Albin
  • HUF: 362.26
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 12 °C
Vélemény

Változások küszöbén az MKP? Sikerül felnőni ahhoz a bizonyos feladathoz?

Az MKP lemondott, de hatalmon maradt vezetői kétségbeesetten bizonygatják saját nélkülözhetetlenségüket a választóknak

Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Az MKP lemondott és paradox módon továbbra is pozícióban lévő vezetői kommunikációs kényszerhelyzetben vannak. Kétségbeesetten próbálják meglovagolni a koronavírus keltette hullámukat, hogy a választóban ezzel saját nélkülözhetetlenségük illúzióját keltsék.

 

Az MKP részéről jelenleg Őry Péter, az Országos Tanács elnöke aktív. Legalábbis kommunikációban. Tény, hogy ő legalább bírja annyira a szlovák nyelvet, hogy legyen mersze szerepelni a szlovák sajtóban is. Ám legutóbbi interjújában bizonyította, hogy ugyanolyan tanácstalan, ami a magyar párt tartalmi kiüresedésének problémáját és a hiányzó stratégiai gondolkodást illeti.

 

A személycsere nem garancia

 

Őry személye egyrészt semmilyen garanciát sem jelent arra, hogy az MKP végre rendezi (így vagy úgy) azokat a kérdéseket, amelyekkel a felvidéki politikai elit az elmúlt harminc évben adós maradt választóinak – ez a Beneš-dekrétumok és az autonómia kérdése.

 

Kérjük, támogasd a Körképet, hogy még több hasonló cikket írhassunk!

 

Ráadásul Őry a tavaly nyári Most-Híddal kötött paktum egyik nagy támogatója volt. Gerincességéről sokat elárul, hogy hajlandó volt összebútorozni Bugár Bélával is, mert azokban a hetekben még úgy tűnt, a két pártnak együtt meglehet a bejutáshoz szükséges 5 százalék.

 

Ahhoz sem kell mélyelemzés hogy lássuk, nincs (semmilyen) áttörés az MKP politikai képességei terén, és továbbra is csak annyira futja tőlük, hogy egyetlen közös magyar pártot szeretnének létrehozni. Értsd: amelynek (elvileg) nem lenne konkurenciája, így talán (elvileg) minimális erőfeszítéssel meg tudnák szólítani azokat, akik, ha keserű szájízzel is, de (elvileg) magyar pártra adják a voksukat.

 

Tartalmilag Őry is üres

 

A tartalmi kiüresedés problémája Őry Péternél is látványos méreteket ölt, aki a Bumm.sk-nak adott interjújában egyszerre beszélt arról, hogy külön kell választani a regionális és az önkormányzati politikát a nagypolitikától, de közben semmi másról nem beszél hónapok óta a Facebookon, a magyar köztévében és a lapok hasábjain, mint az önkormányzatok problémáiról, amelyekkel a szlovák kormányok nyilván nem foglalkoznak eleget. De vajon mi a helyzet a nagypolitikával? Az MKP vajon Matovičnak vagy Sulíknak ad igazat? Egyetért a nagyvállalatok felső határ nélküli bértámogatásával, vagy sem? Nyilván könnyebb nem foglalni állást, csakhogy épp az állandó semmitmondás juttatta oda az MKP-t, ahol most van.

 

Őry most hirtelen kétségbeesetten próbálná kipótolni azt az űrt, amit Menyhárt József hagyott maga után. Az MKP egyszerűen képtelen megfogalmazni, miért nélkülözhetetlen a magyarok számára, miért van rá még mindig szükség. A pártelnök-jelölt pedig megragadta az egyetlen témát, melynek kereteiben viszonylag magabiztosan mozog: az önkormányzatok kérdéskörét. Márpedig az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy megmaradjanak adóbevételeik, a bérből és fizetésből élők viszont abban, hogy csökkenjenek adóterheik. Pontosan ezért nem lehet keverni az önkormányzati politikát a nagypolitikával…

 

Csak magyarnak lenni már nem elég

 

Azt már a “stratégiai partner” magyar kormány is megüzente, hogy pusztán azzal kampányolni, hogy „magyar párt vagyunk” nem elég, és „fel kell nőni a feladathoz.” Igen ám, de hogyan? Ennek az MKP továbbra sem adta semmilyen jelét, még ha a koronavírusnak köszönhetően időt is nyertek a személycseréket illetően.

 

Így azok kaptak meg nem érdemelt hosszabbítást, akiknek a  választók tapasztalatai és üzenete alapján már semmi keresnivalójuk nem lenne a párt élén…

 

De, Őry személycserékről is beszélt, ami önmagában dicséretes lehetne. Kérdés azonban, hogy hogyan sikerül felnőni ahhoz a bizonyos feladathoz. A régiókban erősnek mutatott MKP a választásokon már csak alig  3 magyarlakta járásban tudott győzni, miközben a magyar választók tömegei szavaztak szlovák pártra. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a potenciális választók mindössze harmada volt hajlandó magyar érdekeltségű pártra szavazni, akkor az egységes magyar párt létrehozása önmagában nem jelent megoldást.

 

A nemzeti politizálás kudarca

 

A sikerhez hiányzó százalékokat csakis kemény munkával, tudással, tehetséggel, a régi adósságok rendezésével, egyértelmű retorikával és célokkal, magyar nemzeti stratégiai célok tekintetében pedig meg nem alkuvással lehet megszerezni. Vagy Őry Péter terveire is ráég a nemzeti politizálás kudarcának stigmája.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

musztafa ibrahim
2020. máj. 02. 22:04

Lóránt, bárhogy is nézem, még mindig Őry Péter a legrátermettebb a jelenlegi felhozatalból. Te tudsz jobbat? Bármelyik megszólalásával egyet lehet érteni. A Híddal való paktálása nagy hiba volt, de ezen túl lehet lépni, a jövőben csupán Duray intelmét kell megfogadni.

Ezvan
2020. máj. 03. 11:22

Tehát, ha az MKP második számú vezetője (aki mellesleg ott volt minden döntésnél és úgymond közösen irányították a pártot az elnökkel) első számúvá válik, akkor minden OK. Szerintem éppen ezt csinálta eddig az MKP. Jó lenne, ha egy pl. választási kudarcért, rossz döntésekért végre valakik felelőséget is vállalnának és hátrább lépnének (nem még feljebb). Mellékesen, ha jók az információim 2010 és 2020 közt négy sikertelen parlamenti választás volt, ebből minimum hármon a fent említett MKP-s vezető előkelő helyeken volt indítva. Szubjektív meglátásom szerint, ez az elnökváltás nem a megújulás és a felelősség vállalás mintapéldája lenne.

musztafa ibrahim
2020. máj. 03. 14:41

Ezvan, akkor mondjál jobbat. Hajrá!

Isaja
2020. máj. 03. 18:46

Az építkezést az alapoktól kell kezdeni. Nem az MKP irodában. Alólról új arcokkal. Becsületes Magyar Emberekkel lehetséges. Máskülönben ídő pazarlás

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket