Emóció. Általában ez a legfontosabb dolog, ami a jó választási eredményhez szükséges. Az a párt, mely képes pozitív emóciót kiváltani a választópolgárokból, reménnyel indulhat. Aki pedig sorozatban dilettáns döntéseket hoz, nehéz helyzetbe sodorja politikai szövetségeseit, a vele egy listán indulókat is.

 

Egy választási lista ugyanis két szempontból érdekes. Az egyik, hogy ki és hányadik helyen szerepel rajta, a másik, hogy ki mindenki hiányzik.

 

A fejétől bűzlő MKP

 

 hirdetes_810x300  

Jobb helyeken hónapok óta spin doctorok, komplett kampánycsapatok dolgoznak azon, hogy a jól összerakott választási lista kellő emócióval esélyt jelentsen 2020. február 29-én.

 

Az MKP-ban sajnos híján vannak ennek, és mint általában, most is a fejétől bűzlik a hal. Hogy miért?

 

A dolgok szerencsés összjátékának köszönhetően (Gorilla-ügy, Kočner-ügy, Bugár Béla kilövése, stb.) az MKP ma sokkal nagyobb eséllyel vághatNA neki a parlamenti választásoknak, mint 4 vagy 8 évvel ezelőtt. A gond az, hogy míg négy vagy nyolc éve megfelelő (politikai) képességekkel rendelkező elnökök vezették, ma egy teljesen alkalmatlan és felelőtlen, szlovákul sem beszélő politikai szerencsevadász. Akit minél tovább hagynak ámokfutni, annál több kárt fog okozni.

 

90-30-30

 

A gond a hamarosan nyilvánosságra kerülő jelöltlistával van, melyen 60-20-20 százalékban képviselteti majd magát az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum. Azaz 90 jelöltet ad az MKP, 30-30 személyt a másik kettő. Hogy mi a gond ezzel?

 

Az MKP nem akarja, így az Új Egység nem lesz rajta az Összefogás listáján

 

Az, hogy hiányzik róla a negyedik potenciálos szereplő. Mégpedig az Új Egység Mozgalom. Mármint nem nekünk, hanem a Magyar Közösségi Összefogásnak (névválasztás, brrr) hiányozhat majd. Mégpedig szavazatokban, melyből a legutóbbi EP-választásokon is alig pár száz hiányzott. Pedig meglehetett volna.

 

Újabb elszalasztott esély?

 

És meglehetne most is, ha Bugárék eltakarítása után az MKP valóban magyar közösségi összefogást mutatna. De nem azt teszi, mert az MKP elnöke és a párt gútai „erős emberei“ ezt másként gondolják. Pedig elég lenne, ha mondjuk négy helyet felszabadítanának a listán az Új Egység Mozgalom jelöltjeinek.

 

A 60 százalékos MKP így nehéz helyzetbe hozhatja a 20 százalékos Orosz Örséket is. Mert más dolog a közös indulás, és megint más a közös lista formális, kívülről való népszerűsítése. Néhány MKP-s akarnok inkább a kétszeres áruló (és könnyen a harmadikra készülő), toxikus Simon Zsolttal köt szövetséget, mint a felvidéki magyarság körében Simontól vélhetően jóval népszerűbb, Samu István vezette Új Egység Mozgalommal.

 

1998-ban sikerült egyesíteni az MPP-t, az Együttélést és az MKDM-et, mely parlamenti és kormányzati szerepvállalást hozott. Ma már jóval kevesebb politikai tudás és sokkal több gőg befolyásolja a stratégiai döntéseket.

 

Az eredmény alig 100 nap múlva kiderül.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.