Hirdetés (X)

politika

Forró Krisztián (MKP): Kérdés, elég nagy volt-e a pofon, vagy még bírunk keményebbeket is

Társadalmi szervezeteinknek is fel kellene venniük a megfelelő hozzáállást és nem csak a külső támogatásokra várni

A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is. A Körkép.sk-n ezért társadalmi vitát indítottunk a felvidéki magyar politizálás jövőjéről.

 

Akik felkérésünket eddig elfogadták:

Solymos László (Most-Híd),

Nagy József (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás),

Németh Gabriella (MKP)

Keszegh Béla (Független)

 

A társadalmi vita tovább folytatódik a Körképen, az elkövetkező napokban többek között Samu István, Orosz Örs, Mede Ferenc, Nagy Dávid és Király Zsolt véleményét is közöljük.

 

A Körkép.sk továbbra is várja a politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők, mint ahogy olvasóink véleményeit is.

 

Forró Krisztián évekik az MKP Országos Elnökségének tagja volt, jelenleg megyei képviselő Nagyszombat megyében. 2018-ban lemondott az MKP Galántai járási elnökségi posztjáról. A 2020-as parlamenti választások előtt néhány napig országos kampányfőnök volt.

 

Mit csinál Forró Krisztián ezekben a napokban, mivel foglalkozik március óta?

 

Már március előtt is háttérbe húzódtam a politikából. A parlamenti választás során nem indultam egy párt listáján sem. Elsősorban vállalkozásom irányítására helyeztem/helyezem a hangsúlyt. Tekintettel a jelenlegi válsághelyzetre, energiám nagy részét ennek szentelem, hiszen 25 kollégámért, illetve azok családjáért vagyok közvetve felelős. A Megbecsültek Társaságának elnökeként továbbra is aktívan próbálom segíteni tagjaink, a szépkorúak életét.

 

Tény, hogy ezek az aktivitások a koronaválság időszakában a minimumra csökkentek, hiszen érthető okok miatt sem rendezvényeket, sem kirándulásokat nem szervezünk. Továbbra is igyekszünk kapcsolatban maradni tagjainkkal, és nem ritkán reményt önteni beléjük. Emellett természetesen nem maradhat el a család sem. Sokat vagyunk együtt, sok a közös program, sokat beszélgetünk, és úgy érzem, még közelebb kerültem mindhárom fiamhoz ez alatt az időszak alatt. Ha valami pozitívumot kellene kiemelnem ebből az időszakból, ez biztosan az lenne.

 

A képen a következők lehetnek: 5 ember
Forró Krisztián és családja. Kép: Facebook

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontjából?

 

A választási eredmény nagy pofon volt a felvidéki magyarság számára. A kérdés az, elég nagy volt-e, vagy még bírunk keményebbeket is. Ez a lejtmenet ugyanis nem márciusban kezdődött, ez csak a kicsúcsosodása volt. Véleményem szerint a felvidéki magyarok nagy részének van olyan magyar politikusa, akiben nem bízik, ellenérzéseket táplál vele szemben, és ezért hajlamos elfordulni a felvidéki magyarságot képviselni akaró pártoktól.

 

Úgy gondolom, a Magyar Közösségi Összefogás listája azért nem jutott be a parlamentbe, mert a felvidéki magyarok meghatározó része nem hitte el, hogy valódi összefogásról van szó. Nem volt számukra hiteles ez a formáció. A „Szavazzatok ránk, mert magyarok vagyunk!“ szerintem ma már kevés a mozgósításhoz.

 

Ami pozitívum, hogy a választás komoly változást hozhat a politikai, illetve társadalmi életben. Remélhetőleg ez a folyamat magával hozza a megtisztulást, átláthatóságot, és az emberek ismét visszanyerik bizalmukat az államapparátussal, jogrenddel szemben. Ehhez mindenképpen nagyon sok erőt és kitartást kívánok a jelenlegi kormánynak.

 

Mi lehet a hogyan tovább? receptje a felvidéki magyar képviselet számára? A jövőt illetően hol látja benne esetlegesen a saját szerepét?

 

Az szerintem nem lehet kérdés, hogy összefogásra van szükség. Nem csak politikai téren, hanem társadalmi szinten is. Ehhez hozzátartozik az is, hogy társadalmi szervezeteink is felvegyék ezt a hozzáállást. Összehangoltan kellene tevékenykedniük, hogy egymást erősítsék. Nem várhatunk állandóan csak a kívülről jövő támogatásokra, segítségre. Magunknak kell elsősorban bebiztosítanunk boldogulásunk feltételeit.

