Nyitókép: Körkép.sk

 

30 év felvidéki magyar politizálása beérett: a magyarság egyharmada szlovák pártokra szavaz, az MKP (MKÖ) és a Most-Híd a megsemmisülés határán van. Jöhet a platformpolitika, a teljes összefogás, az előválasztás, az etnikai és az interetnikai politika összegyúrása, miközben igazából maguk az érintettek sem igazán tudják, mi a teendő.

 

Maradt még két megyei alelnöki pozíció és néhány polgármesteri hely. De az EP-ből és a szlovák parlamentből már kiestünk. A harc már csak a magyar kormányzat stratégia partnerségéből fakadó anyagi előnyökért és szombat óta Matovič kegyeiért zajlik, hogy ki kaparinthassa meg az eurómilliók elosztása feletti döntési jogot.

 

Elfeledkeztek a választókról

 hirdetes_400x285  

 

És miközben Bugár Menyhártot hívogatja, Őry Matovičcsal riogat, a fiatalok az idősebbeknek, emkápés az összefogásosnak, új egységes korábbi kollégáinak üzenget, a választók érdekei megint el lettek felejtve. Nem is csoda, ha ők meg azt mondták, ebből elég. Ha most lennének a választások, valószínűleg úgy a Most, mint az MKÖ még a 2 százalékot sem érnék el.

 

A magyar érdekképviselet már rég el van felejtve, amit most látunk, az a kíméletlen pozícióharc. Menyhárték a súlyos választási vereségből sem tanultak semmit, ugyanaz az arrogáns, én központú kommunikáció zajlik, mint ami a bukáshoz vezetett.

 

Mi a probléma?

 

Az alapprobléma a következő: A választópolgár rájött, hogy az MKÖ és a Most-Híd politikusainak többsége már csak önmagát képviseli. Megszólítani a népet valós programmal, hiteles jelöltekkel már egyik tábor sem képes olyan mértékben, hogy az parlamenti jelenlétet eredményezzen.

 

Nem is csoda, ha sokan inkább Matovičra szavaztak. Ő ugyanis legalább autentikus abban, amit mond. És amit mond, az a felvidéki magyarság számára is elfogadható. Ez eredményezte például azt, hogy Gútán, a talán legmagyarabb felvidéki városban többen szavaztak szlovák listákra, mint a magyarokra.

 

 

A választások után az összefogás annak rendje és módja szerint szét is esett. Őry és Menyhárt inkább Bugárral fogna össze, Orosz és Mózes egyelőre nem tudni, mit akar. Menyhárt Csákynak üzenget, Samu Menyhártnak, Gubík Mózesnak, Orosz Csákynak…

 

Igortól fog kelleni jobbnak lenni

 

A felvidéki magyar politizálás jövőbeli lehetőségei azonban szombat óta gyökeresen megváltoztak. Mégpedig azért, mert nem egy nacionalista, korrupciótól bűzlő kormányzattal szemben kellene összefogni a magyar tábort. Ehelyett egy olyan OĽaNO által diktált hangulatban kellene vonzóbbnak maradni, mely OĽaNO jelenleg elfogadhatóbb alternatívát kínál az országnak, mint a saját túléléséért rettegő Most-MKP-Összefogás és a többiek.

 

Figyelve a választások utáni első értékeléseket a kiútkeresés sokkal göröngyösebb lesz, mintsem azt a teljesen tanácstalan magyar politikusok remélni szeretnék.

 

Nem azért nem szavaztak ugyanis kellő számban a magyarok az MKÖ-re vagy a Most-Hídra, mert nem volt teljes összefogás. Nem. A Dél-Szlovákiában 15 százalékkal alacsonyabb választási részvétel, és a szlovák pártokra leadott minden harmadik magyar szavazat oka az, hogy a magyar emberek már nem kérnek abból, amit saját politikusaik kínálnak. Mert mit is kínálnak? Jó kérdés.

 

Egyikük sem hiteles

 

Az érintettek pedig ahelyett, hogy önmagukban keresnék a hibát, egyik nap lemondanak, majd másnap ugyanazzal a lendülettel már a jövőt építenék. Ugyanazok az emberek, ugyanazzal a szöveggel. Az ötszázalékos küszöb, a teljes összefogás hiányában, rosszabb esetben a választókban keresik a hibát. Mennyire hiteles így az egész?

 

Pedig a megoldás pofonegyszerű. Maga Matovič mutatta meg nekik, aki 3 hónap alatt 5 százalékról 25 százalékra tudta feltornázni népszerűségét, és most alkotmányos többséggel kormányozhat. Figyelve az első reakciókat, könnyen lehet, hogy ez akár a Fideszes-érához hasonló hatalmi időszak kezdetét jelenti több cikluson keresztül a szlovák konzervatív jobboldal számára.

 

Mégpedig kemény korrupcióellenes programmal, magyarbarát retorikával, Orbán Viktor politikájának elismerésével, a déli területek fejlesztésének felvállalásával. Ha ehhez további, a magyaroknak is tetsző eredmények párosulnak, az MKP könnyen elveszítheti létezésének értelmét. Legalábbis országos szinten.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet!

 

A felvidéki magyar politikában az fog tudni túlélni az elkövetkező években, aki elkezd végre melózni. Ebben pedig egyikük sem igazán jeleskedett (tisztelet a néhány kivételnek). Négy év múlva így még nehezebb lesz a bejutás. 2024-ben ugyanis már Matovičtól fog kelleni jobbat mutatni, hihetőbb programmal előállni.

 

Kérdés, ki lesz közülük képes erre.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 58 olvasónak tetszik ez a cikk.