Nyitókép forrása: euronews.com/illusztráció

 

Elképesztően sok visszajelzést kapunk mi újságírók is a koronavírus okozta félelmek miatt. Van, aki szerint bűnrészesek vagyunk a pánikkeltésben, mások szerint joggal intenek mindenkit óvatosságra a hatóságok. Nem szakértőként, de mint aki a témát nap mint nap behatóbban követi, tisztáznék pár dolgot. Nem a pánikkeltés a cél, hanem hogy mindenki arányosan tudja megítélni a helyzetet.

 

Az olasz példa azt mutatja, hogy nem egyszerűen a koronavírus jelent veszélyt, hanem a járvány miatti összeomlás szélére sodródó egészségügy. Olaszországban a fertőzés terjedése miatt megteltek a kórházak, ezért a szívsebésztől a pszichológusig mindenkit betegellátásra fogtak. Nagyon leegyszerűsítve, ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy ha például valakinek hirtelen szívsebészre lenne szüksége, előfordulhat, hogy az vagy nem ér oda időben, vagy nem műtheti meg, mert karanténban van. A gyógyszerek kiváltása a biztonsági intézkedések miatt szintén körülményes.

 

A koronavírus sokkal fertőzőbb, mint az influenza, és főleg az idősebb generációra veszélyes. Ezért mindenki igyekezzen betartani azokat az utasításokat, amelyeket településén, a tévében és sajtóban közzétettek. Korlátozzuk a találkozóinkat, hanyagoljuk a kézfogást, gyakran mossunk kezet, figyeljünk rá, hogy minél kevesebbszer érintsük meg az arcunkat.

 hirdetes_810x300  

 

Hogy a gyerekekre és a fiatalokra annyira nem veszélyes a vírus, nem azt jelenti, hogy a nagyszülőknek, időseknek ne adhatnák tovább. Ezt minden fiatal vegye figyelembe, mikor fittyet hány a javaslatokra, és csoportba verődve szórakozni megy, mert unatkozik otthon. Nyilván mindenkinek van idős hozzátartozója, akiért aggódhat.

 

Meglepődtem az istentiszteletek felfüggesztésére adott reakciókon is. Egyesek azt nehezményezik, hogy az „egyház megadja magát világnak”. Aki abban látja hite igazolásának eszközét, hogy csak azért is, a veszélyek ellenére elmegy templomba vagy bibliaórára, szíve joga. De utána maradjon önkéntes karanténban, hogy ne veszélyeztessen másokat.

 

Jelenleg Szlovákiában 10 megbetegedést azonosítottak. Ne tévesszenek meg senkit a számok. Csehország is így kezdte, ma már több tucat esetük van. Olaszországban a későn jövő intézkedések miatt több ezer a fertőzöttek száma, és nagyon sokan vesztették életüket.

 

Tehát, pánikra nincs szükség, sokkal inkább mértéktartásra és józanságra. Fizikailag tartsunk egymástól egy méter távolságot, lélekben pedig tartsunk ki egymás mellett, legyünk tekintettel a körülöttünk élőkre, hogy felesleges áldozatok nélkül vészeljük át ezeket a bizonytalan időket!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.