Nyitókép: MKP Facebook

 

Hogy hogy jutott jelenlegi helyzetébe a felvidéki magyar politika, fontos kérdés. Tisztázása nélkül ugyanis könnyen megismétlődhetnek az egyszer már elkövetett hibák. Főleg, ha azok elkövetői továbbra is döntéshozó helyzetben maradnak.

 

Jelen pillanatban NEM úgy néz ki, hogy bárki is tanult volna az elmúlt választások kudarcaiból. Különben nem követték volna el sorozatban (szinte) ugyanazokat a hibákat. Államfőválasztás, EP-választás, és főleg, február 29-ét megelőzően.

 

Magyar vonal új szereplőkkel

 hirdetes_300x300  

 

A Körkép.sk a választások óta is viszi a „magyar vonalat“, csak épp megváltozott politikai szereplőkkel. Az országos döntéshozó helyzetben levők ugyanis az elkövetkező 4 évben leginkább az OĽaNO és az SAS köreiből kerülnek ki.

 

Az elmúlt hetekben sorra be is mutattuk őket olvasóinknak, az alábbi tanulságok a velük készült interjúkból, háttérbeszélgetésekből származnak. A kérdés ugyanis továbbra is aktuális: hogy jutottunk ide?

 

Krajňák – Prékop semmittevés

 

Filip Mónika, az SaS oktatásügyi államtitkárának rakétarajtjában az a meglepő, hogy milyen kevés, mondhatni szimbolikus lépés is elég volt ahhoz, hogy szinte órákkal a kinevezése után eredményt tudjon felmutatni. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a Most-Híd által irányított nemzetiségi oktatás terén az elmúlt négy évben szinte alig folyt értékelhető munka. Egy szlovák kormány szlovák miniszterének magyar államtitkára egyetlen magyarosított miniszteri határozattal olyat tett, amire 30 éve nem volt példa. És ami teljesen természetes lehetett volna az elmúlt években. De nem volt.

 

Az pedig, hogy a magyarosítást folytatja, hogy állandóan szerepel a sajtóban, és politikai trafikok helyett szakmai alapon hoz munkatársakat maga mellé, azt jelzi, érti az érdekképviselet lényegét. És egyúttal annak a jele is, hogy a Krajňák – Prékop Mária éra az elszalasztott lehetőségek korszakaként kerül be a történelemkönyvekbe. Nem véletlen, hogy egyikük sincs már a helyén.

 

MKP Matovičnak: Nehogy már a magyarok hátán

 

A Cseh Péterrel (OĽaNO) való beszélgetésünk egyik sokatmondó üzenete az volt, hogy az MKP kiesését lényegében önmagának köszönheti. Igor Matovič ajánlata a korrekt együttműködésre a választási listák leadásának utolsó percéig érvényes volt, de az inkább a Most-Híddal kokettáló MKP vezetés még csak le sem ült tárgyalni vele. „Na persze, hogy a magyarok hátán kerüljön be a parlamentbe“ – hangzott el több, a realitásoktól teljesen eltávolodott MKP-s OT-tag részéről. Az eredmény ismert. Matovič nem kellett Menyhártéknak, de kellett a magyar választóknak.

 

Cseh Péter ugyan pótképviselőként került a parlamentbe, de rögtön felhívta magára a figyelmet azzal, hogy úgy gondolta, a magyarok megérdemlik, hogy a kormányprogramot anyanyelvükön is elolvashassák. Szimbolikus lépés, mely nem kerül semmibe. Mégsem jutott eddig egyetlen magyar vagy vegyespárti politikus eszébe sem. És hogy Cseh Péter ennél merészebb terveket is szövöget, nehogy már az ő hibája legyen. Lehet fanyalogni, lehet a sorozatban elbukott választási eredmények után is magas lóról beszélni, de a tények önmagukért beszélnek.

 

A kérdésre a válasz

 

Hogy ez mennyire így van, mutatja Grendel Gábor (szintén OĽaNO) esete is, aki egymaga több preferenciaszavazatot szerzett, mint a Magyar Közösségi Összefogás teljes listája összesen. A Körképnek adott interjújában sietett is leszögezni, hogy felelősséget érez a magyarok iránt.

 

Ha tehát a hogyan jutottunk ide kérdésre keressük a választ, arra a rövid felelet az, hogy a magyar politikai képviselet ellustulása, kiüresedése, leginkább önmagát képviselő hozzáállása miatt.

 

Hogy az elburjánzott korrupcióról, sógor-komaságról, összekacsintós, hatalommal való visszaélésekről, alibi politizálásról ne is beszéljünk.

 

Ha nem születik önvizsgálat e téren, ha az oly szükséges intellektuális, erkölcsi, tisztességbeli váltás nem következik be mielőbb a magyar térfélen, nagyon nehéz lesz innen valaha is újra visszakapaszkodni a politikai szorítóba.

 

A végére egy személyes kérés: Kéremk, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 37 olvasónak tetszik ez a cikk.