Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Az MKP lemondott és paradox módon továbbra is pozícióban lévő vezetői kommunikációs kényszerhelyzetben vannak. Kétségbeesetten próbálják meglovagolni a koronavírus keltette hullámukat, hogy a választóban ezzel saját nélkülözhetetlenségük illúzióját keltsék.

 

Az MKP részéről jelenleg Őry Péter, az Országos Tanács elnöke aktív. Legalábbis kommunikációban. Tény, hogy ő legalább bírja annyira a szlovák nyelvet, hogy legyen mersze szerepelni a szlovák sajtóban is. Ám legutóbbi interjújában bizonyította, hogy ugyanolyan tanácstalan, ami a magyar párt tartalmi kiüresedésének problémáját és a hiányzó stratégiai gondolkodást illeti.

 

A személycsere nem garancia

 hirdetes_300x300  

 

Őry személye egyrészt semmilyen garanciát sem jelent arra, hogy az MKP végre rendezi (így vagy úgy) azokat a kérdéseket, amelyekkel a felvidéki politikai elit az elmúlt harminc évben adós maradt választóinak – ez a Beneš-dekrétumok és az autonómia kérdése.

 

Kérjük, támogasd a Körképet, hogy még több hasonló cikket írhassunk!

 

Ráadásul Őry a tavaly nyári Most-Híddal kötött paktum egyik nagy támogatója volt. Gerincességéről sokat elárul, hogy hajlandó volt összebútorozni Bugár Bélával is, mert azokban a hetekben még úgy tűnt, a két pártnak együtt meglehet a bejutáshoz szükséges 5 százalék.

 

Ahhoz sem kell mélyelemzés hogy lássuk, nincs (semmilyen) áttörés az MKP politikai képességei terén, és továbbra is csak annyira futja tőlük, hogy egyetlen közös magyar pártot szeretnének létrehozni. Értsd: amelynek (elvileg) nem lenne konkurenciája, így talán (elvileg) minimális erőfeszítéssel meg tudnák szólítani azokat, akik, ha keserű szájízzel is, de (elvileg) magyar pártra adják a voksukat.

 

Tartalmilag Őry is üres

 

A tartalmi kiüresedés problémája Őry Péternél is látványos méreteket ölt, aki a Bumm.sk-nak adott interjújában egyszerre beszélt arról, hogy külön kell választani a regionális és az önkormányzati politikát a nagypolitikától, de közben semmi másról nem beszél hónapok óta a Facebookon, a magyar köztévében és a lapok hasábjain, mint az önkormányzatok problémáiról, amelyekkel a szlovák kormányok nyilván nem foglalkoznak eleget. De vajon mi a helyzet a nagypolitikával? Az MKP vajon Matovičnak vagy Sulíknak ad igazat? Egyetért a nagyvállalatok felső határ nélküli bértámogatásával, vagy sem? Nyilván könnyebb nem foglalni állást, csakhogy épp az állandó semmitmondás juttatta oda az MKP-t, ahol most van.

 

Őry most hirtelen kétségbeesetten próbálná kipótolni azt az űrt, amit Menyhárt József hagyott maga után. Az MKP egyszerűen képtelen megfogalmazni, miért nélkülözhetetlen a magyarok számára, miért van rá még mindig szükség. A pártelnök-jelölt pedig megragadta az egyetlen témát, melynek kereteiben viszonylag magabiztosan mozog: az önkormányzatok kérdéskörét. Márpedig az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy megmaradjanak adóbevételeik, a bérből és fizetésből élők viszont abban, hogy csökkenjenek adóterheik. Pontosan ezért nem lehet keverni az önkormányzati politikát a nagypolitikával…

 

Csak magyarnak lenni már nem elég

 

Azt már a „stratégiai partner” magyar kormány is megüzente, hogy pusztán azzal kampányolni, hogy „magyar párt vagyunk” nem elég, és „fel kell nőni a feladathoz.” Igen ám, de hogyan? Ennek az MKP továbbra sem adta semmilyen jelét, még ha a koronavírusnak köszönhetően időt is nyertek a személycseréket illetően.

 

Így azok kaptak meg nem érdemelt hosszabbítást, akiknek a  választók tapasztalatai és üzenete alapján már semmi keresnivalójuk nem lenne a párt élén…

 

De, Őry személycserékről is beszélt, ami önmagában dicséretes lehetne. Kérdés azonban, hogy hogyan sikerül felnőni ahhoz a bizonyos feladathoz. A régiókban erősnek mutatott MKP a választásokon már csak alig  3 magyarlakta járásban tudott győzni, miközben a magyar választók tömegei szavaztak szlovák pártra. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a potenciális választók mindössze harmada volt hajlandó magyar érdekeltségű pártra szavazni, akkor az egységes magyar párt létrehozása önmagában nem jelent megoldást.

 

A nemzeti politizálás kudarca

 

A sikerhez hiányzó százalékokat csakis kemény munkával, tudással, tehetséggel, a régi adósságok rendezésével, egyértelmű retorikával és célokkal, magyar nemzeti stratégiai célok tekintetében pedig meg nem alkuvással lehet megszerezni. Vagy Őry Péter terveire is ráég a nemzeti politizálás kudarcának stigmája.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.