Nyitókép: MKP (Facebook)

 

Magyar Közösség Pártja, Most-Híd, Összefogás, Magyar Fórum, MKDSZ. Ahány párt, annyiféle kínálatot láthattunk az érdekképviseletet illetően, de a választók mind elutasították. Mert nem volt hiteles.

 

A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is.

 

Az egyik bukott pártelnökből tanácsadó, a másikból OT-elnök lenne, miközben fű alatt már a szlovák kormánypártok kegyeit keresik, hogy önmagukat, családtagjaikat és holdudvarukat átmentsék.

 hirdetes_810x300  

 

A felvidéki magyarságot azonban valami teljesen más érdekli. Saját sorsának, szülőföldjének, jövőképének, a koronavírus-járványt követő kilábalás időszakának az alakulása. Amivel a fenti pártok jóval kevésbé foglalkoznak.

 

Az immár havi egy millió egyedi olvasóval rendelkező Körkép.sk-n ezért sorozatot indítunk. Megszólítva a releváns magyar érdekeltségű pártok, mozgalmak, szervezetek vezetőit, hogy kifejtsék véleményüket a hogyan továbbról.

 

Első körben Solymos László (Most-Híd), Nagy József (Összefogás) és Németh Gabriella (MKP) válaszol kérdéseinkre, de várjuk a további meglátásokat, okfejtéseket, jövőkép-stratégiákat is.

 

Társadalmi vitát indítva az elkövetkező időszakban további politikai szereplők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők, olvasóink véleményeit is közöljük, melyhez várjuk az írásokat. Támpontként az alábbi kérdésekre adott válaszok mentén:

 

  1. Mit csinál a potenciális szerző ezekben a napokban, mivel foglalkozik március óta?
  2. Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontjából?
  3. Mi lehet a hogyan tovább? receptje a felvidéki magyar képviselet számára, és a jövőt illetően hol látja benne esetlegesen a saját szerepét?
  4. Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

Sorozatunkban elsőként Solymos László, majd Nagy József és Németh Gabriella válaszait közöljük. Várjuk az önök véleményét is.

 

Körkép.sk

  1. Solymos László:
  2. Nagy József

 

Solymos László a Körképnek: A választót nem szabad megvezetni. A Most-Híd és az MKP megújulása után tárgyalnunk kell

 

Nagy József a Körképnek: Ma már a piros-fehér-zöld macska nem jut be a parlamentbe. Pártpaktum helyett egy nagy, közös, hiteles lista kell

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.