 

A képen a következők lehetnek: 2 ember
Forró Krisztián az MKP választási programjának bemutatóján 2016-ban. Kép: Facebook

 

Ez a választás is megmutatta, hova vezet a megosztottság. Meg kell határozni a prioritásokat. Az MKP már a 2016-os választásnál is megnyitotta listáját, volt egy fajta összefogás, mégsem volt elég. Ki kell mondani, a több mint 10 éves megosztottság oda vezetett, hogy már egy teljeskörű magyar összefogás sem tudja garantálni a parlamenti küszöb elérését. Az összefogás irányát mindenképpen tartani kell. Ettől függetlenül, ha azt akarjuk, hogy a felvidéki magyaroknak legyen erős és önálló képviseletük, vállalnunk kell az esetleges partnerséget az ügyeinket felvállalni hajlandó szlovák pártokkal. Külön szeretném hangsúlyozni, hogy PARTNERSÉGET, melyben meg tudjuk tartani függetlenségünket.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

A kormánykoalícióval kapcsolatban pozitívan tekintek a jövőbe. Az első komoly megmérettetéssel rögtön megalakulásánál találkozott. Ami a koronaválság egészségügyi oldalát illeti, véleményem szerint remekül teljesít. Kívánom, hogy a válság gazdasági oldalát is hasonlóan jól kezelje.

 

Bízom benne, hogy a V4-es országok együttműködése még szorosabb lesz, és ezáltal az erejük is növekedni fog, ami régiónk erősödését is szolgálná.

 

Bevallom, az elkövetkező időszakkal kapcsolatban látok némi veszélyt is a magyar-szlovák kapcsolatok szempontjából. Hiszen tudjuk, hogy a múltban a válságokat követő időszakokban általában erőre kaptak a szélsőséges erők és nézetek. Ez ránk, felvidéki magyarokra nézve nem lenne jó. Ez tovább erősíti az összefogás és a felelősségteljes politizálás szükségét.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Borbély József
2020. máj. 22. 09:20

Miért kėrdeztétek Forró Krisztiánt.? Ki ő? Mit tett le az asztalra? Nemde ő is egy konjunktúra lovag? Csak agy döglött pártban próbálkozott? Aztán rájött,hogy rossz lóra tett! Nyilatkozata közhelyek halmaza,amiből az egész 30 év áll! Nagyon gyenge Király úr,nagyon undergrundos!

  Király Zsolt
  2020. máj. 22. 10:04

  Fejtse már ki nekünk Ön is végre a véleményét. Mutasson példát mindenkinek elemzésből, tanulság-levonásokból, kiútkeresésből. Várjuk válaszait ugyanarra a 4 kérdésre.

   Borbély József
   2020. máj. 23. 12:15

   Király úr! Állok rendelkezésre,de itt erre nincs mód.Hívjon fel ezen a számon 0908 836 002.Higgye el ,ha nekem is teret biztosítana,mint ezeknek,akkor nagyot fog szólni. Az elb..... 30 év még élő krónikása vagyok!

Csemez László
2020. máj. 22. 17:39

Amíg nem lesz Durai-féle formátum,addig kár minden okoskodásért,mert az ilyesféle törtető hangokra senki sem regisztrál.Különben is kik ezek a gyerekek: beleértve kisjóskát,nagyjóskát,törpejóskát stb.Ezek nem értik,hogy először is tenni kell,aztán ha van teljesítmény,akkor nyilatkozni,programmal előállni,csoportot alakítani,embereket megnyerni.Vegyetek példát pl.Kossúth Lajosról,Rákócziról stb..Először magyar történelem mély elsajátítsára van szükség,utána politika,mint tudomány,szociológia,mint tudomány,magyar etnográfia,mint tudomány,stb.stb. ismereteire van szükség.Majd amikor már érett ember vagy,akkor próbáljon az ustorral csattogtatni.

Sándor Tamás
2020. máj. 22. 18:23

Hol volt eddig ez a drága jó ember?! Csak úgy bukkannak elő a tehetséges friss arcok. Ez a szimpatikus fiatalember! Egy másik cikkben Menyhártné!! Hát milyen szerencsések vagyunk!!

Borbély József
2020. máj. 23. 12:15

Király úr! Állok rendelkezésre,de itt erre nincs mód.Hívjon fel ezen a számon 0908 836 002.Higgye el ,ha nekem is teret biztosítana,mint ezeknek,akkor nagyot fog szólni. Az elb..... 30 év még élő krónikása vagyok!

Gerembes Karcsi
2020. máj. 23. 13:28

Nincsen 2 millio magyar Szlovakiában hogy három párt keljen, ide tetek kelenek es nem csupan ürese szavak amiket bemagolnak mert az hogy kétnyelvűen kivanak írva magyarlakta teruletek es stb, az régi megszokot! És érdekesek is ezek a part tagok pl Bugar több mint 30 évet lehuzot és szinte semmit nem latunk itt keleten abbol csak eljot eloadta a mondokajat Patakiéknak kiosztota a jusot és ment is tovabb, igérgetni mindenki tud ahogy ok is teték és teszik! De munka helyeket egy magyar párt se hozot létre hogy látnank hogy igen igyekeznek hogy mi is tudjunk boldogulni, mig nekem és sok masik ki kényszerul meni kulfoldre mukatkeresni adig ne varjatok magyar himzést a galérotokra . Elég egy párt ami tiszta becsuletesen végzi a dolgat Pozsonytol -Tiszacsernyöig mert edig csak Komarom ig voltak torodni. Ugye Bugar és bandálya!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket