Ennyi, kész, vége! A Most-Híd teljesen elszigetelődött. A vegyespárttal való együttműködést a fagypont körüli preferenciával rendelkező pártok is elutasítják, mint a Dobrá voľba.

 

Az elmúlt hetekben sokan váltig állították, hogy a Smer egyértelmű elutasítása a magyar pártok részéről hiba volt, mert ezzel lemondtak a szlovák ellenzékkel szembeni alkupozíciójukról. Ez a felvetés tévesnek bizonyult. Azt látjuk, hogy az ellenzéki pártok keresik a lehetőséget egy nagy Smer-ellenes blokk létrehozására, akár egy szimbiózisban élő, liberális és konzervatív választási koalícióból álló egység formájában. Ide a belépő  a következetes, megalkuvás nélküli korrupció-, kočnerizmus- és Smer-ellenesség.

 

Ez a lehetőség a Most-Híd számára aligha adott. Bugár Béláék körül egyre fogy a levegő, potenciális partnereik elfordultak tőlük. A 2016-ban és 2018-ban többszörösen eljátszott szavahihetőség most üt vissza minden erejével. Még a Most-Híd által kiszolgált Smer szatellit pártja, a Drucker-féle Dobrá voľba sem kér Bugár Bélából. A magyar közös lista (Menyhárt József és Őry Péter kivételével), valamint az egykori vegyespárt alapító Simon Zsolt sem kér már Bugár Bélából – ahogy a választók széles tömegei sem.

 

 hirdetes_810x300  

A vegyespártnak nem maradt más hátra, mint hogy korábbi szlovák és magyar szavazóbázisuk töredékét, valamint a romákat és a ruszinokat megszólítva nekiveselkedjenek a jövő évi választásnak. Ha bejutnak, egyedül jutnak be, ha pedig nem, akkor is teljesül az álmuk: a rájuk leadott elvesző szavazatok a Smer mandátumszerzését segíthetik.

 

Ráadásul, ma má mintha inkább az utóbbira próbálnának rájátszani. Azzal, hogy Érsek Árpádot tették listavezetőnek, elismerték, hogy nem győzni akarnak. Így viszont továbbra is a somorjai Pomlé urai kezében összpontosul a hatalom, és nem Bugár Béla, hanem Érsek Árpád viszi zátonyra a szlovák-magyar bizniszprojektet – és viheti el a balhét.

 

Megjegyezzük, Érsek a 9. helyről tornázta fel magát az első helyre. 2016-ban ugyanis még Bugár Béla, Lucia Žitňanská és Solymos László álltak a lista elején.

 

Azóta sokan lemorzsolódtak a pártból. A második helyen álló Žitňanská a Smeres kormány 2018-as megmentése miatt hagyta ott a vegyespártot. Simon Zsolt (2016-ban a negyedik) már a Magyar Fórum vezetőjeként tevékenykedik. Gál Gábor (2016-ban az ötödik) jelezte, nem kíván tovább a politikában maradni. Bastrnák Tibor bukott polgármesterként egyelőre maradt, de neve menthetetlenül összeforrt a himnusztörvénnyel. Jakab Elemér (aki 8. volt három és fél évvel ezelőtt) pedig eleve nem egy főnyeremény. Ukrán diplomája és a sajtóval szembeni agresszív viselkedése miatt nem épp a legjobb befutó, karrierje inkább a Smerben lehetne.

 

A vegyespárt 2016-os választási listájának első tíz helyén szereplő politikusokból mindössze öt maradhat a 2020-as listán – persze, ez a szám még csökkenhet.

 

És a magyarok?

 

Kedden Igor Matovič felszólította Andrej Kiska pártját, a Za ľudít, hogy nyújtson segítő kezet a KDH-nak, az SaS-nek és az MKP-nak. MKP alatt nyilván a Smerrel szemben helyezkedő magyar pártokat értette. Nem sokkal később a Za ľudí bejelentette, hogy vagy egyetlen nagy ellenzéki blokk létrehozásában gondolkodna, vagy egy liberális- konzervatív ellenzéki koalíciót hozna létre abból a célból, hogy a parlamenti küszöbön vagy az alatta táncoló pártokra leadott szavazatok ne vesszenek kárba.

 

Van tehát lehetőség egy széleskörű, Smerrel szembeni koalícióra, amelyet viszont a magyar pártok sem hagyhatnak figyelmen kívül. Ezúttal ugyanis nem egy másik szlovák párttal való összefogásról van szó, hanem egy „demokratikus” ellenzéki, akár konzervatív blokk létrehozásáról.

 

Az ebben való részvétel nem elhanyagolható lehetőség a készülő magyar összefogás számára sem. Nem csak azért, mert szavatolva lenne a parlamentbe jutás, hanem azért is, mert koalíciós potenciált és alkupozíciót jelent.

 

Persze lehetnek hátráltató tényezők. Egyrészt ott van a KDH, amely a kereszténydemokraták merkeli vonalát követve sem tud megfeledkezni magyargyűlölő vénájáról. És ott van a PS-SPOLU, amely a magyar platform létrehozásával mégiscsak konkurense (bizonyos tekintetben ellenfele) lett a magyar pártoknak –, de ez egy liberális-konzervatív térfélosztás esetén feloldható probléma. Sokkal aggasztóbb, hogy még mindig nagy kérdőjelek vannak a Magyar Közösségi Összefogással kapcsolatban. Az MKP a hétvégén dönt, és ez adja meg majd az alaphangot. Csak győzzük kivárni…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.