Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

A sértődött, utca által leváltott Robert Ficot idéző lépésre készült az MKP vezetője, Menyhárt József.

 

Pártelnöksége alatt az MKP ismét kudarcot szenvedett, egyre nyíltabban mondják ki a párt tagjai, hogy „valaki valahol” nem tesz eleget a sikerért és alkalmatlan. Ennek ellenére Menyhárthoz közeli sajtósok arról zengnek örömódákat, hogy a verséneklőből vőféllyé, majd vőfélyből pártelnökké avanzsált Menyhárt mégiscsak a második legtöbb szavazatot kapta, ami milyen elképesztő nagy támogatottságot jelent.

 

Ha valóban azt jelentene, akkor most nem csökkentené a párt elnökségének és döntéshozó szerveinek létszámát. Indoklása szerint rugalmasabbá kell tenni a párt vezetését, hogy meg tudjon felelni a kihívásoknak.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanezt hangoztatta annak idején Robert Fico is, aki az utca nyomására mondott csak le miniszterelnöki székéről, de pártelnöknek megmaradt, és hogy hatalmat bebetonozza, 36-ról 15-re szűkítette a Smer addig egyébként viszonylag jól működő elnökségét. Természetesen azok maradhattak, akik őt erősítették. A valódi cél az volt, hogy bebetonozza pozícióját, és legyen bármennyire terhes a Smer számára Robert Fico személye, ne lehessen tőle megszabadulni.

 

Miért ilyen sürgős?

 

Menyhárt most hasonló lépésre készül. Ráadásul a választások után az egész elnökség vele együtt lemondott, de azért úgy, hogy a főkolomposok megtarthassák az irányítást a tisztújításig. Ilyet még a Most-Híd sem mert meglépni.

 

A kérdés az, hogy mindez miért ennyire sürgős számukra. Menyhárt az MKP- közeli (mit közeli..? MKP-hoz láncolt!) hírportálnak el is árulta, hogy minél hamarább és minél hatékonyabban szeretnék megkezdeni a tárgyalásokat a Most-Híddal, hogy teljes egységet érjenek el.

 

A sürgölődés nem véletlen, két év múlva önkormányzati és megyei választásokat tartanak, és ha magyar politikai elit nem fordítja meg a választók elhidegülésének trendjét, akkor bizony az MKP elveszti pozícióját a régiókban, amelyre oly gyakran hivatkozott a Most-Híddal szembeni tárgyalásokon.

 

Ha ugyan nem roppant meg már amúgy is. Nem csak arról van szó, hogy az MKP újra kimaradt a kormányból, ami erősítheti az önkormányzati jelöltek körében a szlovák vagy inkább független színekben való indulás hajlandóságát. Hanem például arról is, hogy történetesen a Dunaszerdahelyi járásban felére csökkent az MKP alapszervezetek száma, ami nyilván nem ok nélkül történik.

 

Nincs vissza – a király meztelen…

 

Az is érdekes kérdés, hogy mennyire várhat el az MKP önreflexiót és személyi konzekvenciákat a Most-Hídtól, ha ő maga képtelen lesz levonni (?) a szükséges következtetéseket, és eltávolítani azokat, aki alkalmatlanok.

 

E tekintetben külön figyelmet érdemel az Új Egység Mozgalom vezetője, Samu István csütörtöki videóbejegyzése, amelyben – végre… – nyíltan és kendőzetlenül kimondja a háttérben húzódó problémákat. Azt, hogy az MKP jelenlegi elnöke igyekszik ellehetetleníteni minden vele egyet nem értő szervezetet pályázataik megfúrásával, vagy hogy saját magára képes volt elverni az MKP kampánybüdzséjének nagy részét.

 

Még egy fontos megjegyzés, amit nem lehet eléggé kihangsúlyozni. A politikailag alkalmatlan emberek számára az „összefogásról“ szóló doktrína nem más, mint alibi az egypártrendszerre, ahol nincs konkurencia, amely rámutatna alkalmatlanságukra. Nem kell elszámolni a kudarcokkal és az időről időről megismétlődő bukásokat újra és újra eredményként tálalhatják. Mint mikor valaki a „bizalom kötelez“ frázist pufogtatja. Hallottunk már ilyet. Az illető nemrég vezette pártját a megsemmisülés szélére, és láss csodát, most az ellenérdekelt oldal próbálja megmenteni az irháját…

 

Persze, a legkönnyebb azzal hárítani, hogy „jó, de akkor ki legyen ott“. Csakhogy nem az a fő kérdés. Az MKP most eldöntheti, hogy megismétli-e ugyanazokat a hibákat, amelyek ide vezettek,vagy nem. Magyarul: az életet választja és megújul, legyen az bármennyire is fájdalmas, vagy elvérzik a személyes érdekek oltárán.

 

Samu István: Menyhárt József saját magára fordította az MKP nagy kampánybüdzséjét

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.