Nárcisz
 • HUF: 368.35
 • USD: 1.17
 • 8 °C
 • 13 °C
Vélemény

Új idők jönnek – politikusnak és civilnek egyaránt

A kormányváltással egyben rendszerváltás is történt a felvidéki magyarság körében.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Kočner korrupt bíróinak mai elvitele és rendőrségi kihallgatása már a választásokkal beköszöntött új időszámítás kezdete.

 

Mert sok minden meg fog változni az országban, és nemcsak a szlovákok, hanem a felvidéki magyarság körében is. Mi figyelmeztettünk előre és a kampány alatt is folyamatosan jeleztük, hogy rossz vége lesz. Az idő minket igazolt, mondhatnánk, de minek?

 

A fontos az, hogy ne ismételjük meg ugyanazokat a hibákat, és tanuljunk belőlük. És ha (mind civil, mind politikai) vezetőink erre nem képesek, majd a nép korrigál. Akár fájó módon is.

 

A kormányváltással ugyanis egyben rendszerváltás is történt a felvidéki magyarság körében. A következmények azért ennyire sokkolók, mert hirtelen és egyszerre jött mindkettő.

 

Nemcsak a korrupt, maffiabarát, gyilkossággal vádolt kormány távozott, hanem velük együtt a teljes eddigi magyar politikai vezetés is le lett váltva. Mi több, holdudvarukkal együtt. Innentől kezdve ugyanis komolyan át kell gondolnia mindenkinek a saját tevékenységét. Nemcsak a Most-Hídnak, MKP-nak, Összefogásnak, Csemadoknak, Fórum Intézetnek, Kerekasztalnak, Cserkészszövetségnek, Pedagógus- és Szülői Szövetségnek, Diákhálózatnak, Via Novának, Sine Metunak, Pro Civisnek, Ifjú Sziveknek, Purtnak, csicskamédiának és mindenkinek, akik az elmúlt években dúskáltak a pozsonyi vagy a budapesti támogatásban és megélhetési magyarrá korcsosodtak (tisztelet a kivételeknek.)

 

Aki ezt nem érti, aki nem lesz képes megfelelni az új idők kihívásaink, mi több, önmaga helyett másban fogja keresni a hibákat, az egyben a fő felelősévé is válik annak, ha felszívódunk a szlovák tengerben.

 

Nem, nem fog eltűnni a felvidéki magyarság, csak kollektív helyett az egyéni érdekérvényesítés útjára lép. Az új időszámítás felelősei azok lesznek, akik alkalmatlansága, teszetoszasága, alibizmusa, gyávasága miatt a mostani rendszerváltás bekövetkezett.

 

Pozsony úgy néz ki jó kezekbe került, a takarítás már megkezdődött. Ma Jankovská és Kočner korrupt bírái, holnaptól szépen sorban majd a többiek.

 

De ugyanúgy felvidéki magyar közösségünkben is nagy változásokra van szükség. Ott is vannak kis ficok, kočnerek, helyi kis jankovskák, ilyen-olyan talpnyalók, akik szintén cinkosok, mert az elmúlt 30 év rövidebb hosszabb szakaszainak haszonélvezői voltak.

 

A felvidéki magyar oldal személyi állományának, működési szabályainak, felépítésének újragondolása az elkövetkező 1-2 év legnagyobb kihívása. Különben végleg visszaszorulunk rezervátumainkba.

 

Szerencsére az anyaország is látja, hogy ami eddig ment, az nem folytatódhat tovább. Mert egy feneketlen hordóvá, kifizetőhellyé vált a magyar képviselet a Felvidéken. Politikai és civil vonalon egyaránt. És bár a Fidesz-kormány (okosan) még nem reagált a szlovákiai választásokra, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár már hangot adott nemtetszésének, Hogy fel kell(ene) végre nőni a feladathoz, hogy nem hatékony a felvidéki magyar támogatáspolitika, stb.. De ez még csak a kezdet.

 

Ellenkező esetben egyesek a szlovák pártokban találják majd meg számításaikat, mások kezüket mosva büntetlenül élvezik majd a magyarságuknak köszönhetően összelopott pénzeket. A közösség, melyet képviselni szerettek volna, pedig elveszik.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 40 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gömöri Norbert
2020. Már. 12. 04:04

Még nem találták meg Pesten, hogy kiket pénzeljenek ezek után az anyaországiak adójából.

  Sági Ipoly
  2020. Már. 12. 08:23

  ......?????? szánalmas vagy,,,,,,,

   Horvay L.
   2020. Már. 12. 14:57

   Tán nem a Fidesz pénzeli az MKP-t? Persze a közvagyonból. Közben az sem zavarta a kitartottakat, hogy Orbán a cimborájának, Ficonak/ Pellegrininek drukkolt.

...
2020. Már. 12. 15:33

Szánalmas vagy ezekkel a helységnevekkel: Gömöri, Horvay, Zempléni... A vak is látja, hogy egy és ugyanaz a valaki vagy!

Zoltán
2020. Már. 14. 07:19

A trianoni 100 éves évfordulóra bemutatták a fevidéki politikusok hogy milyen érettek a feladathoz.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket