A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is. A Körkép.sk-n ezért társadalmi vitát indítottunk a felvidéki magyar politizálás jövőjéről.

 

Akik felkérésünket eddig elfogadták:

Solymos László (Most-Híd),

Nagy József (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás),

Németh Gabriella (MKP)

 hirdetes_810x300  

Keszegh Béla (Független)

 

A társadalmi vita tovább folytatódik a Körképen, az elkövetkező napokban többek között Samu István, Orosz Örs, Mede Ferenc, Nagy Dávid és Király Zsolt véleményét is közöljük.

 

A Körkép.sk továbbra is várja a politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők, mint ahogy olvasóink véleményeit is.

 

Forró Krisztián évekik az MKP Országos Elnökségének tagja volt, jelenleg megyei képviselő Nagyszombat megyében. 2018-ban lemondott az MKP Galántai járási elnökségi posztjáról. A 2020-as parlamenti választások előtt néhány napig országos kampányfőnök volt.

 

Mit csinál Forró Krisztián ezekben a napokban, mivel foglalkozik március óta?

 

Már március előtt is háttérbe húzódtam a politikából. A parlamenti választás során nem indultam egy párt listáján sem. Elsősorban vállalkozásom irányítására helyeztem/helyezem a hangsúlyt. Tekintettel a jelenlegi válsághelyzetre, energiám nagy részét ennek szentelem, hiszen 25 kollégámért, illetve azok családjáért vagyok közvetve felelős. A Megbecsültek Társaságának elnökeként továbbra is aktívan próbálom segíteni tagjaink, a szépkorúak életét.

 

Tény, hogy ezek az aktivitások a koronaválság időszakában a minimumra csökkentek, hiszen érthető okok miatt sem rendezvényeket, sem kirándulásokat nem szervezünk. Továbbra is igyekszünk kapcsolatban maradni tagjainkkal, és nem ritkán reményt önteni beléjük. Emellett természetesen nem maradhat el a család sem. Sokat vagyunk együtt, sok a közös program, sokat beszélgetünk, és úgy érzem, még közelebb kerültem mindhárom fiamhoz ez alatt az időszak alatt. Ha valami pozitívumot kellene kiemelnem ebből az időszakból, ez biztosan az lenne.

 

A képen a következők lehetnek: 5 ember
Forró Krisztián és családja. Kép: Facebook

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontjából?

 

A választási eredmény nagy pofon volt a felvidéki magyarság számára. A kérdés az, elég nagy volt-e, vagy még bírunk keményebbeket is. Ez a lejtmenet ugyanis nem márciusban kezdődött, ez csak a kicsúcsosodása volt. Véleményem szerint a felvidéki magyarok nagy részének van olyan magyar politikusa, akiben nem bízik, ellenérzéseket táplál vele szemben, és ezért hajlamos elfordulni a felvidéki magyarságot képviselni akaró pártoktól.

 

Úgy gondolom, a Magyar Közösségi Összefogás listája azért nem jutott be a parlamentbe, mert a felvidéki magyarok meghatározó része nem hitte el, hogy valódi összefogásról van szó. Nem volt számukra hiteles ez a formáció. A „Szavazzatok ránk, mert magyarok vagyunk!“ szerintem ma már kevés a mozgósításhoz.

 

Ami pozitívum, hogy a választás komoly változást hozhat a politikai, illetve társadalmi életben. Remélhetőleg ez a folyamat magával hozza a megtisztulást, átláthatóságot, és az emberek ismét visszanyerik bizalmukat az államapparátussal, jogrenddel szemben. Ehhez mindenképpen nagyon sok erőt és kitartást kívánok a jelenlegi kormánynak.

 

Mi lehet a hogyan tovább? receptje a felvidéki magyar képviselet számára? A jövőt illetően hol látja benne esetlegesen a saját szerepét?

 

Az szerintem nem lehet kérdés, hogy összefogásra van szükség. Nem csak politikai téren, hanem társadalmi szinten is. Ehhez hozzátartozik az is, hogy társadalmi szervezeteink is felvegyék ezt a hozzáállást. Összehangoltan kellene tevékenykedniük, hogy egymást erősítsék. Nem várhatunk állandóan csak a kívülről jövő támogatásokra, segítségre. Magunknak kell elsősorban bebiztosítanunk boldogulásunk feltételeit.

 

A képen a következők lehetnek: 2 ember
Forró Krisztián az MKP választási programjának bemutatóján 2016-ban. Kép: Facebook

 

Ez a választás is megmutatta, hova vezet a megosztottság. Meg kell határozni a prioritásokat. Az MKP már a 2016-os választásnál is megnyitotta listáját, volt egy fajta összefogás, mégsem volt elég. Ki kell mondani, a több mint 10 éves megosztottság oda vezetett, hogy már egy teljeskörű magyar összefogás sem tudja garantálni a parlamenti küszöb elérését. Az összefogás irányát mindenképpen tartani kell. Ettől függetlenül, ha azt akarjuk, hogy a felvidéki magyaroknak legyen erős és önálló képviseletük, vállalnunk kell az esetleges partnerséget az ügyeinket felvállalni hajlandó szlovák pártokkal. Külön szeretném hangsúlyozni, hogy PARTNERSÉGET, melyben meg tudjuk tartani függetlenségünket.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

A kormánykoalícióval kapcsolatban pozitívan tekintek a jövőbe. Az első komoly megmérettetéssel rögtön megalakulásánál találkozott. Ami a koronaválság egészségügyi oldalát illeti, véleményem szerint remekül teljesít. Kívánom, hogy a válság gazdasági oldalát is hasonlóan jól kezelje.

 

Bízom benne, hogy a V4-es országok együttműködése még szorosabb lesz, és ezáltal az erejük is növekedni fog, ami régiónk erősödését is szolgálná.

 

Bevallom, az elkövetkező időszakkal kapcsolatban látok némi veszélyt is a magyar-szlovák kapcsolatok szempontjából. Hiszen tudjuk, hogy a múltban a válságokat követő időszakokban általában erőre kaptak a szélsőséges erők és nézetek. Ez ránk, felvidéki magyarokra nézve nem lenne jó. Ez tovább erősíti az összefogás és a felelősségteljes politizálás szükségét.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.