Gyöngyi
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 10 °C
  • 18 °C
politika

Programbemutató után – Óvatos dicséret a Magyar Közösségi Összefogás számára

A szerdai zászlóbontás arra volt jó, hogy reményt adjon.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Megnéztük, meghallgattuk, elolvastuk és azt kell mondanunk, hogy a Magyar Közösségi Összefogás választási programja dicséretet érdemel.

 

Egy jól összerakott, a magyarlakta régió megszólítására alkalmas anyagot tettek le az asztalra közel 110 oldalon, amelyért más politikai pártoknak sem kellene szégyenkezniük.

 

Vállalható teljesítmény

 

Mindezt nem azért mondjuk, mert szakmai felelőse az a Világi Oszkár holdudvarából érkező Kovács György, aki e sorok szerzőjével együtt koptatta anno az egyetemi padsorokat a pozsonyi közgázon. Az MKP jól döntött, amikor e fontos feladatra nem saját maga vállalkozott, hanem kiadta inkább az Összefogásnak, aki továbbadta a melót olyannak, aki azt megfelelően el is tudja végezni.

 

A Magyar Közösségi Összefogás képviselői Komáromban mutatták be választási programjukat

 

Ennek köszönhető, hogy a listavezető és a pártelnökök üres, frázisokkal terhelt beszédei (meglepetésre még Simon Zsolt volt a legmeggyőzőbb közülk) után felüdülést jelentett a program kompetens, jól összerakott, többé-kevésbé elfogadható módon elő is adott fejezeteinek a bemutatása.

 

Az egyedüli kritikát talán abban láttuk, hogy a program az MKÖ választási bázisához képest túl jobboldali, túlságosan menedzser gondolkodású és érdem szerintiségre épül, kevésbé veszi figyelembe a szociálisan elesettebb, szerényebb körülmények között élő, idősebb választói réteg igényeit.

 

Megjelent a “hozzáadott érték”

 

Ennek ellenére ez a másfél óra mutatta meg először az elmúlt két-három hónap nehéz politikai időszaka után, hogy a három párt együtt többet jelent, mint külön-külön. Mint ahogy többet jelentenek a Most-Híd nélkül is. Megjelent ugyanis végre a „hozzáadott értéke“ a magyar közösségi összefogásnak, még ha egyelőre csak a szavak, szólamok szintjén, egyetlen estére.

 

 

Ez az MKÖ ugyanis már messze nem az egykor miniszterelnök-helyettessel, három miniszterrel, megannyi államtitkárral, húsz parlamenti képviselővel, több ezer államigazgatási lehetőséggel rendelkező nagy, erős, önbizalommal teli MKP. Hiába jött (ideig-óráig) vissza több, korábbi opportunista távozó, vagy vállalták fel immár hivatalosan is a pártot egyesek, (pozícióért cserébe) akik civilként közvetve vagy közvetlenül eddig is az „MKP-nak” dolgoztak.

 

Szerda este Komáromban önmagukhoz képest mindhárom párt többet nyújtott. Nem csak a színpadon, hanem a szervezők, vagy a közönség soraiban is. És itt lehet a parlamenti bejutás kulcsa.

 

Másfél óra tele tanulságokkal

 

A Tiszti Pavilon gyönyörű termében tanulságos volt látni az ugyan igyekvő, de a sorozatos bukások, csalódások következtében elbizonytalanodott, kishitű, a pozsonyi nagypolitikától eltávolodott, ma már a siker lehetőségében is kevésbé bízó MKP-sokat.

 

Az összkép, az összhatás, a benyomás – gondoljunk egyesekről bármit is, – mégsem volt teljesen reménytelen.

 

 

Csakhogy most jön a neheze. A sorozatos hibák (ilyen-olyan ügyeskedés, Gyurovszky a kampánystábban, intellektuálisan kiürült, az MKP székházában sorozatosan elkövetett amatőr hibák miatt rendre nyitva felejtett konyhaajtó, mely ráirányítja a figyelmet a kulisszatitkokra,) ellenére merni túllépni önmagukon, és további létfontosságú, pótolhatatlan segítséget kérni azoktól, akik képesek hozzátenni annyit, hogy meglehessen a ma még hiányzó, több tízezer szavazat.

 

Pislákoló remény

 

A szerdai zászlóbontás arra volt jó, hogy reményt adjon. Reményt arra, hogy ez ama még csak fél összefogás nem teljesen esély nélküli. Kérdés, hogy rádöbbennek-e erre ők maguk is, és tesznek-e a valódi összefogás érdekében sajátjaikkal (nem, nem a vegyespártra gondolunk). Vagy egy-két, a nagypolitikához kicsire nőtt, személyes sértettségén túllépni képtelen akarnok túlharsogja a felelősen gondolkodókat.

 

A parlamenti bejutás említett kulcsa itt van elrejtve.

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Pető Z.
2020. jan. 10. 21:18

Tolmácsolt vslaki s sok Ladislavnak, Jurajnak, Štefannak,Pavolnsk.No meg a magyarOVÁkról már nem is beszélve. Képtelenek voltak 150 olyan embert találni akik nemzeti iddntitásukat névhasználatukban is merik és vállalják kifejezésre juttatni. És még ez az Összegosás tartja magát etnikai slspon szerveződő gyülekezetnek. A plakátjaikon is hazudnsk mert ott mafyarul ífják a nevüket miközben a hivstalos listán az okmányaikbsn szereplő vslódi nevükön sterepelnek a díszmagyarok. A Köfkép mdg a Felvidék ma pefig szintén félrevezeti a választókst amikof hazug álszent mófon magyarul nevezi azokat skik nem merik vsgy akarják magukat úgy nevezni. Remélhezőleg mind kettős állampolgár!! No majd ezek fognak autonómiát követelni!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket