Zátonyra futott a nagy összeborulás, ezúttal az MKP miatt. Szerencsénkre. Mert a pártpaktum sem megtisztulást, sem valódi összefogást, sem nemzeti politikát nem ígért. Talán ez volt az oka annak, hogy az MKP és a Most-Híd tárgyalásainak újrakezdése után valósággal felrobbant az internet, és a több ezer kommentelő elsöprő többsége csak hatalomátmentésként tudta értelmezni a paktumot.

 

Az MKP-közeli sajtó véleményvezérei az MKP elutasító döntése előtt még abban látták a problémát, hogy Bugár Béla vesztes pozícióból is diktálni akart. Én azért ezt némileg pontosítanám: az MKP töketlen vezetői ismételten hagyták, hogy Bugár Béla vesztes pozícióból is diktáljon, ami előrejelezte, milyen alapokon nyugodott volna a közös program. Mint ahogy azt is, bejutás esetén mennyire lettek volna „rugalmasak” a magyar érdekek érvényesítésénél.

 

Ne tessék kikerülni azt a nyilvánvaló tényt, hogy Bugárékkal Menyhárték ültek egy tárgyalóasztalhoz, ahol csak a formáról beszéltek, nem a tartalmi feltételektől! Vajon levonják-e a következtetést a pártok vezetői a végső döntésből?

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP – Most-Híd pártpaktum után: két tábor kezd kialakulni a felvidéki magyar politikai térben

 

Ravasz Ábel, aki a közös lista egyik potenciális vezetője volt, hétvégén élőadásban vádolta meg „piszkos kampánypénzek” használatával az MKP-t. És ez nem az első eset. Legutóbb az MKP és a Most-Híd nyári tárgyalásain hangzott el ugyanez Ravasz szájából egy Őry Péterrel (!) közös sajtótájékoztatón. Őrynek a szeme sem rebbent, pedig az MKP Országos Tanácsának elnökeként legalább a tagság becsületéért kiállhatott volna. De hát, már akkor sejteni lehetett, hogy inkább húzzák az egész felvidéki magyarságot a zavarosba, minthogy egy centivel is távolabb kerüljenek a húsosfazéktól.

 

Ravasz: Bugár Béla biztosan rajta lesz a közös listán – “Ő a legnépszerűbb magyar politikus”

 

Ahogy arra számítani lehetett, a készülő paktumot nem hagyhatta szó nélkül a magyarországi konzervatív sajtó sem. A PestiSrácok.hu elemzésében azt írja: „az MKP pénteken adta be saját magának a méreginjekciót, a magyar kormány pedig könnyen felvidéki partnerpárt nélkül maradhat”.

 

Megjegyzem, a magyarországi sajtó már korábban is felfigyelhetett volna a vészjósló jelekre, melyekre a Körkép már hónapok óta próbálja felhívni a magyarok figyelmét határon innen és túl.

 

Sem Bugár, sem Menyhárt nem zárta ki a Smerrel való együttműködés lehetőségét

 

Bugár Béla maga nyilatkozta a Népszavának, hogy a magyar kormány által Felvidékre szánt támogatásokat ő csak a szlovák állam intézményein keresztül engedné szétosztani. A kijelentésén a felvidéki magyar emberek már meg sem lepődtek, hiszen akkor már tudni lehetett, hogyan is működik a Most-Híd kulturális autonómiája: kétszer annyi pénzt háromszor lassabban osztanak, ráadásul politikailag motiváltan és még csalásra is volt példa.

 

Bugár korábban az MKP-t, később hirtelen az Összefogást támadta azzal, hogy a magyar kormány meghosszabbított keze. A szlovák sajtóban többször hangoztatta, hogy ami Magyarországon van, azt Szlovákiában diktatúrának neveznénk.

 

Igen, így nyilatkozik az az ember, akinek a Smerrel közös kormányzása idején meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót, az alvilág befészkelte magát az igazságszolgáltatás minden szintjére, és aki még saját választóival szemben is hisztérikus arroganciával nyilvánul meg.

 

Az összefogásnak leplezett nagy átverés: A Most-MKP hatalomátmentés háttere

 

Ráadásul a Most-Híd álláspontja a migráció kapcsán a balliberálisokét tükrözi, külpolitikai szempontból a nyugat felsőbbrendűségét vallja, a Visegrádi Négyek szerepét pedig Brüsszel alárendeltjeként képzeli el.

 

Ugye, milyen sok közös pontjuk is van az MKP eddigi (igaz, pocsékul képviselt) értékrendjével? Eleve nem szabadott volna egyáltalán szóba állni a vegyespárt elnökével. Az igazán szomorú az, hogy Menyhárték ezt még csak nem is igyekeztek ellensúlyozni, mondjuk világos feltételek megfogalmazásával.

 

Például, hogy a közös listán bejutók elutasítják a migrációt, támogatják a V4-et és a magyar támogatások nem válnak a szlovák politika eszközévé. Az elnökség ugyan keddem éjjel elutasította a paktumot, de anélkül, hogy sikerült volna rámutatnia a két párt politikájának tartalmi különbségeire. Maradunk annyiban, hogy nemet mondtak, az ötpárti tárgyalások pedig tovább zajlanak az üres frázisok mentén.

 

Bugár: a Most-Híd bejut a parlamentbe. A magyarországi sajtó a kárunkra befolyásolja az embereket

 

A paktumot életrehívó most-hidas és az MKP-s vezető politikusok egyike sem fog változtatni ezen a szemléletmódon. Kapcsolati rendszerük és sok esetben saját személyes értékrendjük miatt is idegen tőlük a nemzeti gondolkodás, a V4-ek felemelkedésének elfogadása. Engedték volna, a Ravasz Ábel-félék vezessék majd a közös listát. Az a Ravasz Ábel, aki a magyarországi Momentum rendezvényén vette szájára a magyar kormányt 2017 augusztusában.

 

Nem az elmúlt tíz év sárdobálása, hanem a személycserék hiánya és az MKP eddigi értékrendjének teljes feladása miatt ítélték el az emberek a két párt összeborulására tett kísérletet. Más szavakkal: nagyobb csalódást jelentett volna nekik a pártpaktum, mint ha egyáltalán nem jut be magyar képviselet a parlamentbe. Persze, még van esély harmadik alternatívára…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.