárdos, Orosz, Bauer, és kevésbé ismert regionális társaik) indították saját pártjukkal szemben, a másik vonalat Menyhárt József teljes politikai alkalmatlansága miatt Csáky, Őry, Berényi próbálta képviselni, jókora fáziskéséssel.

 hirdetes_810x300  

 

Egyelőre döcög a Világi vonal 

 

Mindkét vonal összefogást hirdetett, csak máshogy képzelte azt el. Világi Oszkár és Zászló Gábor pénzemberek, valamint az egy seggel két széken ülő Bárdos Gyula biztatására az Összefogás azt kommunikálta, hogy még be sem jegyzett pártként, politikai program nélkül benyelheti az MKP-t. A jelek szerint ez (egyelőre) nem jön össze.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet!

 

Az MKP Országos Elnöksége ugyanis a szokásos tévelygés után csütörtökön végül kimondta, hogy mindenképp saját listán indul, teret adva az összefogásnak. A verseny eredményét így végül maga az Összefogás párt egyik arca, az MKP-tag Orosz Őrs ismerte el azzal, hogy a napokban saját helyi szervezetében kérte jelölését kapott jelölést a parlamenti választásokon az MKP listáján. Ezzel tehát be is fejeződött a történet, az összefogás az MKP listáján valósulhat meg.

 

Gondban az MKP!

 

Bár az Összefogás párt aláírásgyűjtése még zajlik, de az már csak az MKP listájára felkerülő Összefogás-jelöltek helyezkedését, jobb pozíciószerzését segíti.

 

Az Összefogásnak nevezett nagy átverés

 

Az kimondható, hogy aláírásgyűjtésük nem volt felesleges, az eddig összegyűjtött 12 ezer aláírásuk jelzi, hogy a mozgalom mögött van társadalmi legitimáció.

 

Simonnal vigyázni! Tuti elárul

 

Hogy a szintén Világi-projekt Simon Zsolt helyet kap-e az MKP listáján, eddigi árulásai miatt kétszer is meggondolandó. Ha mégis, legfeljebb a futottak még kategóriában, ahonnan majd (esetleg) karikázható.

 

Az összefogás verseny lezárultával azonban maradt még jópár eldöntendő kérdés. A legfontosabb, hogy a közös magyar lista önállóan (5 %), vagy az OĽaNO-val koalícióban (7 %) valósuljon-e meg.

 

Matovič: Koalíciót ajánlunk az MKP-nak. Grendel: Fico is ajánlattételre készülhet a most alakuló új magyar párt kapcsán

 

Az önálló indulásra könnyen minden rámehet. Több okból is:

 

  1. A magyar érdekképviseletnek hátat fordító Bugárék is csípnek majd le szavazatokat,

 

2. ha az MKP elutasítja a Matovič-koalíciót, több tucat magyar így is az OĽaNO listáján indulhat.

 

3. Ha ehhez hozzávesszük a PS magyar platformjára, Kiskára, vagy a gazdák új pártjára szavazó magyarokat,  egyáltalán nem biztos, hogy megvan az 5 százalékos bejutás.

 

 

Fordulóponthoz érkezett a felvidéki magyar politika. De ki lesz a befutó? Íme, a Körkép.sk három forgatókönyve

 

Aki viszont attól fél, hogy koalícióban a szlovákok leszavazzák majd a magyarokat, azok jó, ha riogatás helyett egy pillantást vetnek a pártkínálatra. A szlovákoknak sokkal több választási lehetőségük van, mint a magyaroknak. Aki tehát az OĽaNO-ra szavaz, azokból nem lesz sokkal több, mint a koalíciós listán induló magyarokra.

 

Matovičcsal több az esély bejutni

 

Jelenleg tehát egy OĽaNO – MKP koalíció ígéri a legbiztosabb bejutást. Az önálló, összefogáson alapuló magyar listában több a kockázat.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Grendel Gábor: Összefogás Ficoval? (Körkép.sk interjú)

 

A hamis érdekképviselet veszélyei és saját felelősségünk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.