Nyitókép: tvnoviny.sk

 

Drogkartellek, maffia klánok által uralt országokhoz hasonló viszonyok uralják Szlovákiát. A különbség annyi, hogy míg Mexikóban, Venezuelában ezek a csoportok afféle államot alkotnak az államban, Szlovákiában ők jelentik a legfőbb politikai hatalmat.

 

Erről tanúskodik Dobroslav Trnka korábbi főügyész elengedése, ezt mutatják a hetek óta zajló Kuciak-per sokkoló részletei is.

 

A jéghegy mérete

 hirdetes_400x285  

 

A jéghegy csúcsát már látni. De a víz alatti elképesztő méreteiről még csak most szerzünk tudomást.

 

Képzeljünk el egy hollywoodi forgatókönyvet, melyben egy maffiafőnök (Kočner) és az ország akkori második leghatalmasabb embere (Trnka főügyész) közösen szerelnek fel rejtett kamerát utóbbi iródájában. Hogy az így nyert felvételekkel majd pénzt keressenek. Megzsarolják az abban szereplőket. Politikusokat, minisztereket, oligarchákat. Bárkit, aki Trnka irodájában megfordult és gyanútlanul kitálalt. Nyíltan sztorizgatva a több milliárd eurós lopásokról, csalásokról, politikai prostitúcióról.

 

Majd amikor évekkel később a sok felvételből az egyik kiszivárog, és az egész ország láthatja, ahogy Ján Počiatek pénzügyminiszter és Dobroslav Trnka törvénytelenségről egyeztet (Lemikon-ügy), a rendőrség egy hónap után nagy nehezen beviszi kihallgatásra Trnkát.

 

 

Trnka ártatlan

 

Öt autóval érkeznek, házkutatást tartanak, majd Nyitrán nyolc órán keresztül kihallgatják. Lehet ugyanott, ahol tanúként e sorok szerzője is vallomást a Slovan szurkolóinak DAC és magyarellenes cselekedetei után. Trnka az éjszakát a vizsgálati fogságban tölti. Majd jön az egyik speciális ügyész, és Trnkát nemes egyszerűséggel szabadon engedi. És még nincs vége. Nemcsak hogy szabadon engedi, egyenesen kijelenti, hogy bűncselekmény hiányában az eljárást le kell állítani. Oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló, kérem.

 

Dobroslav Trnka. Kép: topky

 

Értsd, Trnka ártatlan, mint a ma született bárány. Innentől kezdve szabad a hivatali visszaélés, a zsarolás, a titkos videófelvételek készítése, a Kočnerrel való üzletelés, az eredeti Gorilla-hangfelvétel eltitkolása (mert ez is Trnka trezorjában volt). Mindent szabad, Trnka ártatlan, ő pedig kiengedése után jó alkoholistaként mehet a gútori (Hamuliakovo) kocsmába.

 

A gond ott van, hogy az egész nem egy tuti kasszasikert jelenté hollywoodi forgatókönyv, hanem a szemünk előtt játszódó kőkemény valóság. Nem valahol Mexikóban Escobarék idején, vagy Venezuelában, valamelyik kokainbárók által utalt tartományban. Itt Pozsonyban.

 

 

Csak mi legyünk tisztességesek?

 

Amit látunk, az a tisztuló rendőrség és a jelek szerint velejéig korrupt, Dušak Kováčik irányította speciális ügyészség közti hatalmi harc, mely óriási károkat okoz a társadalomban. Mert az emberek, akik ezt látják, milyen példát kapnak? Érdemes adót fizetni? Tisztességesen élni, tartozásokat megadni, jelzálogkölcsön és alacsony fizetések miatt nyomorogni, amikor ez a valóság?

 

Szlovákia egy maffiaállam, mely nem érett még meg arra, hogy saját kezébe vegye a sorsát. Az országot az 1993-as önállósulása óta eltelt 26 évből legalább 18 évet (Mečiar és Fico ill. Pellegrini kormányai alatt) a politikai maffia uralja.

 

Meddig?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.